Як має виглядати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Пояснює МОЗ

Як має виглядати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Пояснює МОЗ

Як має виглядати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Пояснює МОЗ
. Суспільне Закарпаття

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, який вигляд повинно мати міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19, а також пояснили, як правильно слід заповнювати цей документ.

Відповідний відеоролик оприлюднений на Facebook-сторінці міністерства.

У МОЗ нагадали, що всі, хто зробив щеплення двома дозами дводозної вакцини від COVID-19, можуть отримати у свого сімейного лікаря міжнародне свідоцтво про вакцинацію. При цьому лікар генерує дані для свідоцтва з електронної медичної інформаційної системи, якою він користується.

Як зауважили у міністерстві, свідоцтво друкується на звичайному білому папері – папір жовтого кольору не є обов’язковим. Також на документі не повинно бути QR-коду.

Бланк міжнародного свідоцтва заповнюється англійською мовою. Інформація в ньому може бути продубльована українською у правій частині документу.

Читайте також: У "Дії" запустили "жовті" внутрішні COVID-сертифікати. Як згенерувати

У верхню частину документа має бути внесена інформація про власника свідоцтва – ім’я, прізвище, дата народження, стать та громадянство. Також вказується назва, серія і номер його закордонного паспорта чи іншого документа для виїзду за кордон.

Нижче повинна міститись інформація про те, що вакцинація була проведена від COVID-19. Також власник свідоцтва має поставити свій підпис у відповідній графі. Ці дані необхідно продублювати у лівій частині документу англійською мовою.

У нижній частині свідоцтва розміщується міститься таблиця з інформацією про щеплення – сюди вносять дані про обидві дози вакцини. Ця таблиця також двомовна: верхній рядок заповнюється українською мовою, а нижній – англійською. Однак якщо поля містять дані лише англійською мовою, це не вважається за помилку. При цьому обома мовами інформація про введення першої та другої дози може бути заповнена в одному рядку або ж в різних, що також не є помилкою.

Читайте також: Чому українці не хочуть вакцинуватися від COVID-19. Пояснює експерт

Таблиця обов’язково має містити інформацію про назву вакцини і її виробника, а також дату кожної з вакцинацій. Окрім того, необхідно вказати термін дії свідоцтва, який нині складає один рік. При цьому власники міжнародного свідоцтва про вакцинацію від COVID-19 терміном на пів року, отриманого раніше, можуть взяти у свого сімейного лікаря нове, яке буде дійсним ще пів року). Водночас у МОЗ наголосили, що у разі отримання даних нових клінічних досліджень термін може змінюватись.

У свідоцтві обов’язково повинна міститись інформація про лікаря – його ім’я, посада та підпис. Печатка лікаря та зазначення назви медичного закладу не потрібні, однак в останній графі має бути поставлена печатка закладу, який видав свідоцтво.

У разі, якщо при внесенні в електронну базу даних про вакцинацію була зроблена помилка, лікар може виправити її.

Що відомо

  • 19 серпня Європейський Союз офіційно визнав, що українські COVID-сертифікати у додатку "Дія" відповідають європейським.
  • Кабінет міністрів 14 вересня опублікував постанову, якою внесли зміни до карантинних обмежень. За ними в Україні запровадили "жовті" та "зелені" COVID-сертифікати. Так званий "жовтий" сертифікат має інформацію про перше щеплення, а "зелений" — про повний курс.
  • У МОЗ розповіли, що сертифікати про вакцинацію проти COVID-19, видані до ухвалення постанови Кабінету міністрів про продовження терміну їхньої дії з шести місяців до року, потрібно буде перезавантажити за місяць до завершення терміну їхньої дії.
  • Від 30 вересня всі українці, які отримали різні вакцини, можуть згенерувати COVID-сертифікат у мобільному додатку "Дія".
  • МОЗ запросив українців долучитися до клінічних випробувань лікарських засобів від COVID-19. У країні проводиться 31 таке дослідження. Їхній перелік можна знайти на сайті Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України за профілем випробування "COVID-19".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок