298 порожніх стільців. Родичі жертв МН17 провели акцію під посольством Росії у Гаазі

298 порожніх стільців. Родичі жертв МН17 провели акцію під посольством Росії у Гаазі

Ексклюзивно
298 порожніх стільців. Родичі жертв МН17 провели акцію під посольством Росії у Гаазі
. Суспільне Новини

Під посольством РФ у Гаазі відбулася традиційна мовчазна акція родичів загиблих внаслідок збиття малайзійського Boeing рейсу МН17 у небі над Донбасом.

Повідомляється, що організатори акції принесли і розставили під посольством 298 стільців – саме стільки людей загинуло від російського "Бука" влітку 2014-го. 9 березня розпочинається судове слухання у справі МН17.

Сілейна Фредрикс, яка в цій трагедії втратила сина та його дівчину, розповіла Суспільному, що "всі 6 років чекала на цей суд".

Під посольством Росії у Гаазі відбулася акція родичів загиблих у MH17
Сілейна Фредрикс. Суспільне Новини

"Тут 298 пустих стільців, які символізують літак. Вони більше не можуть говорити, але ми можемо. Це просто навпроти російського посольства, щоб вони бачили це. Ми вже робили такі акції, до нас ніхто не виходив, але вони дивляться на нас з балкону посольства, або проходять повз – ніколи з нами не говорили. Але вони все знають. Людяність - вище політики. Ми просто просимо повної ясності і відповідальності, чесності. Тож скажіть нам правду. Прийшов час", – сказала Фредрикс.

Під посольством Росії у Гаазі відбулася акція родичів загиблих у MH17
Син Сілейни Фредрикс та його дівчина – жертви збиття Boeing. Суспільне Новини

"Я не думаю, що Росія найближчим часом щось визнає у цій справі, бо тоді вони одразу мусять визнати, що були на сході України. Це всі знають і так, але тоді їм доведеться зізнатися в цьому. Вони все заперечували і брехали, тож я не думаю, що щось в цьому плані зміниться", – додала вона.

Фредрикс називає загибель свого сина з його дівчиною своїм "довічним вироком".

"Мій біль не зникне ніколи, і з кожним днем сумую за дітьми лише сильніше. Для мене це так, ніби сталося вчора. Я не можу це кудись діти. Це річ, яка контролює твоє життя. Я би хотіла, щоб моїх дітей запам'ятали як веселих, чуйних молодих людей. У них попереду було яскраве майбутнє. Вони жили цим життям на повну", – розповіла Фредрикс.

Під посольством Росії у Гаазі відбулася акція родичів загиблих у MH17
Джон та Мерін О’Браєн втратили сина у катастрофі MH17. Суспільне Новини

Джон та Мерін О’Браєн, які втратили у трагедії MH17 25-річного сина Джека, спеціально приїхали на суд із Сіднея. Їхній син летів із Амстердама додому.

Джон О’Браєн сказав Суспільному, що важливо, щоб усіх причетних до збиття малайзійського Boeing "назвали на ім'я і люди це почули на процесі – хто відповідальний".

"Не лише ці 4 обвинувачених, але й вище і нижче за званням. Щоб кожна особа, яка відіграла будь-яку роль у цьому масовому вбивстві була притягнути до відповідальності, до якої можливо її притягнути", – сказав Джон.

Під посольством Росії у Гаазі відбулася акція родичів загиблих у MH17
Фото Джека О’Браєна, який загинув у катастрофі MH17. Суспільне Новини

Мерін О’Браєн розповіла, що її 25-річний син "тільки почав доросле життя".

"Закінчив університет, вивчав бізнес, спортивний менеджемент, працював у фітнес-індустрії. Він поїхав у подорож Європою на 7 тижнів і просто повертався з неї додому. Він був прекрасною дитиною, дуже чутливою, виріс і перетворився на дуже сильного і впевненого чоловіка", – розповіла Мерін.

Джон додав, що їхній син дуже любив спорт, займався футболом.

"Він мав повернутися у п'ятницю ввечері, а в суботу вже мав грати у футбол зі своєю командою. Його сумка була вже зібрана", – розповів батько.

9 березня розпочнуться судові засідання окружного суду Гааги щодо перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака рейсу МН17 у 2014 році. МЗС України вважає "першим кроком до встановлення справедливості" початок судових засідань щодо збиття літака рейсу МН17. Напередодні родичі загиблих у катастрофі рейсу МН17 зустрілися з українськими журналістам та розповіли про свої очікування від суду.

Що відомо

  • 17 липня 2014 року неподалік Тореза Донецької області був збитий Boeing-777 компанії "Малайзійські авіалінії", що виконував регулярний рейс МН17. Загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).
  • Слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з російського "Бука".
  • Об'єднана слідча група (JIT) назвала імена перших чотирього підозрюваних: Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт").
  • У листопаді 2019 року частину обвинувального висновку у справі МН17 передали до суду Гааги.
  • Раніше українські правоохоронці затримали одного з бойовиків, який брав участь у транпортуванні російського "Бука" — Володимира Цемаха.
  • 7 вересня 2019 року Україна передала Росії фігуранта справи Цемаха за умовами обміну полоненими. Пізніше стало відомо, що він повернувся на територію Донецької області, що непідконтрольна українському уряду.
  • Того ж дня прокуратура Нідерландів надіслала до компетентних російських органів запит на тимчасовий арешт Цемаха з метою екстрадиції до Нідерландів.
  • На початку листопада 2019 року Державна прокуратура Нідерландів дійшла висновку, що російська сторона свідомо дозволила бойовику Цемаху, якого підозрюють у причетності до збиття літака рейсу MH17 на Донбасі, виїхати з країни для того, щоб не видавати його Нідерландам. Прокуратура направила свій висновок російській владі, а також проінформувала родичів жертв авіакатастрофи.
  • Ситуація навколо Цемаха не вплине на початок кримінального судового розгляду щодо MH17 (початок процесу призначено на 9 березня 2020 року). У цей день викликають чотирьох підозрюваних, зокрема Ігоря Гіркіна.
  • СБУ оголосила Цемаха в розшук. Інформація про це розміщена на сайті Міністерства внутрішніх справ України, де зазначені дата зникнення — 23 вересня 2019 року та статті звинувачення — ч.3 ст.258 (теракт) і ч.1 ст.3-258 (сприяння у створенні терористичної організації) Кримінального кодексу України.
  • На початку січня співробітники Державної прикордонної служби затримали громадянина України, який разом з іншими бойовиками охороняв місце катастрофи збитого малайзійського літака.

На початок