Головні пісні, кліпи та альбоми лютого. Добірка для меломанів

Головні пісні, кліпи та альбоми лютого. Добірка для меломанів

Головні пісні, кліпи та альбоми лютого. Добірка для меломанів
.

Грає з кожної праски: цим фразеологізмом описують популярність нової пісні або кліпу, що зайвий раз доводить, наскільки наше життя повсюдно пов'язане з музикою.

Для когось музика грає роль ненав'язливого фону, за яким можна сховатися від шуму офісу і сконцентруватись на роботі. Інші дбайливо збирають колекцію улюблених треків і за першої ж можливості діляться нею з близькими.

Щоб вам було що послухати і легко підтримати розмову з меломанами, ми склали добірку найпопулярніших музичних релізів (пісень, альбомів і кліпів), які вийшли або раптом стали актуальними в лютому 2020 року.

Слухайте також: "Головні пісні, кліпи та альбоми січня. Добірка для меломанів"

Kulshenka – Хто захистить від повені дерева

Іра Кульшенко раніше була учасницею жіночого тріо Panivalkova. 3 лютого музичний проєкт Kulshenka презентував дебютний мініальбом "Хто захистить від повені дерева". Це пісні для тих, хто загубився і не може віднайти свій життєвий шлях. Свіжий ЕР містить п’ять авторських треків, і всі вони просякнуті ідеями духовного становлення. Тому й дерево, за словами виконавиці, ототожнюється з образом живої людини, де стовбур – це тіло, коріння – душа, а вода символізує очищення.

Лінія Маннергейма — Конфіскат

Лінія Маннергейма – це проєкт, який об'єднує різні концепції звучання та відновлює розгромлені комунікації. Гурт складається з письменника і поета Сергія Жадана, Олега Каданова ("Оркестр Че") і Євгена Турчинова ("Собаки у космосі"). "Конфіскат", видобутий нами абсолютно легально на soundcloud, зібрав найкраще з діяльності кожного з трьох учасників, радує цікавими текстами, чіткими бітами й гітарними партіями. Звучить олдскульно, практично в усьому архаїчно, але така розмова від корифеїв претендує на звання "найкращого альбому місяця" серед десятків одноденних релізів від нехай молодих, і загалом талановитих, але досі блукаючих у пошуку себе виконавців.

Tame Impala – The Slow Rush

У День всіх закоханих австралійська психоделік (колись) інді (нині) група Tame Impala перервала багаторічне мовчання заради виходу нового альбому "The Slow Rush". Так, тепер музика Кевіна Паркера, яка раніше відмінно підходила для хіпі-тусовок різних сортів, зараз більше пасує до коктейльних вечірок затишного вечора п'ятниці, але гірше від цього їхня музика не стає.

Читайте також: "Чому розпалась група Тартак і що хорошого вони встигли зробити"

Пісні

Jerry Heil – НеБейбі

Складається враження, що Джеррі Хейл не дуже принципово, про що і де співати. І як для представниці нового музичного формату, народженого на фундаменті з мемів сучасної культури, це навіть комплімент. Дівчина бере від моменту максимум, поспішає взяти участь у всіх можливих колабораціях, в нацвідборі "Євробачення" (і очікувано дійти до фіналу), а тепер ще й записати саундтрек до нового сезону українського телешоу "Від пацанки до панянки". Ставитися серйозніше від цього до неї навряд чи стануть, але те, як стрімко сучасна українська музика стає модною і повертається на телебачення (яке багато у чому породило своєю неувагою таких автентичних артистів) – феномен, який можна порівняти з "Територією А" і який ще обов'язково дасться взнаки у майбутньому.

Крихітка – Бурштин

Олди тут? "Крихітка" раптово прокинулися від сплячки довжиною у кілька років з новою піснею, яка передує виходу повноцінного альбому. Сашу Кольцову давно не було чутно у музичному плані, вона активно займалася активізмом, журналістикою і очолювала фонд "Фундація Дарини Жолдак", який займається популяризацією читання, розвитку української мови та мистецтва. Побоювання Саші Кольцової, що пісня занадто особиста і може виявитися не актуальною для решти українців, можуть виправдатися, але це не применшує її цінності для шанувальників групи і тих, хто зустрічає весну з усмішкою на обличчі.

Yuko – Зима

За словами артистів (а точніше за описом під треком на YouTube), пісня "Зима"– про втому від паніки, апатії, необдуманих рішень, неприємних наслідків, війни і політики у світі. А отже, з довгоочікуваним приходом весни світ повинен переродитися, навчитися заспокоюватись і полюбити хоча би ближнього свого. Yuko – рідкісний приклад того, як виконавець використовує фольклор не для особистих переживань, а у зв'язку з актуальними подіями навколишнього світу. Драматично, емоційно і з молодіжної заповзятістю.

Читайте також: ""Пошлая Молли". Що батькам треба знати про улюблений гурт українських підлітків"

Кліпи

Джамала й alyona alyona – Жалі

Джамала й alyona alyona презентували вже другий спільний трек. На черзі лірична композиція про вічні прописні істини: не шкодуй про минуле, рухайся вперед, не зациклюйся на помилках, переможець не той, хто перемагає, а той, хто не здається тощо. Частина Джамали традиційно ніжна і сльозлива, а флоу alyona alyona – під біт і треморне тремтіння камери.

ДахаБраха – Live on KEXP

KEXP-FM – радіостанція, заснована в Сіетлі, яка спеціалізується на альтернативному та інді-року. На своєму Youtube-каналі вони публікують лайви різножанрових всесвітньо відомих виконавців – ДахаБраха виступали в цьому американському ефірі вже тричі – у 2015, 2017, і ось KEXP опублікували нову частину, де українські улюбленці виконали треки, частина з яких увійде до нового альбому, що має вийти цього року: "Пливе човен" (був саундтреком до фільму "Вулкан"), "Хима", "Ладо" і "I've Boarded The Wrong Plane".

The Hardkiss – Косатка

Цього року The Hardkiss підтримують програму фонду WWF Україна "Вільні річки України. Let it flow!", у зв'язку з чим презентували підводний кліп на пісню "Косатка", який став другим синглом з майбутнього альбому. Посил заявлений як історія про мрії, природну красу, радості та печалі. Броунівський рух популярних українських виконавців у бік підтримки різних соціальних, громадянських і екологічних ініціатив – це спроба зацікавити свою аудиторію актуальними проблемами, але сама музика при цьому залишається статичним кадром, настільки ж слабо насиченим дією, що й новий кліп The Hardkiss.

Monatik – Сильно

Мінімалізм, неон і віртуальна реальність – ключові візуальні тренди нового десятиліття, на думку продакшна Монатіка у коментарях під кліпом на пісню "Сильно". При досить наївному припущенні, що вірусність можна передбачити й заздалегідь прораховувати, Монатіку це вдається майже щоразу, нехай і з меншим розмахом, ніж у "Время и Стекло". Але варто визнати, що кліп красивий, ніжний та настільки дбайливо не перенасичений кислотними фарбами (все пофарбовано у ніжні тони), що дивитися його можна практично нескінченно.

Zwyntar – Кажани

Мода на використання українського фольклору з домішками електроніки дещо приїлася не тільки самим музикантам, а й слухачам – тому дарк-кантрі-група ZWYNTAR сприймається як ковток свіжого повітря. Дуже цікавий проєкт, який не соромиться звертатися до складних для масової аудиторії літературних першоджерел, та ще й знімають того рівня кліпи, де цінуєш не тільки якість зйомки, а й художній задум.

Gorillaz – Désolé

Друга серія проєкту "Машина пісень" – за участю малійскої співачки Фатумати Діавара і з видом на озеро Комо. Деймон Албарн у відмінній формі, його художні персонажі успішно залишають межі 2D простору і вириваються до реального світу, при цьому все менше відповідаючи образу "першої віртуальної групи". Безумовно, нова сторінка у творчості Gorillaz.

Kazka – Літаки

"Літаки" – це перша пісня гурту Kazka, який стане саундтреком, а саме саундтреком до українського фільму "Побачення у Вегасі" (тенденція серед музикантів нині дуже модна). Водночас це трек з нового альбому "Нірвана", який група презентує на концерті 4 березня у київському Палаці Спорту. Заявлений "поп з елементами електрофольку" присутній, але якщо вірити словам нашого кіноредактора, фільму це не допоможе, зате, можливо, шанувальникам групи буде приємно.

Читайте також: "Чому українці масово слухають російські пісні та чи можна це змінити"
На початок