Facebook видалив понад 300 акаунтів з Росії, що поширювали фейки про вакцини від COVID-19

Facebook видалив понад 300 акаунтів з Росії, що поширювали фейки про вакцини від COVID-19

Facebook видалив понад 300 акаунтів з Росії, що поширювали фейки про вакцини від COVID-19
. AP

Американська компанія Facebook заблокувала мережу акаунтів у своїх соцмережах, яка з Росії поширювала дезінформацію щодо вакцин проти коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це компанія повідомила 10 серпня у своєму звіті.

"Ми вилучили у Росії 65 акаунтів Facebook та 243 акаунти в Instagram, які ми пов’язували з компанією Fazze, яка була філією однієї з маркетингових компаній, зареєстрованою у Великій Британії, діяльність якої переважно здійснювалася з Росії. Тепер Fazze заборонена на нашій платформі", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що діяльність компанії була націлена на аудиторію насамперед в Індії, Латинській Америці та США. Повідомлення включали зокрема поширення у листопаді та грудні 2020 року меми та коментарі, в яких стверджувалося, що "вакцина проти коронавірусу AstraZeneca перетворить людей на шимпанзе".

Читайте також: Міфи, легенди та теорії змови. Розвінчуємо фейки про COVID-19

У травні 2021 року з ініціативи Fazze розпочалася антикампанія проти вакцини Pfizer щодо "проблеми" її безпечності для пацієнтів. У Facebook зазначили, що обидві фази припали на періоди, коли низка урядів, включаючи країни Латинської Америки, Індію та США, повідомляли про дозволи екстреного застосування цих вакцин.

Як повідомляє DW, кампанія дезінформації проводилася на кількох інтернет-платформах. Крім Facebook та Instagram, вона поширювалася на таких ресурсах, як Reddit, Medium та Change.org.

За словами провідного фахівця Facebook з аналізу глобальних загроз Бена Німмо, її автори поширювали брехливі матеріали й організовували петиції, щоб підкуплені "інфлюенсери з хорошою репутацією" могли використовувати їх у своїх постах. Таким чином фейкова інформація "відмивалася" — Німмо назвав цю схему "пральнею для дезінформації".

Читайте також: 250 тисяч фейків. Які масштаби дезінформації про COVID-19 в Україні

"При цьому не можна сказати, що кампанія була успішною - більшість постів не отримала жодного лайка, а петиції не набирали понад 1000 голосів. Як повідомив начальник відділу безпеки Facebook, досі невідомо, хто замовив організацію такої кампанії фірмі Fazze. Уся зібрана в результаті розслідування інформація була передана владі та іншим інтернет-компаніям", — йдеться у матеріалі.

Що відомо

  • На початку серпня адміністрація соціальної мережі Facebook заблокувала особисті сторінки дослідників із компанії Ad Observatory, що вивчали прозорість реклами та поширення дезінформації у соціальній мережі.
  • Facebook заборонив дезінформацію про всі вакцини та планує видаляти повідомлення з неправдивими твердженнями.
  • Twitter почав маркувати повідомлення з фейками про вакцини проти COVID-19/
  • Корпорація Google, якій належить найбільший відеохостинг YouTube, заборонила користувачам заливати на платформу відео з недостовірним контентом про COVID-19.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок