"Нова сторінка на шляху до деокупації Криму": як проходила Кримська платформа

"Нова сторінка на шляху до деокупації Криму": як проходила Кримська платформа

Доповнено
"Нова сторінка на шляху до деокупації Криму": як проходила Кримська платформа
. Кримська платформа, 23 серпня 2021 року

23 серпня у Києві відбувся саміт Кримської платформи. У зустрічі взяли участь представники 46 країн, НАТО, Ради Європи та ГУАМ.Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ — регіональне об'єднання чотирьох держав: Грузії, України, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова Мета саміту – домогтися, аби тема повернення Криму до складу України не зникала зі світового порядку денного. За підсумками зустрічі учасники підписали спільну декларацію, а президент України Володимир Зеленський запросив Росію взяти участь у платформі. Після завершення офіційної частини саміту відбулись експертні дискусії щодо деокупації Криму.

Суспільне транслювало наживо саміт. Також ми зібрали головні заяви та новини з саміту Кримської платформи у текстовій трансляції.

Читайте також: Що таке кримська платформа і чого від неї очікувати

Підсумки:

  • Участь у саміті взяли представники 46 країн, вони підписали декларацію про підтримку кроків до деокупації Криму;
  • Усі учасники саміту засудили анексію і підтримали мирний шлях повернення півострова;
  • У Києві відкрили постійний офіс Кримської платформи;
  • Зеленський запросив РФ взяти участь у платформі і "виправити історичну помилку". Прессекретар Путіна назвав захід "антиросійським" і "недружнім";
  • Рада звернулась до міжнародних організацій щодо співпраці у межах Кримської платформи задля протидії російській агресії;
  • Учасники дискусій погодились, що міжнародна підтримка залежить і від внутрішьої позиції України щодо Криму.
"Будьте об'єднані, пишайтеся собою і продовжуйте роботу".

20:40 Саміт завершено.

20:10 Міністр оборони Естонії Калле Лаанет розповів, що в Естонії є близько 32 тисяч російськомовного населення. "Що ми робили? Найперше питання для нас: чи вони довіряють державі Естонія? Якщо так, то наступне питання: "Чому?" Відповідь: тому, що їм краще жити в Естонії, а не в Росії. Звичайно, це починається з системи освіти. Ідеться про те, яку освіту можуть отримати люди і чому їм треба вчити естонську мову. Чому? Щоб мати доступ до кращої освіти, щоб бути на кращих позиціях на ринку праці". Він додав, що кількість людей, для яких російська мова рідна, і які готові вступити до естонської армії – зростає.

"Чому вони (російськомовне населення, – ред.) хочуть залишатись в Естонії? Відповідь – якість життя".

20:00 На останній панелі учасники дискусії обговорили деокупацію мирним шляхом. "Коли ми стаємо сильнішими – ми отримуємо мир", – зазначив міністр оборони Швеції Петер Хульквіст.

19:25 Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що якщо "не буде вчинків – буде продовжуватись те, що відбувається сьогодні". І необов'язково ці вчинки пов'язані із використанням військових речей: "Як приклад 21 червня в Одесі перебував есмінець Великої Британії під чудовою назвою "Захисник" (Defender). І коли він пішов українськими водами у Грузію, вони (РФ – ред) затурбувались. І це тільки він пішов. Шановні друзі, якщо ми не будемо діяти, ми будемо збиратись на саміті, спілкуватись на будь-які теми, але не буде ніяких зрушень, які сьогодні відбуваються в світі".

18:55 Санкції проти РФ мають залишатись, допоки не відбудеться деокупація Криму, зазначив під час включення Джодж Кент, заступник помічника Державного секретаря з питань Європи та Євразії. Він також наголосив, що США засуджують паспортизацію кримчан.

"Міжнародна підтримка залежить від переконань, які є вдома".

18:50 Українці мають бути переконані, що Крим – це Україна, зазначила німецька політикиня, ексдепутатка Європарламенту від Зелених Ребекка Гармс: "Українці мають бути переконані, що ви можете повернути Крим, це буде першопочаткова точка для нашого майбутнього". За її словами, в основі подальшої діяльності щодо деокупації має бути забезпечення інтересів людей, які живуть у Криму. Гармс також наголосила, що Україна має ратифікувати "Римський статут"Римський статут Міжнародного Кримінального Суду — міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Прийнятий на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і набрав чинності з 1 липня 2002 року. Станом на вересень 2019 року Римський статут підписали всього 155 держав (Україна — 20 січня 2000 р.), але ратифікували 122 держав (Україна не ратифікувала).

Читайте також: Тільки в Україні Крим буде щасливим: інтерв'ю Зеленського кримським журналістам

18:40 Американський філософ Френсіс Фукуяма у відеозверненні зазначив, що у глобальному контексті анексія Криму – трагічний епізод в історії дотримання прав людини.

"Але водночас ця анексія була частиною більших політичних змагань. Змагань між авторитарною клептократичною системою врядування та ліберальною демократією", – зазначив Фукуяма.

Фукуяма зазначив, що не можна недооцінювати вплив РФ, зокрема він навів приклад підтримки країнами "не зовсім правильних рішень", таких як "Північний потік-2".

Читайте також: Чому "Північний потік-2" не зупинили та навіщо Меркель їде до України. Відповідає Ребекка Гармс

18:25 Наріман Джелялов, який працює і живе в Криму, у відеозверненні розповів, що утиски активістів носять "законний характер", оскільки РФ "легалізувала" порушення прав людей.

"Можна впевнено казати про системну політику влади щоо обмеження прав людей. Влада за останні 7-8 років суттєво змінила національне законодавство, і тепер більшість репресій у відношенні активістів, журналістів зовнішньо має законний характер, і це треба брати до уваги", – зазначив Джелялов.

17:30 Представникам делегацій показали Офіс Кримської платформи. Але Кримська платформа існуватиме не тільки в Києві, заявив напередодні президент Зеленський. "У Києві буде центральний офіс, а в багатьох країнах, де є підписанти, – там будуть відкриватися ті чи інші напрями, пов’язані з деокупацією Криму", – зазначив він.

"Будь-яка нація в історії або була колонізатором, або була колонізована. Колонізація завжди добігає свого кінця" .

17:00 Екссуддя Міжнародного кримінального суду Говард Моррісон прокоментував можливість притягнення Росії до відповідальності за анексію Криму. Він зазначив, що скоріше за все Україна отримає схвалення розслідування злочинів РФ Міжнародним кримінальним судом, але є питання бюджету, оскільки "суд має невеликий бюджет". Водночас він зазначив, що в України є багато доказів злочинів РФ.

"Коли я дивився на список порушень, які були здійснені проти кримських татар, починаючи з 2014 року, – мені здавалось, що я читаю історію Латвії".

16:50 Представник Латвії Ояр Ерікс Калниньш зазначив, що анексія Криму і проблеми, із якими стикаються кримські татари, нагадує йому окупацію радянською владою країн Балтії. Він уважає, що саме постійне нагадування міжнародної спільноти про те, що Крим – це Україна, є також дієвим інструментом впливу на Росію.

16:30 Генпрокурорка Ірина Венедіктова завила, що щодо анексії Криму українським слісдтвом відкрито понад 40 проваджень. "Великі надії Україна покладає на міжнародні суди", – зазначила вона.

14:40 Учасники саміту підписати спільну декларацію Кримської платформи. Заключне слово взяв президент Володимир Зеленський. Він подякував учасникам заходу за доєднання до обговорення деокупації українського півострова, а також запросив Росію на Кримську платформу для "виправлення її історичної трагічної помилки".

"Я обіцяю, що у декларації саміту, яка засуджує окупацію Криму, завжди буде рядок для підпису представника Російської Федерації. Думаю, що цей підпис буде останнім на останньому саміті Кримської платформи в Ялті", – заявив Зеленський.

Зеленський зауважив, що декларація Кримської платформи фіксує:

  • невизнання незаконної окупації Криму Росією;
  • зобов'язання запровадження додаткових політичних, дипломатичних обмежувальних санкцій "у разі нової агресії".

"Уперше на міжнародному рівні Росію визнали державою-окупантом. І відповідно до норм міжнародного гуманітарного права вона має припинити порушення прав людини на тимчасово окупованому півострові Крим", — зазначив Зеленський і додав, що декларація відкрита для інших держав та організацій.

"Головним здобутком" саміту український президент назвав той факт що "він відбувся": "Це вже не слова, не анонси. Це реальний майданчик, який почав роботу".

"Ми запрошуємо Російську Федерацію до платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної трагічної помилки" ,– президент України Володимир Зеленський.

Зеленський запросив Росію до роботи платформи: "Так активно в Росії обговорювали, коментували настільки активно, ніби вона повноцінний учасник Кримської платформи. Якщо цей майданчик наскільки цікавить їх – ми запрошуємо Російську Федерацію до платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної трагічної помилки".

14:35 За словами голови МЗС Дмитра Кулеби, саміт Кримської платформи став найбільшим заходом, який організовувала Україна.

14:27 Лідер кримськогтатарського народу Мустафа Джемілєв зазначив, що форум є "променем надії". Він зазначив, що не встигне сказати усе у відведений час, тому для всіх гостей Джемілєв роздрукував свою повну заяву. Він нагадав про депортацію 1944 року і зазначив, що кримські татари знову під тиском окупантів вимушені залишати свої домівки. ООН виявилась неспроможною зупинити Росію, додав він.

"Кримські татари знову під тиском окупантів вимушені залишати свої домівки".

За його словами, ООН буде недієвою організацію у питаннях доокупації Криму до того моменту, поки Росія буде постійним членом Радбезу. Джемілєв вказав, що Росія вже давно перейшла всі можливі "червоні лінії" через окупацію територій інших країн, вбивство своїх громадян, застосування хімічної зброї, кібератаки тощо.

14:25 Слово взяла Ольга Скрипник, яка представляє експертів Кримської платформи. Вона розповіла, що сьогодні жоден кримчанин не може почуватись у безпеці.

"Без деокупації неможливо буде гарантувати безпеку регіону".

14:20 У міністра національної оборони Португалії були проблеми із перельотом, але він встиг на саміт і завершує виступ представників країн-учасників саміту. Жуан Долаш Каміньо наголосив: Португалія на стороні України у питанні мирного врегулювання ситуації на півострові. Він також привітав відновлення боєздатності Збройних сил України і закликав РФ "стати силою для досягнення миру" і брати участь в діалозі.

14:16 Україна та Грузія стануть членами НАТО, запевнив під час виступу заступник генерального секретаря Альянсу Мірче Джоане. Представник НАТО наголосив, що Чорноморський регіон дуже важливий для Альянсу, і незаконна анексія змусила НАТО збільшити свою присутність. Він додав, що НАТО продовжуватиме підтримку реформ Збройних сил України.

"НАТО засуджує і ніколи не визнає незаконну анексію Криму Росією. НАТО стоїть разом із Україною", – заступник генерального секретаря Альянсу Мірче Джоане.

14:10 Генеральний секретар ГУАМ Алтай Ефендієв зазначив, що країни організації об’єднані "спільними цінностями, переконаннями, а також викликами, пов’язаними зі збройною агресією Росії".

"Цілісність та сувернітет наших держав були грубо порушені, і це є серйозною загрозою міжнародній безпеці і стабільності. Вже довгий час держави-члени ГУАМ говорять про ці загрози на багатьох міжнародних форумах. Ми підтверджуємо нашу підтримку щодо територіальної цілісності України. Недостатні дії міжнародної спільноти у відповідь на наругу над міжнародним правом та безкарністьи тих, хто це вчинив, у результаті призвели до більшої кількості порушень: сила закону заміняється законом сили. Це стало новою нормою, і на цьому фоні безкінечні зусилля щодо розглядання конфлікту не стають тяглими і також провокують подальші нарощування і ескалації конфліктів", — вказав Ефендієв.

14:05 Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич почала виступ із заяви про те, що Рада Європи підтримує "Мінські угоди" і "Нормандський формат" щодо врегулювання ситуації на Донбасі. "Ми рішуче дотримуємось позиції про те, що РФ повинна завершити окупацію, і також важливо, щоб наша організація могла моніторити дотримання прав людини на півострові. І виконання цієї цілі вже почалось: нещодавно ПАСЕ Ради Європи прийняла резолюцію щодо ситуації з дотриманням прав кримських татар. Ми засудили порушення прав людини, включно із вбивствами активістів... Звісно, ніхто не може обіцяти швидкого вирішення ситуації, але Рада Європи буде робити все, щоб упевнитись у тому, що українці можуть жити в мирі і безпеці із дотриманням прав", – додала вона.

14:00 Ільмі Умеров, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу у коментарі Суспільному зазначив, що дипломатії у вирішенні питання Криму недостатньо: "Бажано досягти цього дипломатичними методами, але якщо дипломатії не вистачає, якщо санкцій не вистачає, то якісь інші методи також потрібно мати. Необхідно зміцнювати економіку, армію. Коли зброя напоготові, а армія сильна – суперник стає більш зговірливішим".

"Ми в цій гібридній війні з 2014 року, і в останні два роки "тиша" і "не стріляти"; я вважаю, що це неправильна позиція, армії не можна давати такі команди. Армія при цьому не розвивається, деградує і у них тільки відступ спостерігається – це підтримується на рівні держави", – додав він.

Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України, висловив сподівання, що форум матиме реальні результати:

"Ми знаємо, що коли ідеться про війну з Росією – Україну підтримує понад 100 держав. І кожна резолюція має великий вплив, і з боку Росії завжди є тиск. Цей форум – перший імпульс, і я сподіваюсь, що він буде не тільки урочистим".

13:54 Міністри продовжують виступи. Представники Албанії та Великої Британії також підтвердили готовність підтримати документи для роботи Кримської платформи і вчергове засудили дії РФ.

"Кримська платформа стане дієвим інструментом, який дозволить притягти Росію до відповідальності", – британська міністерка з питань Європейського сусідства Венді Мортон

13:46 Міністерка енергетики США Дженніфер Ґранголм нагадала, що США надали Україні 4,9 млн доларів допомоги Україні лише з 2014 року. "І ця підтримка триватиме надалі, ми надаватимемо підтримку ЗСУ, зокрема щодо захисної зброї і обладнання, яких потребує Україна у боротьбі з російською агресією", – зазначила вона і додала, що США продовжуватимуть санкції проти РФ.

"Кримська платформа донесе до всіх, що Крим – це Україна і що Росію треба притягти до відповідальності за її агресію", – міністерка енергетики США Дженніфер Ґранголм.

13:42 Очільник МЗС Північної Македонії Буяр Османі заявив про підтримку прагнення України вступити в НАТО.

13:40 "Ми підтримуємо право кримських татар збереження єдності і незалежності в Україні", – заявив голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу.

13:29 Представник Франції зазначив, що анексія Криму загрожує світовому порядку. Очільник МЗС Болгарії Светлан Стоєв додав, що міжнародна спільнота має боротись за верховенство права: "Як член ЄС Болгарія готова приєднатись до політики невизнання анексії й обмежень".

"Ми не дозволимо перетворити Крим на "сліпу пляму" на мапі", – міністр економіки Німеччини Петер Альтмаєр.

13:10 ЄС готовий реагувати на нові провокації з боку РФ. Міністри по черзі виступають і наголошують на важливості доступу міжнародних організацій, медіа до висвітлення до ситуації із правами людей на півострові. Міністр економіки й енергетики Німеччини Петер Альтмаєр наголосив на необхідності продовження санкцій проти РФ.

"Крим рано чи пізно повернеться до складу України", – президент Латвії Ґітанас Науседа.

12:53 Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович початок свого виступу провів українською мовою і заявив, що у Хорватії розуміють проблеми України, позаяк теж проводили реінтеграцію територій. Також Пленкович зазначив, що його країна готова надати Україні відповідну підтримку.

12:52 Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що з Афганістану вилетів ще один літак із понад 100 українськими громадянами.

12:50 Прем'єр Словаччини Едуард Геґер позитивно оцінив Кримську платформу і назвав її "закликом до дії".

"Ситуація з Кримом відзеркалює ті виклики, які є у Європі. Донбас та Крим — це не поодинокі випадки. За безпеку в Європі потрібно боротись. Це також стосується і гібридних загроз. Тому ми говоримо Україні: ви не одні!", — заявив словацький прем'єр і подякував Зеленському за допомогу в евакуації іноземців з Афганістану.

12:44 Європейський комісар з фінансової стабільності, фінансових послуг та союзу ринків капіталу Валдіс Домбровскіс зазначив, що "без стабільної України не буде стабільної Європи".

12:40 Президентка Молдови Майя Санду заявила, що її країна готова допомогти Україні відновити справедливість і виступає за політичне розв'язання питання деокупації. Водночас вона додала, що Молдова не поділяє врегулювання питання на основі "історичних проблем".

12:38 За словами президента Фінляндії Саулі Нііністе, започаткування Кримської платформи показує рішучість України у дотриманні міжнародних правових принципів.

"Ми тут зібралися через важку реальність. Ми повинні відновити дух Гельсінської конференції. Ми повинні відновити дух довіри і поваги. Ми повинні відновити дух Гельсінкі", — заявив Нііністе.

12:34 Президент Словенії Борут Пахор сподівається, що Росія і Україна "нарешті врегулюють стосунки". Він переконаний, що сторони повинні намагатися зробити це "навіть у найскладніші часи", і закликав тримати "вільні канали зв'язку для комунікації".

12:30 Президент Угорщини Янош Адер розповів, що угорці розуміють "біль" українців від окупації Криму і нагадав про втрати його країни від результатів Тріанонського договоруТріанонський договір — мирний договір, укладений 4 червня 1920 року між союзними державами Антанти у Першій світовій війні та Королівством Угорщина. Остання погодилася на значні обмеження та втрату територій, у тому числі Закарпаття та усієї Словаччини на користь Чехословацької республіки. У 1920-1930-х pp. угорські ревізіоністські кола домагалися скасування Тріанонського договору і повернення втрачених земель до "Великої Угорщини". 1920 року.

12:26 Прем'єр-міністр Швеції Стефан Льовен зауважив, що в окупованому Криму погіршилася ситуація з правами людини, зокрема щодо представників кримськотатарського народу.

12:23 Президентка Естонії Керсті Кальюлайд вказала, що Кримська платформа — це на сьогодні чи не єдиний інструмент деокупації півострова, і закликала до "стратегічного терпіння". Також вона додала, що ЄС міг би "працювати більш предметно над реформами у країнах "Східного партнерства".

12:20 Президент Литви Ґітанас Науседа заявив, що партнери України працюватимуть над посиленням санкцій і міжнародних зусиль до деокупації Криму. За його словами, у Європі розуміють, що Росія систематично порушує права кримчан, продовжує окупацію.

"Литва ніколи не визнає окупацію Криму. Для кожного литовця зрозуміло, що Крим — це частина незалежної України. Ми готові вирішувати ту тотальну несправедливість. Понад 7 років минуло, як кримська територія лишається окупованою, але ми залишаємося прихильниками територіальної цілісності", — заявив литовський президент.

12:16 За словами голови Європейської Ради Шарля Мішеля, Росія і сьогодні продовжує політику, яку вона вчиняла під час незаконної окупації Криму.

12:13 Свій виступ українською мовою розпочав президент Польщі Анджей Дуда.

За його словами, сьогоднішня зустріч Кримської платформи "є виявом солідарності з українським і кримськотатарським народами" і нагальності проблеми незаконної окупації Криму.

12:05 Слово взяв президент Латвії Егілс Левітс.

Латвія закликала створити парламентські групи щодо підтримки Кримської платформи в інших країнах та організаціях. Президент зазначив, що дії Росії щодо України є "проявом політики ХІХ сторіччя".

"Латвія теж має досвід незаконної окупації, анексії разом із братніми країнами — Литвою, Естонією. Міжнародна спільнота ніколи не визнавала незаконну окупацію країн Балтії. І після 50 років стався прецедент у міжнародному праві із набуттям незалежності країн Балтії, коли їхня незалежність була відновлена. І, власне, зараз ми вже 30 років є членами ЄС, членами НАТО і маємо міжнародно визнані кордони й уряди. І ми певні, що деякі такі випадки, такі, як українські й декілька інших — є абсолютно нахабним порушенням міжнародного права. І вони можуть зрештою призвести до того, коли потрібно буде відновити дію цього закону і права. Я певен, що раніше або пізніше Крим повернеться до складу України" ,— зазначив латвійський гарант.

За його словами, було б добре в часи окупації балтійських країн "мати таку платформу, яка б постійно нагадувала б про цю проблему", якою сьогодні є Кримська платформа.

11:52 Слово взяли спікер парламенту Дмитро Разумков і голова уряду Денис Шмигаль.

"Питання деокупації є нашим колективним завданням. Це не суто внутрішня політична проблема України, це проблема світового масштабу, яка руйнує систему міжнародної безпеки", – зазначив Шмигаль.

Понад 100 мільярдів доларів – втрати України від анексії Криму Росією

Шмигаль також додав, що Крим на межі екологічної катастрофи й перетворюється на "режимний окупаційний об'єкт", що свідчить про загрозу як для України, так і для Європи.

"Україною у співрозмові з партнерами запропоновано низку пріоритетних напрямків роботи платформи. Це міжнародна політика невизнання. Це посилення санкційної агресії проти агресора. Це безпека і свобода судноплавства або навігації. Це захист прав людини, відновлення прав корінного кримськотатарського народу. Це вирішення економічних і екологічних питань. Ми готові до цієї роботи", — зазначив прем'єр.

11:40 46 делегацій взяли участь у саміті, заявив президент України Володимир Зеленський. "Я був би радий бачити вас в Києві не тільки з такого приводу", – зазначив Зеленський.

"Від початку окупації Москва втричі збільшила свою військову присутність на українському півострові. З курорту Крим перетворився на військову базу, став плацдармом для подальшого російського впливу на регіон Чорного моря. Крим перетворився на територію, де грубо і системно порушуються права та свободи людини", – зазначив Зеленський і перерахував порушення прав людей в Криму окупаційною владою, зокрема незаконний призов.

"Без забезпечення безпеки в Чорному морі нам навряд вдасться повернути Крим", – додав він. Зеленський нагадав, що в березні в Україні ухвалили стратегію деокупації Криму.

"Вона мала би бути схвалена в 2014 році", – додав Зеленський.

"Анексія триває 2741 день. Занадто багато часу втрачено. Ми більше не можемо втрачати ні дня. Деокупація – кінцева мета щоденної роботи Кримської платформи".

Сьогодні учасники ухвалять спільну декларацію і вона буде відкритою для підписання інших країн, додав Зеленський. Створено Офіс Кримської платформи, який сьогодні почав працювати. Він буде моніторити ситуацію з правами людини, відстежувати екологічну і економічну ситуацію на території Криму.

"Мета платформи – сісти за стіл переговорів з РФ для повернення Криму", – додав Зеленський.

11:38 На саміті представили ролик про анексію та порушення прав людини Росією в Криму. Першим слово взяв глава МЗС України Дмитро Кулеба.

11:33 Саміт офіційно розпочався з пісні Джамали "1944". Нагадаємо, що із цією піснею Джамала перемогла на Євробаченні у 2016 році. Пісня присвячена трагічним подіям 1944 року, коли понад 200 тисяч кримських татар були депортовані режимом Сталіна.

Дивіться, читайте і слухайте: "Самоповернення в Крим". НАШІ 30 – документальний серіал до 30-ліття Незалежності України

11:29 Учасники саміту роблять спільне фото. Операторів у залу не пустили.

Кримська платформа, 23 серпня 2021 року
Фото: Суспільне

11:25 На саміт вже прибуло вище керівництво України – президент Зеленський, голова уряду Шмигаль, а також очільник МЗС Кулеба.

Також прибувають представники інших держав. Загалом у зустрічі планують взяти участь представники 45 країн і трьох міжнародних організацій, та ЄС. Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу у коментарі Суспільному наголосив, що його присутність на саміті підтверджує те, що Туреччина не визнає анексії Криму Росією.

Читайте також: Тільки в Україні Крим буде щасливим: інтерв'ю президента України Володимира Зеленського кримським журналістам

На початок