Україна має до кінця листопада затвердити бюджет-2022 з дефіцитом у 3,5% ВВП — меморандум МВФ

Україна має до кінця листопада затвердити бюджет-2022 з дефіцитом у 3,5% ВВП — меморандум МВФ

Україна має до кінця листопада затвердити бюджет-2022 з дефіцитом у 3,5% ВВП — меморандум МВФ
Міжнародний валютний фонд. AP

Україна повинна до кінця листопада затвердити проєкт державного бюджету на 2022 рік, де передбачено дефіцит у 3,5% від ВВП. Саме на стільки за пронозами Європейського банку реконструкцій та розвитку мала зрости економіка країни у 2022 році.

Про це йдеться у Меморандумі між Україною і Міжнародним валютним фондом.

Для отримання фінансування за програмою МВФ stand-by, яку Фонд продовжив до червня 2022 року, Україна підписала цей документ.

Згідно з меморандумом, Україні необхідно затвердити бюджет-2022, визначивши пріоритетними видатки на підтримку охорони здоров’я, освіти, оборони і безпеки.

«Відповідно до нещодавнього Указу президента… було суттєво збільшено фінансування гарантованого пакету послуг охорони здоров’я з метою підвищення зарплат лікарям і середньому медичному персоналу в середньому приблизно на 30%. Ці зміни будуть відображені у постанові КМУ, якою, відповідно, будуть збільшені тарифи і капітаційні ставки. Освітня галузь отримає достатнє фінансування, аби, нарешті, досягти цільового показника у 7,3 % ВВП, як це визначено у Законі про Освіту", — сказано у документі.

Читайте також: Підвищення тарифів і реформа митниці. Що вимагає МВФ від України за 5 млрд доларів

Також зазначається, що до кінця листопада 2021 року заплановане прийняття законодавчих змін до Податкового кодексу. Додаткові доходи планується спрямувати на капітальні видатки та на збільшення асигнувань на програми субсидій з оплати ЖКГ, коли навесні будуть переглянуті контракти на постачання газу за фіксованою ціною.

Зазначається, що монетарна і валютно-курсова політика України й надалі буде відповідати зобов’язанням, спрямованим на досягнення цільових показників міжнародних резервів та інфляції.

Зокрема, планується утримувати рівень інфляції в межах цільового показника НБУ на рівні 5 відсотків +/-1 процентний пункт, дозволивши при цьому коригування обмінного курсу відповідно до основних економічних показників та здійснюючи купівлю іноземної валюти для виконання цільових показників програми щодо резервів.

Крім цього, до кінця грудня 2021 року має бути завершено аудит бюджетної програми на 2020 рік щодо витрат, пов’язаних із COVID-19, з публікацією відповідного звіту до кінця поточного року.

Ще одним структурним маяком зазначається ухвалення до кінця січня 2022 року Кабінетом міністрів дорожньої карти, яка визначатиме кроки, необхідні для виведення «ПриватБанку» та «Ощадбанку» на ринок для часткової або повної приватизації.

Усі новини стосовно МВФ читайте тут.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок