Психоневрологічні розлади, порушення пам’яті: лікарка — про найпоширеніші ускладнення після COVID-19

Психоневрологічні розлади, порушення пам’яті: лікарка — про найпоширеніші ускладнення після COVID-19

Ексклюзивно
Психоневрологічні розлади, порушення пам’яті: лікарка — про найпоширеніші ускладнення після COVID-19
. АР

Після перенесеної навіть у легкій формі COVID-інфекції у людини розвивається низка ускладнень. Найчастіше перехворілі скаржаться на психоневрологічні розлади, порушення пам’яті, сну, концентрації. Як впливає наявність щеплення проти коронавірусу на розвиток ускладнень після хвороби в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту Суспільного Тамарі Метерчук розповіла завідувачка кафедри неврології, психіатрії та фізичної реабілітації Київського медичного університету Оксана Копчак.

Як на COVID-19 реагують пацієнти неврологічного та психіатричного профілю у залежності від того чи вони вакциновані?

— Я невролог і скажу що вплив вірусу на нервову систему вагомий. Після перенесеної інфекції, навіть у легкій формі, пацієнти страждають і від порушень сну і від психоневрологічних розладів, розвиваються когнітивні розлади, порушення пам’яті. Спостерігається розсіяність, пацієнт не може сконцентруватися, не може виконувати свою роботу і це дуже сильно впливає на якість його життя. Не говорячи про те що коли пацієнт мав до коронавірусної хвороби якісь неврологічні захворювання, зокрема мігрень, а це такий вид головного болю, який сам по собі дуже неприємний і впливає на якість життя, то після COVID-19 частота нападів мігрені у пацієнтів зростає. Крім того, COVID-19 негативно впливає на інші, зокрема аутоімунні захворювання, розсіяний склероз, у пацієнтів частіше можуть виникати загострення.

Я усім своїм пацієнтам, які навіть мають тяжкі аутоімунні захворювання, тобто хвороби нервової системи з ураженням імунної системи, рекомендую, відповідно до даних ВОЗ всім вакцинуватися для того, щоб вберегти себе від поганих наслідків.

Пацієнти з неврологічними та психіатричними порушеннями дослухаються до порад вакцинуватися чи люди сумніваються?

— Сумніви завжди є тому, що людина повинна розуміти перш за все безпеку. Але у нас є чіткі, зазначенні у наказах МОЗ протипоказання для вакцинації. Всі решта станів не є протипоказаннями для вакцинації. Для кожного лікаря це така кропітка праця, потрібно працювати з кожним пацієнтом, потрібно йому розповідати про безпеку, про ефективність, про доцільність. Все це наша просвітницька робота, яка входить до складу роботи лікаря.

— З вашого досвіду, які особливості проявила ця остання хвиля COVID-19?

— У тій галузі у якій я працюю, це неврологія, дійсно, пацієнти які вакциновані вони набагато краще переносять і самі хронічні захворювання, від яких вони страждають, перебіг їх не обтяжений, якщо скажімо, вони вакциновані й перенесли коронавірусну інфекцію після вакцинації. Вакцинація це той момент який зараз у суспільстві, мабуть, найгарячіше обговорюється, але якщо маєте сумніви, завжди є лікар з яким можна порадитися. Я особисто для своїх пацієнтів завжди відкрита, вони телефонують з запитаннями “яку вакцину краще обрати, які є рекомендації, чи сумісна вона з препаратами які я приймаю...".

Досвід країн, які уже вакцинували переважну більшість своїх громадян показує що дійсно без вакцинації ми не зможемо подолати пандемію COVID-19. Вакцинація забезпечує формування колективного імунітету і нам це вкрай необхідно для того щоби зменшити навантаження по перше на заклади охорони здоров’я, тому що все більше і більше, як ми бачимо з останніх днів і місяців потрапляють до лікарень саме у тяжкому стані з тяжким перебігом коронавірусної хвороби не вакциновані пацієнти які потребують кисню, які потребують лікування навіть у реанімації.

Все це свідчить на користь того що все ж таки необхідна вакцинація. Ми розуміємо чітко що вакцинація не захищає від захворювання, однак, дає можливість перенести захворювання у легкій формі й це є надзвичайно важливим для всіх нас і для того, щоб нормально могли вчитися наші діти. Для того, щоб могли нормально працювати усі галузі у тому числі й галузь охорони здоров’я, ми повинні думати не тільки про себе, а й один про одного. Якщо буде високий рівень суспільної свідомості, я думаю, ми зможемо дійсно подолати цю інфекцію, не мати такий високий рівень захворювання і не бути у "червоній" зоні.

Читайте також

Понад 95% померлих через ускладнення від COVID-19 не були вакциновані — МОЗ

На питання "Чому не вакциновані?", відповідають: "Був дурний", — лікар про нову хвилю COVID-19

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок