Поради від Корнієнка, нова партія Притули та конфлікти у "Голосі" – інтерв’ю Кіри Рудик

Поради від Корнієнка, нова партія Притули та конфлікти у "Голосі" – інтерв’ю Кіри Рудик

Ексклюзивно
Поради від Корнієнка, нова партія Притули та конфлікти у "Голосі" – інтерв’ю Кіри Рудик
. Кіра Рудик, голова партії "Голос". Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Політичні суперечки в партії "Голос" стали публічними ще навесні 2021-го. Половина фракційних депутатів розкритикували керівництво, звинувачуючи зокрема в кулуарних переговорах зі "Слугою народу". Про вихід з партії заявляли представники регіональних осередків, а Сергій Притула, одне з "облич" партії, урешті заявив про створення власної політсили.

Чому "Голос" приходить за порадами до голови партії “Слуга народу”, чи виключать з фракції депутатів об’єднання “Справедливість”У червні 2021-го 10 народних депутатів із парламентської фракції "Голос", тобто половина фракції, оголосили про створення у Верховній раді окремого об’єднання "Справедливість" та висловили недовіру голові фракції та хто винен у тому, що рейтинг партії менше 1% – Суспільне поговорило із Кірою Рудик, головою партії "Голос".

Чим займається "Голос" в парламенті цього сезону?

Фракція "Голос" у парламенті відстоює права підприємців, ми працюємо для того, щоб права та можливості людей, у яких є власна справа малого і середнього бізнесу, були відстояні. Першим кроком, який ми запропонували ще в червні, була підготовка до можливого локдауну. Чи це новина, що кількість вакцинованих в Україні є дуже низькою і врешті-решт доведеться йти на локдаун різним областям? Ні, це не новина. Що має зробити влада? Перш за все підготуватися і виставити такі правила, до яких бізнес зможе бути готовим. Це ми й запропонували і, до речі, до цього уряд дослухався — зробити так, щоб ті, хто вакцинувався, ті, хто слідує усім правилам, мав можливість працювати під час локдауну.

Власне, ті зміни, які ми внесли в постанові у серпні місяці і уряд прийняв їх, зараз будуть впроваджені у життя. Зробити так, що якщо є підприємство, на якому більшість людей вакциновані, або мають сертифікати про ПЛР, або нещодавно перехворіли, то можуть працювати далі. Це є єдине і перше, що має зробити уряд для того, щоб люди, у яких є власна справа, які вже пережили декілька локдаунів, мали можливість продовжити працювати і вже не переживали про те, як вони переживуть осінь та зиму. Це потрібно було зробити ще у червні, для того, щоб літо люди могли витратити на те, щоб вакцинуватися у спокійному режимі.

"Після голосування за так званий "антиолігархічний" законопроєкт ми можемо чітко заявляти, хто стоїть за розвалом партії "Голос"".
Поради від Корнієнка, нова партія Притули та конфлікти у "Голосі" – інтерв’ю Кіри Рудик
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Що стало каталізатором конфлікту в "Голосі"?

Каталізатором були перевибори у політичну раду партії після місцевих виборів. На місцевих виборах фракція "Голос" і партія "Голос" дуже добре спрацювала, і до 20 депутатів у парламенті у нас додалося 350 депутатів в місцевих радах по всій країні. І це була моя обіцянка перед місцевими виборами, що ті регіони, де будуть найкращі результати, будуть мати можливість впливати на рішення партії, на розвиток партії. Саме тому в січні відбулися перевибори до політичної ради.

Читайте також: "Голос" розбрату. Чому політичне творіння Вакарчука опинилося на межі розколу

Коли Сергія Притулу не обрали?

Так. На цих перевиборах обрали декількох лідерів з регіонів, і звичайно, ті, хто раніше були в політичній раді, не отримали своїх місць. Це і було каталізатором конфлікту, який вийшов потім назовні. Пів року ми працювали над тим, щоб залагодити його, але після останнього голосування за так званий "антиолігархічний" законопроєкт ми можемо вже дуже чітко заявляти, хто стоїть за розвалом партії "Голос" і хто був власне спонсором того, щоб люди намагалися зруйнувати систему зсередини.

Пів року наша фракція майже повністю заявляла про те, що ми проти закону про так звану "деолігархізацію". Ми прекрасно розуміємо, що цей закон популістичний, цей закон не призведе до жодних результатів, і він створений тільки для того, щоб монополізувати ще більше владу в руках президента та його оточення. Мої колеги, які виходили з різноманітними заявами, вони також говорили багато разів, аж до дня перед голосуванням, про те, що вони не підтримуватимуть такий закон. Про те, що вони прекрасно розуміють, що він буде шкодити Україні, а не виводити її з того стану, в якому вона зараз опинилася.

На жаль, в залі Верховної ради ми побачили, що 11 колег проголосували "за". Ми прекрасно розуміємо з чим пов’язане таке голосування. Це гроші на округи, які виділила коаліція для львівських депутатів пані (Наталії) Піпи та (Галини) Васильченко.

Поради від Корнієнка, нова партія Притули та конфлікт між своїми – інтерв’ю Кіри Рудик
Голосування "Голосу" в другому читанні за проєкт про олігархів. Скріншот з сайту Ради

Так званий соцеконом. Ми прекрасно знаємо, що соцеконом не виділяється опозиційним депутатам. Ніколи. Це так звані гроші, які виділяються тим, хто працює в коаліції, тим, хто працює у зв’язці з владою. До речі, навіть не усім "слугам народу" виділяють гроші на їхні округи. І чомусь дивно, що 20 мільйонів гривень виділили двом опозиційним депутаткам. І після цього відбулося голосування 11 людей за законопроєкт про так звану "деолігархізацію", за який голосували, ви просто подивіться, голосували тільки "слуги" та їхні сателіти — групи, які завжди їх підтримують в голосуваннях.

Читайте також: Закон про олігархів. Що варто знати

Ви маєте на увазі "Довіру" і "За майбутнє"?

Так. Опозиція не голосує за цей закон. Тому що ми прекрасно знаємо, до чого він призведе. Ми прекрасно розуміємо, що воно не призводить до результатів, про які говорить назва закону. До речі, минулого тижня ми у Верховній раді спитали у міністра фінансів: "Скажіть, будь ласка, скільки грошей ви очікуєте доходів до бюджету від прийняття так званого деолігархічного закону?". Знаєте, що він нам відповів? "0 гривень". Ми нічого не очікуємо від прийняття закону про деолігархізацію. А скажіть, будь ласка, в чому тоді зміст цього закону? Що він має зробити для кожного українця? Якщо президент однією рукою каже, що він бореться з олігархами, а іншою рукою від цього закону не очікує жодних доходів... Чого він очікує?

Справа не тільки в грошах, а в тому, щоб позбавити впливу цих людей і частково монополії. Позбавлення монополії веде до втрати якихось статків, але я так розумію, що йдеться в першу чергу про вплив. Чи ні?

Не тільки. Давайте розберемося, що в цьому законі. Цей закон визначає, хто є олігархом, і визначає, що потрібно тоді цьому олігарху зробити. Якщо людина є донором політичної партії, а скажіть, будь ласка, хто у нас з олігархів напряму допомагає, або спонсорує якусь політичну партію?

"Якщо у людини є, наприклад, декілька акцій компанії Amazon, то вона може бути визначена олігархом".

Напряму ніхто, мабуть.

Абсолютно точно. Якщо ця людина є власником медіа-активів, немає жодного детального опису того, які це медіа-активи. Тобто, наприклад, якщо у вас є гарний блог на ютубі, вас також теоретично можуть внести до такого списку. Третій пункт – статки. Статки також там описані дуже дивно. Тому що враховуються не тільки гроші, які є у людини, а потенційна вартість цих активів. Тобто, якщо у людини є, наприклад, декілька акцій компанії Amazon, то вона може бути визначена також олігархом. Тому цей законопроєкт буде трактуватися так, як захочеться владі. Саме тому він є небезпечним.

Подивіться зараз на усі демократичні країни. У кожній з них була проблема олігархату. У кожній з них була проблема, як з ним боротися. І жодна з них не придумала такого ноу-хау, як зробити список олігархів, а потім з ними чи то домовлятися, чи то вводити якісь додаткові санкції. Це як крок дуже сильно нас дивує.

Він складається з 4 пунктів. Перший – судова реформа. Тому що зараз будь-яке рішення, будь-які санкції олігарх в Україні може оскаржити в корумпованих українських судах. Другий – це зміни до роботи антимонопольного комітету. Тому що у нас насправді є орган, який повинен боротися з монополіями, є орган, який вже давно мав би боротися з олігархами. Це якраз антимонопольний комітет. І зробити так, щоб він не міг не робити свою роботу — це і є задача наших змін, які ми подали. Третій пункт – це зміни до закону про державне корпоративне управління. Кожного року близько 90 мільярдів гривень Україна втрачає через збиткові державні підприємства. Саме на цьому потрібно концентруватися і зробити так, щоб ці годівниці були прикриті. Саме це те, над чим працює фракція "Голос" – зробити так, щоб олігархи, або як завгодно їх назвати, не могли більше там харчуватися. Четвертий пункт – зміни до податкового законодавства.

Поради від Корнієнка, нова партія Притули та конфлікти у "Голосі" – інтерв’ю Кіри Рудик
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Ми зараз бачимо законопроєкт 5600 — так званий податковий законопроєкт, який обкладає додатковими податками малий та середній бізнес. Тобто у президента навіть немає ідей збирати більше грошей з так званих олігархів. Однією рукою він каже, що хоче з ними боротися, іншою рукою він говорить: але малий та середній бізнес буде сплачувати більше податків. Ми цього не підтримуємо, і у нашому антиолігархічному пакеті в податкових змінах є якраз зміни, які обкладають великі корпорації, великий бізнес, який пов’язаний із олігархами, додатковими податками. Це оцей комплекс, який справді непопулістично, а реалістично зможе допомогти боротися з олігархами і від якого ми очікуємо і прибутку в український бюджет, і взагалі нормалфзації економічного стану, економічного поля в Україні.

Ви перейшли від конфлікту всередині фракції, всередині партії, до олігархів. Але я все-таки хочу повернутися до цього і зрозуміти, хто з депутатів це почав. Наскільки відомо, Олександра Устінова перша почала говорити про те, що її не влаштовуєте ви як керівниця партії. Першою вона почала говорити про це відкрито і зокрема вам. Наскільки це правда і чому вона так почала говорити?

Я б не сказала, що це була якась конкретна людина. Зараз, коли ми бачимо голосування за олігархів, ми розуміємо, що вплив Офісу президента починався з конкретно когось з моїх колег, це були або представники Львівщини, або та ж сама пані Устінова. Але першим кроком це було незадоволення тих людей, які не пройшли до політитчної ради. Я маю на увазі пана Притулу, пана Юрчишина, пана Лозинського. Це люди, які півтора року були у політичній раді партії, але потім їх громада не переобрала.

Вони говорили, що їх не влаштовує керівництво і що їх не влаштовують процеси. Вони почали вносити свої пропозиції, які дозволяли б їм повернутись до влади у партії. Коли стало зрозуміло, що це неможливо, тому що ми працюємо за нашим статутом, за тими правилами, на які ми усі погодилися, вони почали погрожувати, що вони вийдуть у публіку з цим конфліктом, і врешті-решт вийшли. Я не пригадаю, хто саме почав перший говорити про це публічно, але хтось з представників цієї так званої групи.

Ви зараз погоджуєтеся, що це конфлікт, який находиться у гострій фазі? Бо раніше ви говорили, що це криза росту, що це будь-що, але конфліктом ви це не називали. Зараз ви змінили свою думку?

Я б сказала, що гостра фаза конфлікту закінчилася на з’їзді, який відбувся в липні, де якраз представники регіонів нашої партії поставили запитання про виключення членів самопроголошеної групи з партії і проголосували за це виключення. Зараз ми залишаємося членами однієї фракції, але ми не будуємо разом єдину політичну силу. Тому, що ми зараз бачимо, що цього порозуміння абсолютно точно немає. Щодо того, чому не вдалося знайти порозуміння, то тут я впевнена, що останнє голосування, фінансова підтримка від влади дуже чітко показує, чому у нас не було шансів знайти порозуміння. Тому що це була систематична робота ззовні, підтримана фінансово, на розкол, на розвал партії "Голос".

Що тепер робити з цією всією ситуацією, бо вони і юридично є членами фракції, але голосують інакше, вони себе називають інакше — об’єднанням "Справедливість". Як ви плануєте виходити з цієї ситуації? Це буде виключення їх з фракції чи, можливо, є якісь інші варіанти?

Перш за все я хотіла нагадати колегам, що коли вони приходили до українського парламенту, вони усі підписали зобов’язання, що якщо вони вийдуть з партії, вони здадуть депутатські мандати. Оскільки вони повиходили з партії, але депутатського мандату не здали, ми знову ж чітко бачимо, що це не питання про цінності, і більше того — це не питання про дотримання власного слова. Тому наразі ми вивчаємо юридичні моменти, які можуть допомогти нам зробити, скажімо так, "цивілізоване розлучення". Наразі ми не бачимо від колег.. знову ж, тому, що це підігрівається владою, ми не бачимо від них бажання зробити це розлучення цивілізованим.

"Цивілізованим" — що ви маєте на увазі? Це виключити їх з фракції і щоб вони втратили мандати?

Ні, якщо ми виключимо їх з фракції, вони не втратять мандати.

Вони мають їх скласти, якщо вирішать вийти з фракції.

Так. Якщо вони вирішать вийти з фракції або з партії. Саме можливість юридично змусити їх виконати цю задачу — це те, що зараз розглядає наш юридичний відділ.

"Справедливість". Як ви вважаєте, чи є для них можливість об’єднатися з якимись іншими фракціями? Ви дуже багато говорите про те, що вони зі "слугами" голосують… Наскільки можливо те, що вони якось приєднаються до цієї фракції, до прикладу? Чи до "Європейської солідарності", чи до ОПЗЖ, до якої?

Те, що ми бачимо по синхронному голосуванню за такий критичний для влади і коаліції так званий закон проти олігархів, я думаю, що найбільш вірогідна історія — що вони приєднаються до "слуг народу", або хтось зі "слуг народу" може доєднатися до них.

Є якісь докази цього чи це ваші здогадки?

Ми оперуємо виключно фактами, ми дивимося на оце голосування і ми дивимося на соцеконом, який вони отримували. Я ж впевнена, що там є більший план, аніж тільки крок один.

Стосовно того, що ці депутати зустрічалися з Притулою. Особливо на початку цього розколу вони досить публічно це робили. Публікували усі фото, що от справжня команда, вони це називали зустріччю зі справжнім керівником. Такі були дописи у фейсбуці. Чи може бути таке, що Сергій Притула збере цих людей і, можливо, ще когось, і на наступних парламентських виборах вони будуть йти окремою партією?

Перш за все — навіть якщо таке станеться, це, напевно, буде добре. Нам потрібно більше проукраїнських, патріотичних сил в парламенті, у будь-якому парламенті. Щодо об’єднання цих депутатів з паном Притулою, то у нас є така інформація, але вона поки що не підтверджена публічно. Тому я думаю, будемо чекати якихось заяв від самого Притули та так званої групи "Справедливості".

Звідки ця інформація у вас? (Ми зустрілися із Кірою Рудик 27 вересня, наступного дня Притула заявив про створення власної партії)

Ця інформація у нас від регіонів, куди пан Притула подорожує. І ми розуміємо, що є декілька людей в групі "Справедливості", які точно планують свою політичну кар’єру разом з ним.

Читайте також: Притула заявив про створення власної партії. Хто може долучитися до нової політсили

Ці люди спілкувалися з Притулою і він їм розповів у регіонах, чи як це було?

Так.

Він розповів, що от у нас буде окремий проєкт з об’єднанням "Справедливість"?

Ми можемо подивитися на останнє дослідження групи "Рейтинг", де вже міряли так звану партію Притули, яка ще не є в планах. І це ми також бачимо як крок ОП, як і влади, які розглядають можливості створення різноманітних сателітів.

Притула хотів замінити вас на посаді керівника партії і досить багато про це говорив, як і депутати, які відділилися. Які у вас зараз з ним стосунки? Ви спілкуєтесь?

Так, він хотів зайняти моє місце як голови партії "Голос". Але це не єдине, що він хотів за пів року нашої активної співпраці. Спочатку він хотів йти в Київраду, потім він хотів передумав і балотувався від нас на мери, потім він хотів повертатися до своєї телевізійної кар’єри, потім він хотів очолити київський осередок, потім він хотів обиратися у мери Харкова, потім він хотів стати головою партії, і як тільки він заявив, що він хоче стати головою партії, ми сказали "добре, давайте з’їзд", і за 2 тижні він сказав: "Я більше не член партії". Це вам історія наших відносин. Ну я не впевнена, що зараз найефективніша витрата мого часу —це якраз спілкуватися про плани. У нас попереду як мінімум 2 роки важкої роботи у парламенті, в регіонах, на місцях. І результат буде на табло.

Ви з ним взагалі не спілкуєтесь? Коли востаннє у вас була хоча би телефонна розмова?

Я думаю, в травні місяці, але я її не пригадую точно.

Про що?

Це була розмова про… Він мене, здається, запрошував на збір партійців, коли він робив.

Ще коли він був у партії..

Так.

Поради від Корнієнка, нова партія Притули та конфлікти у "Голосі" – інтерв’ю Кіри Рудик
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Стосовно Вакарчука. Ви з ним зараз спілкуєтесь?

Святослав Іванович повернувся повністю до своєї кар’єри співака. Він зараз робить те, що йому вдається найкраще. І ми отримали дуже класного співака назад. Він відійшов від політики і зараз не займається, не бере участь в житті партії "Голос".

Стосовно законопроєкту про олігархів ми поговорили, але ще хочеться до цього повернутись в тому контексті, що саме з цього почалися розмови про можливу відставку Дмитра Разумкова з посади спікера. Він відправив цей законопроєкт до Венеційської комісії на перевірку і хотів чекати висновку цієї комісії для того, аби потім вже з результатами, з порадами і поправками, можливо, приймати його в другому читанні. "Слуга народу" ж хотіла проголосувати цей законопроєкт якнайшвидше, і через це навіть стався конфлікт між ними із паном Разумковим. Можливо, зараз у вас є інформація, чи зараз збирають "слуги" за його відставку голоси в Раді? І якщо таку пропозицію винесуть на розгляд парламенту, чи будете особисто ви і ваша фракція, хоча б частина, за неї голосувати?

Щодо збору голосів за пана Разумкова я думаю, що активізується це питання після або в Трускавці Фракція партії "Слуга народу" проведе велику нараду за участю представників всіх гілок влади і президента Володимира Зеленського у Трускавці Львівської областіу який їде фракція "Слуг народу" для того, щоб обговорювати, де вони знаходяться, куди вони рухаються далі. Я сподіваюся, що все-таки знайдеться велика кількість людей, які здатні говорити президенту "ні". Це надзвичайно важливо, щоб коли людина достатньо сліпо йде на те, щоби концентрувати якомога більше влади в своїх руках, були люди, які говорять йому "ні". На це є розрахунок, тому що я думаю, що разом з сателітами, групами там "Довіра" та "За майбутнє" голосів може знайтись.

Читайте також: У мене не було конфлікту з фракцією "Слуга народу" — Разумков

Але чи є у вас якісь підтвердження того, що вони справді активізуються у цьому процесі? Можливо, збирають якісь підписи всередині фракції, можливо, ви з Олександром Корнієнком про це говорили і він вас питав, як ви би голосували в такому випадку?

Ні, таких розмов у нас не було і підписів поки не збирають, або принаймні мені про це невідомо. Корнієнко та його колеги публічно говорили про те, що непорозуміння з Разумковим існує, і вони просили дати їм шанс вирішити його всередині фракції перш за все. Як людина, яка ще пів року тому сама виходила з такими ж позиціями і просила інші політичні сили дати нам можливість вирішити питання всередині нашої фракції перш за все, я поважаю це і, звичайно, можу тільки висовлювати свою думку на підтримку Разумкова перш за все як людини, яка є хранителем правил у парламенті. І до речі, як людину, яка вперше за 30 років українського парламенту подолала кнопкодавство.

Ви дуже тепло і добре про пана Разумкова говорите, можливо, він з вами якось обговорював можливість винесення такого питання на голосування? Про його відставку, і, можливо, він говорив, що не варто за це голосувати?

Ні, у нас таких розмов з паном Разумковим не було, я тут оперую виключно тими результатами, які ми маємо у парламенті, я тут оперую виключно тими можливостями, які є зараз у опозиційних фракцій. Ви подивіться, жодна опозиційна фракція як фракція, як політична сила не підтримує відставку пана Разумкова.

Що є спільного у "Європейської солідарності", "Голосу", "Батьківщини" та "Опозиційної платформи "За життя""? Що? А я вам скажу — це розуміння того, що правила мають бути рівними для всіх. Що зміна Разумкова, який дотримувався цих правил, буде означати мінімізацію впливу опозиції і можливостей опозиції в українському парламенті.

Ви вже згадали фракцію "Слуга народу", Олександра Корнієнка. Які у вас стосунки з владою? Коли ви востаннє були в Офісі президента?

Давно це було… на початку весни, коли ми обговорювали питання "Кримської платформи". Рустем Умеров, член нашої фракції, є одним зі співзасновників "Кримської платформи". А Ярослав Железняк, голова нашої фракції, є ініціатором необхідних законопроєктів, які ми проголосували у парламенті, напередодні власне "Кримської платформи" і резолюції, яка була на ній прийнята. Саме ці питання у нас були обговорювані. І після цього контакту у нас не було.

Не тримаєте зв’язок зовсім? Можливо, з кимось спілкуєтеся телефоном? З Єрмаком, Кирилом Тимошенком чи ще з кимось…

Ні, ми не спілкуємось і не підтримуємо зв’язок.

Які у вас стосунки з Олександром Корнієнком? Досить часто можна побачити, що ви там в кулуарах десь зустрічаєтеся, ну це нормально, коли політики між собою спілкуються, але хотілося б дізнатись, про що ви зазвичай говорите, бо й справді досить часто вас можна побачити вдвох десь в кулуарах дорогою з їдальні до сесійної зали. Про що розмовляєте зазвичай?

Пан Корнієнко — досвідчений голова партії У мене є завжди багато чого в нього спитати, багато порад, які я б хотіла отримати і якими я користуюся. Власне, наші розмови дуже часто стосуються питань розбудови регіонів, роботи на місцях, підготовки до тих чи інших виборів, де ми обговорюємо політичну ситуацію на місцях. Це дуже цікаво, бо у нас є абсолютно різні напрямки інформації, які ми отримуємо з того, як працюють чиї команди на місцях. Це знаєте, як два топменеджери, які обговорюють роботу своїх компаній. Ці компанії конкурують між собою, але на персональному рівні я з великою повагою ставлюся до пана Олександра.

Тобто ви у нього питаєте порад?

Не тільки порад, зазвичай ми обговорюємо питання, які стосуються партійної розбудови. Іноді, так, я звертаюся до нього за порадами.

Перейдемо до рейтингу партії "Голос". За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, поточні рейтинги усіх політичних сил не відрізняються від рейтингів станом на червень цього року. Єдиний виняток — партія "Голос", чия підтримка знизилась з 2% до 0.6%. При тому, що у 2019 перед виборами за даними соцгрупи "Рейтинг" підтримка складала 6.6%. Тобто на 6% за час роботи у парламенті знизився рейтинг партії "Голос". Ви для себе з’ясували, чому так відбулося?

Перш за все ми зайшли у парламент, і наш рейтинг був 5.8%, за рахунок цього зайшло 20 народних депутатів. Потім, після того, як Святослав Іванович (Вакарчук) покинув партію "Голос", наш рейтинг суттєво знизився. Тому, що люди відчули таку…

Зраду.

Напевно, зраду з його боку, і задача була і є зробити так, щоб відновити таку довіру. Нам вдалося це зробити частково, на місцевих виборах. Коли, не дивлячись на те, що рейтинги також були різноманітні, ми отримали гарну підтримку і на заході України, і також на сході. Ми отримали 350 додаткових депутатів у місцевих радах та громадах. Наразі ми прекрасно розуміємо, що усі події, які відбувалися навколо партії "Голос", вони дійсно могли повпливати на довіру і на те, яким чином люди бачать у нас можливість зайти наступного разу в український парламент. Але я хочу на це подивитися з іншого боку. Ми зараз в українському парламенті є єдина партія, яка відстоює інтереси малого та середнього бізнесу. Людей, на чиїх плечах зараз знаходиться українська економіка. Людей, у яких є власна справа. Ми абсолютно впевнені, що у наступному парламенті абсолютно точно має бути така політична сила, яка отримає підтримку саме цих людей.

Внутрішній конфлікт ви не вважаєте, що вплинув на ваш рейтинг?

Я думаю, він вплинув, звичайно. Людям не подобається, коли патріотичні сили сваряться. Їм подобається, коли усі йдуть до мети. Ми бачимо, що проросійські сили, вони живуть дуже мирно, але тут, відповідаючи на це питання, можу сказати тільки одне — наші цінності абсолютно точно не дають нам можливості продаватися. І якщо інші люди обирають співпрацю з владою за якісь матеріальні цінності — я абсолютно проти цього і буду боротися з цим. Навіть, якщо це означає, що наш рейтинг буде падати.

Ви як керівниця не вважаєте себе винною у тому, що рейтинг впав? Не вважаєте, що це ваша відповідальність?

Це в тому числі і моя відповідальність за те, що у нас відбувся у фракції такий конфлікт. Але якщо ми говоримо, що ми протистоїмо людям, які цілеспрямовано, з фінансовою підтримкою боролися за те, щоб такий конфлікт відбувався — ну вибачте, у мене нема 20 мільйонів, які я можу запропонувати цим депутатам для того, щоб вони перестали виносити конфлікт у публіку, якщо їм запропонувала це інша сторона. Зі свого боку я можу тільки користуватися правилами, які у нас є, робити свою роботу найкращим способом, який у мене є, і підтримувтаи тих депутатів, які працюють у нас на місцях, бо вони рік тому повірили вже не Святославу Івановичу, вони повірили мені і команді за те, що ми будемо працювати згідно з тими правилами, які ми озвучили.

Як саме ви збираєтеся повертати цей рейтинг?

План і стратегія є. Він складається якраз з роботи з малими і середніми підприємцями. На місцях. Це робота з людьми, у яких є власна справа, бізнес-асоціаціями. Наприклад, ті ідеї і ті пропозиції, які ми зробили для підприємців під час локдауну, ми їх придумали не самі. Ми співпрацюємо з європейською бізнес-асоціацією, з американською торгівельною палатою, зі спілкою українських підприємців та з іншими асоціаціями, які якраз і об’єднують підприємців по всій країні. Об’єднують компанії, розуміють, що їм потрібно. Власне, співпраця з ними, а також робота з підприємцями на місцях — це і є наша стратегія і наша головна задача.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок