Чого очікувати від майбутніх виборів у Німеччині. Пояснює експерт

Чого очікувати від майбутніх виборів у Німеччині. Пояснює експерт

Чого очікувати від майбутніх виборів у Німеччині. Пояснює експерт
. АР

26 вересня у Німеччині пройдуть вибори до Бундестагу, після яких канцлерка Ангела Меркель збирається подати у відставку. На тлі цього у ФРН загострюються міжвиборча боротьба.

Хто має реальні шанси на перемогу та хто лідирує серед партій на сьогодні в ефірі Українського радіо розповів експерт Аналітичного центру "ADASTRA" Ярослав Лепеха.

Ситуація у передвиборчій Німеччині

Аналітик вважає, що на сьогодні в ФРН ситуація загострюється, позаяк політики починають звинувачувати одне одного в скандалах: "Наразі ми бачимо трьох лідерів цієї передвиборчої гонки: "Християнсько-демократичний" та "Християнсько-соціальний" союзи, соціал-демократів та "Зелених".

Лепеха зазначає, що прокуратура ФРН розпочала розслідування через інформаційні атаки проти лідерки "Зелених" Анналени Бербок. Він припускає, що організована антикампанія проводиться через електоральні успіхи.

"Оскільки вона є найбільшим антиросійським кандидатом, слідство вказує на стовідсотковий слід РФ. На другому місці за кількістю атак знаходиться представник ХДС Армін Лашет", — зазначив експерт.

Він додав, що, фактично, жодних прецедентів не спостерігалося за Олафом Шольцем, представником соціал-демократів.

Чого очікувати від майбутніх виборів у Німеччині. Пояснює експерт
Ярослав Лепеха. Скріншот: Суспільне

Хто лідирує серед партій на сьогодні

Фахівець розповідає, що згідно з даними соціологічної групи Insa, яка проводила опитування з 10 по 13 вересня, 27,5% голосів належить блоку Меркель і 26% — СДП.

"Найбільш точні дані результати будемо спостерігати в день виборів у екзитполу. За 12 днів може вилитися ще маса фейків. До речі, говорять ніби в день виборів застосують правило, за яким виборець має бути протестований та вакцинований. Тільки тоді його допустять до голосування. Зараз відбувається страшна дезінформаційна атака з боку відомих сил, тому прогнози важко давати", — зауважив Лепеха.

Читайте також: У Німеччині розпочали сертифікацію "Північного потоку-2"

Чи вплине ХДС Меркель на результати виборів

Аналітик вважає, що одна земля, мабуть, не зможе стати плацдармом для розповсюдження цінностей та ідей партії, маючи на увазі підтримку ХДС у федеральній землі Нижня Саксонія.

"Відбувається зміна покоління. Усі політики "покоління Х", кому за 50, починають відходити від справ і забирають із собою певні цінності. Приходять "Зелені", які говорять, що треба захищати нашу планету, а для німців дуже важлива "особа", — переконаний експерт.

Тому, на його думку, певний відсоток може відходити до "Зелених" або соціал-демократів, але "позиції ХДС ще сильні".

Чого очікувати від майбутніх виборів у Німеччині. Пояснює експерт
Ангела Меркель. Фото: AP

Про перспективи на лідерство Олафа Шольца

Фахівець розповів, що за чутками Олаф Шольц, який є молодим соціалістом з Гамбургу, може стати спадкоємцем Меркель, але його підозрюють в досить тісному зв'язку з Росією: "Насправді ніхто не може точно сказати про це, проте я вже натякнув, що з боку російського світу на нього не було жодних фейкових нападів".

Про майбутню співпрацю Німеччини з Росією

"Я не здивуюся, якщо ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" заявить про необхідність ведення "суперконкретного" діалогу з Росією. Адже проводилися різні популістські дослідження, які показали, що партія має не те що зв'язок з Росією, а й їхній бюджет", — зауважив фахівець.

Він переконаний, що для німців зовнішня політика "не є суперпріоритетною": "Ба більше, можна спостерігати, що в Німеччині є певний культ Володимира Путіна і його правління".

Водночас Лепеха вказує, що хоча Німеччина одна з небагатьох країн, яка запровадила безпрецедентну програму допомогу бізнесу на близько 50 млрд євро, "ефективно провела вакцинацію" і продовжує здійснювати "жорсткий контроль" над дотриманням правил, люди водночас "втомилися від демократів".

Формат коаліції

Аналітик розповів, що коаліція формуватиметься після виборів і у Німеччині наразі ніхто не знає, якою вона буде: "Говорять, що можливо буде червоно-зелена коаліція. Також подейкують, що можлива коаліція "Вільної демократичної партії" Німеччини, але я думаю, що їм не буде чого запропонувати, через незначний відсоток для формування коаліції".

На його думку, коаліцію формуватимуть дві політичні сили: "Я не бачу коаліцію, в якій є три теперішніх фаворити, вони не зможуть сформувати коаліцію утрьох, у зв'язку із абсолютною розбіжністю".

Залежність України від німецько-російських стосунків

"Німеччина триматиме пан'європейську політику, плюс вестиме прямий діалог з Путіним, про який заявляла Меркель. Але у нас назавжди залишиться такий запобіжник, як США, який буде дороговказом для будь-якої коаліції та майбутнього канцлера", — вважає експерт.

Він зауважив, що для України "буде важливим" просити й наполягати на тому, аби отримувати енергетичні гарантії від Росії шляхом переговорів через європейських лідерів, безпосередньо через німецького канцлера або канцлерку.

Читайте також: Німецька зовнішня політика не зміниться після виборів — посолка

Чи збереже Німеччина лідерство в ЄС

Аналітик вважає, що якщо політична ситуація в ФРН не зміниться, то шанс на гегемонію матиме Франція. Водночас Лепеха додав, що Німеччина залишається найбільшим донором Європейського Союзу.

"Також можу сказати, що більш заточений на загальноєвропейську політику є блок Ангели Меркель, аніж соціал-демократи, які більше спекулюють на таких цінностях як пенсії, соціальні виплати, підняття мінімальної заробітної плати тощо", — резюмував експерт.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок