Наші на Паралімпіаді. Кропивничанка Анастасія Мисник розповіла про підготовку до Токіо-2020

Наші на Паралімпіаді. Кропивничанка Анастасія Мисник розповіла про підготовку до Токіо-2020

Наші на Паралімпіаді. Кропивничанка Анастасія Мисник розповіла про підготовку до Токіо-2020
. Портрет paralympic.org.ua / колаж Суспільне Кропивницький

Легкоатлетка Анастасія Мисник двічі брала участь в Паралімпійських іграх, нині готується до третьої у своєму житті Паралімпіади у Токіо-2020. А в дитинстві доводилось збирати метал, щоб знайти гроші на лікування мами. Про спортивну кар'єру та підготовку до стартів у Японії розповіла в інтерв'ю Суспільному.

На змаганнях у Токіо в Японії Анастасія Мисник штовхатиме ядро. Паралімпіада 2020 розпочнеться 25 серпня.

Перші кроки у спорті

Анастасія Мисник народилась у Знам'янці. Має чотирьох старших братів. Неподалік її будинку є спортивне поле, де у дитинстві вона з хлопцями грала у футбол та волейбол. Вона згадує, була непосидючою дитиною. "Я була проблемна у батьків. Падала, щось собі розбивала. А потім переросла все це".

Коли Анастасії було 13, до неї на поле під час гри з друзями підійшов тренер зі Знам'янки Ігор Поплавка та запропонував спробувати себе у метанні спису. Вона погодилась. "Так і почалось. Я їздила на обласні змагання, де і метала, і бігала. А потім тренер сказав, що ми поїдемо в Євпаторію на змагання для людей з інвалідністю. Я не зрозуміла, сказала: "Чому? В мене немає інвалідності". Тоді він пояснив, що я вчусь в спеціалізованому інтернаті у 5-му класі. А в спорті є змагання для людей, що мають інтелектуальні порушення".

В Євпаторії легкоатлетка посіла перше місце. Далі тренер почав вчити штовханню ядра. Цей вид спорту сподобався більше, каже Анастасія Мисник.

Після закінчення інтернату, дівчина поступила в училище в Новоукраїнці. Розповіла, там не було умов для тренування. "Мені знайшли ядро та диск. Я сама виходила у поле без тренера. А там немає ні секторів, ні спеціальних умов. Вчилася по відео в інтернеті. Коли мені подзвонив Олег Соколовський та запропонував змагатися за Кропивницький, я сказала: "Просто заберіть мене звідси".

З Кропивницького на Паралімпійські ігри

Коли Анастасія переїхала у Кропивницький, їй було 18. З тих пір, окрім змагань в Україні, брала участь у змаганнях з легкої атлетики в Туреччині, Таїланді, Німеччині, Чехії, Франції та Польщі.

Двічі срібна призерка Паралімпійських ігор у 2012-му році в англійському Лондоні та у 2016-му році в бразильському Ріо-де-Жанейро. Має два ордена княгині Ольги II та III ступенів за спортивні результати.

"Більше за змагання запам'ятався момент, коли отримала друге місце і стояла на п'єдесталі. Навіть, якщо не твій гімн звучить, все одно ти пишаєшся собою та тренером. Бо без тренера ти ніхто. І тренер без тебе теж ніхто".

До Паралімпіади 2020 посилено тренуватися почала місць тому. Займалась п'ять днів на тиждень, двічі на день по дві години. Дієти немає, головне – не переїдати.

Читайте також: Як Вікторія Шпачинська та Анастасія Мисник провели останнє тренування перед Паралімпіадою у Кропивницькому

Проблеми, з якими довелося зіштовхнутися

Нині Анастасії телефонують брати та друзі, бажають перемоги та підтримують. Також підтримує легкоатлетку тренер Олег Соколовський, з ним тренується більше 12-ти років. "Він мені і тренер, і батько. Мій рідний батько помер у 1997-му році".

Мама спортсменки померла від туберкульозу. "Вона лежала в лікарні, ми її намагалися вилікувати. Брати ходили на підробітки. У свої 13-ть я теж ходила на підробіток, щоб бодай трохи заробити, та віднести гроші в лікарню. Доходило до того, що ми збирали та здавали метал. Але це не допомогло".

Тоді Анастасія Мисник перестала тренуватись. Повернулась до спорту через два тижні. "Я зрозуміла, що мами тепер немає і треба самостійно щось робити. А якщо я опущу руки, то більше не зможу повернутись".

Розповіла, спорт – це важлива частина життя. "Спорт – це все. Це спосіб побачити світ та заробити. Це зручно і подобається. Я не бачу себе в іншому".

Анастасія Мисник виступатиме на Паралімпіаді у Токіо 29 серпня, о 13-й годині за Київським часом.

Читайте також

На початок