"Маємо вчасно йти з процесів". Тренер збірної України з карате пішов з посади після Олімпіади-2020

"Маємо вчасно йти з процесів". Тренер збірної України з карате пішов з посади після Олімпіади-2020

Ексклюзивно
"Маємо вчасно йти з процесів". Тренер збірної України з карате пішов з посади після Олімпіади-2020
. НОК Львівської області

Збірна під керівництвом тренера виграла дві олімпійські медалі.

Антон Нікулін із 2012 року обіймав посаду головного тренера збірної України з карате. Серед його вихованців - бронзовий призер Олімпіади-2020 Станіслав Горуна та чемпіонка Європи в командній першості Галина Мельник.

У 2021 році карате вперше було представлено в програмі Олімпійських ігор, і українці здобули три ліцензії. Причому двоє з українських спортсменів - Анжеліка Терлюга та Станіслав Горуна - завершили виступ у Токіо з медалями. Терлюга виграла "срібло", а Горуна - "бронзу".

Попри здобуття двох медалей на історичній як для карате, так і для України Олімпіаді, Нікулін покинув пост головного тренера збірної України. У ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт Нікулін пояснив це рішення.

Читайте також: "Журналісти додали реальної роботи". Екстренер збірної України - про виступ каратистів на Олімпіаді

А також у коментарі для Суспільне Спорт спеціаліст підкреслив, що відібратись на Олімпіаду в карате - це вже велике досягнення, а будь-яка медаль Олімпіади є дуже цінною.

"Перш за все, попадання на Олімпійські ігри - це вже перемога для багатьох. Адже чимало спортсменів у світі прагнули цього та не змогли досягти. Тож той, хто був у Токіо, уже щасливчик. Якщо ж говорити про п'єдестал, то я завжди наголошую: неважливо, яке місце, головне - забратись на олімпійський п'єдестал. Можна довго говорити та філософствувати, але ми маємо такий результат, який маємо. Я вважаю, що він дуже гідний і якісний. На мій погляд, наш вид спорту [карате] показав себе одним із найкращих на цих Іграх", - зауважив тренер.

При цьому Нікулін відзначив, що дві олімпійські медалі однозначно додадуть карате популярності в Україні, однак глобально виключення цього виду спорту з програми Олімпіад знизить зацікавлення до нього.

"Однозначно дві медалі Олімпіади сприятимуть популяризації карате в Україні. Але після Олімпіади в Токіо карате вже не буде олімпійським видом спорту. Авжеж, це вплине на інших спортсменів, що ним займаються, у мотиваційному аспекті. Карате вже не буде настільки цікавим.

Зараз у нас "золоте" покоління карате в Україні. Це ті люди, у яких ми дуже багато вклали - коштів і не тільки. Очевидно, що після Олімпіади дехто з них закінчить кар'єру. На жаль, заміни їм у молодому поколінні поки що немає. Але маємо надію, що з'явиться", - резюмував колишній головний тренер.

Чому Нікулін вирішив піти з посади головного тренера збірної Україи

Каратисти зі збірної України виграли дві медалі Олімпіади, однак Антон Нікулін покинув пост головного тренера. При цьому він говорив про це ще до олімпійського року.

"Я для себе поставив досить складне завдання. По-перше, це здобуття олімпійських ліцензій. Я казав, що їх буде дві, але сталось так, що отримали й третю. Також казав і про медалі - що буде мінімум одна. Їх вийшло дві. Я тішусь від результату, але вважаю, що на цьому моя функція завершена. На мій погляд, ми маємо вчасно йти з процесів, і для збірної потрібна вже нова динаміка, інша людина, яка додасть вогню і поставить нові цілі для збірної. Насправді я ще працюю керівником Управління спорту у Львові, я поєднував одну роботу з другою. Зараз дуже хочу сконцентруватись на роботі в міській раді. А ще зосередитись на тренерській роботі у своєму клубі, бо хочу приділяти максимальну кількість часу тим спортсменам, із якими я працюю", - заявив Нікулін.

За словами тренера, він не бачить сенсу надалі затримуватись на посаді головного наставника збірної України. Також він шукає для себе нові професійні виклики та вже розглядає одну пропозицію з-за кордону.

"Свої функції у збірній я виконав, федерація високо оцінює нашу роботу. Зрештою - це моє рішення. Зважаючи на цей результат [на Олімпіаді], не думаю, що хтось би порушував питання щодо змін на посту головного тренера найближчі років 20, адже вистачає авторитету, аби далі працювати. Але треба давати можливість іншим себе реалізовувати. Я вважаю, що це правильно.

Коли ти вже працював із дорослою збірною на Олімпіаді, то спускатись до кадетів і юніорів уже немає бажання. Ні для кого не секрет, що в мене є чимало пропозицій із інших країн. Але наразі мені цікава робота у Львівській міській раді. У мене також є пропозиція на позицію консультанта збірної Польщі. Скоріше за все, ми досягнемо консенсусу, адже наступні Європейські ігри будуть проходити саме в Польщі. У кінці серпня поїду до них, будемо говорити про умови. Мені цікаві вже нові виклики. Медалі для України на Олімпіаді - це був для мене виклик. Зараз же на часі будуть інші випробовування та цілі", - зазначив Нікулін.

Читайте також: Станіслав Горуна - про дебютну Олімпіаду, подальші плани в карате та пост у захист Магучіх

Що відомо

  • На Олімпійських іграх-2020 карате вперше в історії ввійшло до олімпійської програми. Однак уже в Парижі у 2024 році його замінять інші види спорту.
  • Збірна України на Олімпіаді в Токіо виграла дві медалі - "срібло" (Анжеліка Терлюга, до 55 кг) та "бронзу" (Станіслав Горуна, до 75 кг).
  • Антон Нікулін працював на посту головного тренера збірної України з карате з 2012 року. За цей час українська збірна здобула дві олімпійські медалі у 2021 році ("срібло", "бронза"), дві нагороди зі Всесвітніх ігор-2017 ("золото", "срібло") та п'ять медалей з Європейських ігор-2019 (два "золота", "срібло" та дві "бронзи").
На початок