Входимо міцнішими, ніж у 2008 році. Шмигаль розповів, чи готова Україна до кризи

Входимо міцнішими, ніж у 2008 році. Шмигаль розповів, чи готова Україна до кризи

Входимо міцнішими, ніж у 2008 році. Шмигаль розповів, чи готова Україна до кризи
. Урядовий портал

Уряд України готовий стикнутися з фінансовою кризою. Про це на брифінгу в Кабміні заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Фактично ми стоїмо на порозі (фінансової кризи — ред.), а в деяких країнах йде початок фінансово-економічної кризи. Україна в цю кризу входить набагато міцнішою, ніж, наприклад, в 2008 році", – заявив Шмигаль за результатами засідання уряду.

За словами прем'єра, ліквідність українських банків "висока як ніколи, золотовалютні запаси — високі".

Шмигаль також сказав, що в нового уряду триває доволі позитивний діалог з Міжнародним валютним фондом, переважну більшість вимог якого Україна виконує.

"Ми мали вчора конференц-кол з керівництвом МВФ і домовилися про системне продовження співпраці без зміни будь-яких умов. З восьми параметрів, які МВФ просив виконати як "домашнє завдання", залишається два. Уряд сподівається виконати їх впродовж 2-3 тижнів", — сказав прем'єр, не уточнивши, про які саме параметри йдеться.

"Поки що я не буду тішити і казати, що від кризи ми виграємо. Але з точки зору тих інструментів, які ми маємо у розпорядженні Міністерства фінансів, Міністерства економіки та Нацбанку, ми готові зустріти фінансову кризу", – резюмував прем'єр.

За його словами, кризові речі можуть відкрити додаткові можливості для українського внутрішнього ринку: сільськогосподарських виробників, виробників техніки та експортерів.

Що відомо

  • 9 березня ціни на нафту знизилися на 30% — це падіння стало найбільшим за останні 30 років, коли американці почали операцію "Буря в пустелі".
  • Падіння цін стало наслідком розвалу угоди ОПЕК+, з якої Росія вийшла 6 березня.
  • Влада Саудівської Аравії заявила про встановлення рекордних знижок до відпускних цін на нафту, в уряді поділилися планами різко наростити видобуток.
  • Американські фондові біржі 9 березня обвалилися після азійських і європейських. Це сталося на тлі розвалу угоди ОПЕК+, з якої минулого тижня вийшла Росія, падіння цін на нафту та поширення коронавірусу COVID-19. Це рекордне з 2008 року падіння.
  • Причиною стали одразу кілька факторів, зокрема, гальмування світової економіки через зниження виробництва у Китаї та пасажирських перевезень внаслідок епідемії коронавірусу. Додатковим фактором, що спровокував напруження у світовій економіці, стало загострення протиріч між США, країнами ЄС і Китаєм щодо дотримання правил торгових операцій і стимулювання своїх економік, зокрема, нещодавнє рішення ФРС США знизити базову відсоткову ставку.
На початок