У кропивницькій школі працюють сім інклюзивних класів. Які особливості навчання в них

У кропивницькій школі працюють сім інклюзивних класів. Які особливості навчання в них

У кропивницькій школі працюють сім інклюзивних класів. Які особливості навчання в них
. Суспільне: Кропивницький

Сім інклюзивних класів працюють у кропивницькій школі №20. Там навчаються 12 дітей з різними захворюваннями. Один з них – семикласник Кузьма Тарасенко. У нього порушення слуху, з чотирьох років хлопець носить слухові апарати. Суспільне дізнавалось, що зробили в школі, аби йому було комфортно вчитися.

На навчання в інклюзивні класи дітей приймають за заявою батьків, відповідно до висновку інклюзивно-ресурсного центру – сказала директорка школи Світлана Колосова: ”Діти гарно соціалізуються в класах. Завдання цієї програми школи – допомогти дитині бути рівноправним учасником освітнього процесу серед інших учнів”.

Мама Кузьми Ельвіра Тарасенко розповіла, що у сина двостороння туговухість І-ІІІ ступенів: ”Ми цей шлях долаємо важко, малесенькими кроками. Але ми його долаємо. Слух не лікується, тільки підтримується. На жаль, слух почав падати. Він не всі слова правильно вимовляє, адже найновіші, найкрутіші і найкращі слухові апарати не відтворюють людську мову. Як він чує, так і передає слова”.

У кропивницькій школі працюють сім інклюзивних класів. Які в них особливості навчання
Кузьма та Ельвіра Тарасенки. Суспільне: Кропивницький

Аби краще розуміти вчителів під час уроків, поруч з підлітком завжди знаходиться асистент вчителя.

Асистентка вчителя Анна Демченко розповіла, що її завдання – дублювати завдання вчителя, інструкції, пояснення нового матеріалу: ”Можу покликати вчителя, щоб коректно пояснити ще раз. Тому що такі предмети, як фізика, хімія – вони дуже складні. Під час перерви ми з ним або відпочиваємо, або, якщо є час, я йому пояснюю домашнє завдання або ті моменти, які він не зрозумів на уроці”.

Вчителька зарубіжної літератури Олена Ратушна сказала, що коли пояснює матеріал, намагається стояти так, щоб Кузьма бачив її обличчя. Так, з її слів, йому простіше розуміти, про що вона розповідає: ”Я десь повільніше говорю, і діти дуже адекватно на це реагують, діти прекрасно це сприймають і розуміють, для чого це робиться”.

Однокласниця Кузьми Маргарита Шелуденко розповіла, що з однокласниками допомагають хлопцю у навчанні: ”Говоримо голосно, коли не розуміє, підказуємо, допомагаємо дописати щось, прочитати, якщо не може. Я розумію, що він зі слуховим апаратом, і потребує такої допомоги”.

За словами мами Кузьми Тарасенка, вона не шкодує, що віддала сина в інклюзивний клас, а не в школу для дітей з порушенням слуху.

Читайте також

На початок