В Індії притока Гангу покрилася токсичною піною

В Індії притока Гангу покрилася токсичною піною

В Індії притока Гангу покрилася токсичною піною
. АР

Шар токсичної піни покрив частину річки Джамна поблизу столиці Індії Нью-Делі, коли мешканці зібралися на березі, щоб відзначити релігійне свято.

Біла піна на річці Джамна — притоці Гангу — утворилася з суміші стічних вод та промислових відходів, передає CNN.

На думку експертів, піна містить високий рівень аміаку та фосфатів, які можуть призвести до проблем із диханням та шкірою. Її поява збіглася з фестивалем Чхат Пуджа, який присвячено богу сонця. Частина мешканців навіть проходила через токсичну піну, щоб викупатися та помолитися у Джамні, адже вона впадає у священну для індусів річку Ганг.

"Вода дуже брудна, але у нас не так багато варіантів. Купання — це ритуал, тож ми маємо приходити сюди омитися", — розповів один з вірян Гунджан Деві.

Місцева влада відправила 15 човнів, щоб прибрати піну, але експерти побоюються, що явище вже завдало значної шкоди.

Читайте також: "Україна може залишитися без води". Експертка про світову кліматичну кризу і саміт у Глазго

"Річка на ділянці Делі є екологічно мертвою річкою. У ній немає ані риби, ані прісноводних птахів. Така ситуація існує вже багато років", — розповів Бхім Сінгх Рават з Мережі гребель, річок і людей Південної Азії (SANDRP).

Це пов'язано з тим, що десятиліть у Джамну скидають токсичні хімікати і неочищені стічні води. На кількох ділянках річка виглядає темною та мулистою, а її береги покриті пластиковими відходами.

Річка найбільш забруднена в районах, що оточують Нью-Делі, через значну кількість мешканців у місті та високий рівень відходів. За даними урядового моніторингового комітету, лише 2% довжини річки протікає через столицю, але на Делі припадає близько 76% загального навантаження на водойму.

При цьому забруднення впливає і на людей, що живуть за межами столиці далі за течією.

"Тисячі жителів сіл беруть з річки поливну воду, везуть відра до річки для купання та пиття", — розповів Бхім Сінгх Рават.

Що відомо

  • Шведська екоактивістка Грета Тунберг закликала банки світу припинити фінансування проєктів з видобутку корисних копалин.
  • Лідери країн G20 підписали у Римі спільне комюніке за результатами переговорів щодо змін клімату. Генеральний секретар Організації об'єднаних націй Антоніо Гутерреш повідомив, що залишає саміт у Римі з "нездійсненними сподіваннями".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок