"Офшор 95": у Києві спробували зірвати показ фільму-розслідування про Зеленського. У чому справа

"Офшор 95": у Києві спробували зірвати показ фільму-розслідування про Зеленського. У чому справа

Оновлено
"Офшор 95": у Києві спробували зірвати показ фільму-розслідування про Зеленського. У чому справа
. zoon.com.ua

У столичній Малій Опері 3 жовтня таки відбудеться показ фільму-розслідування "Офшор 95" про таємниці офшорного бізнесу президента Володимира Зеленського та зв’язок з грошима бізнесмена Ігоря Коломойського, який підготувала агенція журналістських розслідувань "Слідство.Info". Перед цим команда журналістів заявила про скасування прем'єри.

Що сталося

Як повідомила у Facebook керівниця "Слідство.Info" Анна Бабінець, за кілька годин по початку прем'єри їй зателефонував директор Малої Опери Олексій Прасол і сказав, що "показу не буде", попри те, що на захід вже зареєструвалося 250 людей.

"Ми зустрічалися з директором, пояснювали детально про що історія: ми самі зацікавлені в тому, щоб локація розуміла, на які ризики йде. Все було погоджено, оплачено, ми офіційно платили через бухгалтерію. Сьогодні нам почав дзвонити директор, говорити, що побачив наші постери і вони йому не подобаються", — розповіла Суспільному Бабінець. За її словами, директор Малої Опери назвав кілька причин, чому неможливий показ стрічки. Зокрема, він сказав що начебто у приміщенні відбувається ремонт, а потім — що там відключили світло. Журналісти навідалися до Малої опери та з'ясували, що світло там є, а ремонтні роботи ніхто не проводив.

"Він (Олексій Прасол — ред.) сказав, що не знає хто ми, нічого не чув про наш фільм, а потім перестав брати слухавку. Цей фільм про офшори президента у рамках великого міжнародного проєкту і ми не можемо нікуди посунути показ, бо всі (міжнародні розслідувальні редакції — ред.) публікують по всьому світу в один час", — зазначила журналістка.

Що кажуть у Малій Опері

Суспільне намагалося зв’язатися з Прасолом, щоб дізнатися причини скасування показу фільму-розслідування, однак на дзвінки він не відповідає. Натомість адміністратор установи Ігор Тихомиров повідомив, що про показ фільму нічого не знає.

"У нас не заплановано на сьогодні жодних заходів. Я взагалі нічого про це не знаю. Я знаю, що це фільм про Зеленського і все. Я не можу йому (Олексію Прасолу — ред.) додзвонитися. Мені важко щось коментувати. Я просто шокований", — сказав Тихомиров.

Чому таки дозволили показ

Трішки більш ніж за годину до початку запланованого показу, команда журналістів-розслідувачів повідомила, що "суспільний розголос і ваша небайдужість зробили диво — керівництво Малої Опери схаменулося і дозволило показати прем’єру фільму-розслідування".

"З великим розголосом вдалося, багато людей почало перепощувати, допомагати, питати. Зрештою нам зателефонувала Яна Барінова з департаменту культури КМДА. Я так розумію, вони спілкувалися з керівництвом Малої Опери, уточнили, чи є в нас угода. Якщо є угода, значить будемо показувати", — розповіла Суспільному Бабінець.

Вона додала, що також мала розмову з директором опери, який "всіляко демонстрував — йому сказали тепер він буде показувати".

"Він не у великому захваті, але тим не менш він буде виконувати розпорядження", — додала журналістка.

Прем'єра відбудеться о 19:00 у приміщенні Малої Опери (вулиця Дегтярівська, 5, Київ).

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок