"Треба визначитись, чи зможу ще жити в такому режимі". Терлюга - про можливе завершення кар'єри

"Треба визначитись, чи зможу ще жити в такому режимі". Терлюга - про можливе завершення кар'єри

Ексклюзивно
"Треба визначитись, чи зможу ще жити в такому режимі". Терлюга - про можливе завершення кар'єри
. WKF

Ексклюзивний коментар Анжеліки Терлюги для Суспільне Спорт.

На Олімпійських іграх у Токіо в програмі змагань вперше було представлено карате. Україна була представлена трьома каратистами на Іграх-2020, і одразу двоє здобули медалі - Станіслав Горуна виграв "бронзу", а Анжеліка Терлюга - "срібло". Причому Терлюга стала першою в історії срібною призеркою Олімпіади з карате.

У фіналі Олімпіади у вазі до 55 кг Терлюга поступилась Івет Горановій із Болгарії, однак попри поразку в Токіо українка продовжує очолювати світовий рейтинг, а також планує ще повернутись на татамі у 2021 році. Уже в листопаді Дубай прийматиме світову першість, де виступатиме й українська каратистка.

Про "срібло" Олімпіади, емоційний тиск у Токіо та можливе завершення кар'єри - Терлюга розповіла в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт під час церемонії до 30-річчя від створення НОК України.

Читайте також: Українка Терлюга завоювала історичне "срібло" на Олімпіаді-2020 з карате
  • Про поразку у фіналі та "срібло" Олімпійських ігор-2020

"Авжеж, зусмутилась, коли програла фінал. Усі поєдинки були в один день, тож я встигла і дуже сильно порадіти, і так само засмутитись. Це все сталось за короткий період часу, тож емоційний фон був доволі різним.

Уже почала розуміти, наскільки все круто та класно, коли приїхала додому. Адже саме в цей момент я зрозуміла, як мене зустріли, як близькі за мене вболівали, що це значить для людей, яку колосальну підтримку я отримала ззовні. Чимало людей, які не знали про карате, написали мені багато приємних слів - як їм сподобалось, який це яскравий вид спорту та як вони переживали за мій виступ. І вже в цей період я зрозуміла, що медаль значить для мене дуже-дуже багато, і я - особлива".

  • Про суперницю Івет Горанову з Болгарії у фіналі Олімпіади
"Якщо говорити про силу удару, то так, можливо, вона була сильнішою. У неї було чотири людини в підгрупі, у мене - п'ять. Її півфінал був перед моїм, відповідно після мого бою я менше відпочила, аніж вона. Є такі фактори. Плюс її карате більше жорстке, у мене - технічне, граційне, швидкісне. Ми - представниці різних стилей. У мене з нею вже не вперше проблеми, адже вона своєю жорсткістю ламає мене. Після її ударів у мене ноги не так швидко підіймаються, не можу використовувати техніку, до якої я звикла.

Мені було непросто зорієнтуватись на цей бій. Різних суперниць було багато, і я навіть робила ставку на більш топових спорстменок, із якими б я імовірніше могла зустрітись у фіналі. Я з нею боролась уже не вперше та знала, що мені необхідно дуже сильно її бити, але сили було недостатньо. Той період, поки я перебувала там [у Японії] із 5-го до 12-го серпня мені було морально складно, погано та важко. Лише коли потрапила додому, то почала отримувати позитивний заряд емоцій".

  • Про психологічний тиск на Олімпіаді

"Олімпійські ігри дуже сильно відрізняються від тих турнірів, що були в моїй кар'єрі. Це зовсім не та атмосфера. Така велика кількість топових спортсменів, світових зірок спорту, дуже велика увага до цього турніру. Це неможливо порівняти ні з чемпіонатом Європи, ні з чемпіонатом світу, ні з Європейськими іграми. На цих змаганнях аудиторія більш спрямована саме на карате, люди знають і розуміють його. Щодо Олімпіади, то чи не кожна друга людина [у світі] дивилась, намагалась вникнути - це зовсім інші масштаби.

Я намагалась налаштувати себе так, що це звичайний турнір, і мені не потрібно віддавати багато емоцій. Але, авжеж, коли я вийшла на татамі, то відчула переживання, стрес, тому що я розуміла - сьогодні найважливіший день у моєму житті і мені треба викластись на максимум".

  • Про суддівство на Олімпіаді

"У принципі, суддівство на Олімпійських іграх було кращим, аніж на турнірах, де я була раніше. Зрозуміло, що вони теж люди і роблять помилки. У фіналі мені здалось, що я "ура маваши"Зворотній" круговий удар ногою в карате" влучила і, можливо, це б змінило хід бою, додало впевненості в собі, але це спорт".

  • Про продовження спортивної кар'єри
"Складно сказати. Мені ще потрібно виступити на якихось змаганнях, зокрема, я планую поїхати на чемпіонат світу, аби визначитись, чи можу я жити в такому режимі ще якийсь період часу, чи можу я бути в топовій формі. Я не хочу бути тим спорстменом, який був на піку, а потім буде постійно програвати, але всюди брати участь. Я хочу бути тим спортсменом, який на піку та показує результат".

Хто така Анжеліка Терлюга

  • 29-річна каратистка з Одеси, яка виступає у ваговій категорії до 55 кг.
  • Лідерка світового рейтингу у вазі до 55 кг (станом на 15 вересня 2021 року).
  • Срібна призерка Олімпійських ігор (2021).
  • 3-разова чемпіонка Європи (2017-2019), володарка "срібла" (2016) та двох бронзових нагород (2014, 2017) континентальної першості.
  • Срібна призерка Європейських ігор (2019).
Читайте також: "Маємо вчасно йти з процесів". Тренер збірної України з карате пішов з посади після Олімпіади-2020
На початок