"Були забезпечені усім, щоб результати були кращими". Гутцайт - про виступ легкоатлетів у Токіо

"Були забезпечені усім, щоб результати були кращими". Гутцайт - про виступ легкоатлетів у Токіо

Ексклюзивно
"Були забезпечені усім, щоб результати були кращими". Гутцайт - про виступ легкоатлетів у Токіо
. Суспільне Спорт

Міністр молоді та спорту - про результати легкоатлетів на Олімпіаді-2020.

Олімпійські Ігри закінчилися. У Токіо відбулася церемонія закриття Олімпіади-2020 за участю українських спортсменів.

Дивіться також: Вихід України, феєрверки та представлення Парижу. Якою була церемонія закриття Олімпіади-2020

У передостанній 15-й день змагань на Іграх у Токіо відбулися заключні легкоатлетичні старти за участю українців. За медалі боролися три стрибунки у висоту - Ярослава Магучіх, Ірина Геращенко та Юлія Левченко - бронзову нагороду здобула Магучіх.

Медаль Магучіх стала першою і єдиною для України у легкій атлетиці. При цьому п'ять разів українців фінішували у топ-5.

Читайте також: Україна здобула 19 нагород Олімпіади-2020: усі медалісти Ігор в Токіо

Однією із легкоатлеток, яка посіла місце у топ-5, стала стрибунка із жердиною Марина Килипко. Вона після виступу на Олімпіаді звернула увагу на свій результат, а також відсутність особистого тренера, звинувативши у цьому федерацію.

У федерації легкої атлетики України відповіли на заяву Килипко, звернувши увагу на її пізній відбір на Олімпійські Ігри у Токіо, а також місце у світовому рейтингу. Хоча українська стрибунка була не одною, хто висловлював схожу позицію - Анна Рижикова також звернула увагу на проблеми підготовки до Олімпіади.

Читайте також: "Я одна у полі воїн проти цілої армії". Рижикова - про умови для підготовки в Україні

Що сказав міністр спорту України про заяви спортсменів?

В інтерв'ю Суспільне Спорт Вадим Гутцайт підтвердив заяву ФЛАУ, що існував ліміт на делегацію на Олімпійські Ігри від усіх країн - 50% тренерів та інших представників обслуговуючого персоналу. Саме тому Килипко не могла поїхати на турнір із особистим тренером.

"Ми відпрацьовували це питання. Є вимога Міжнародного олімпійського комітету, що на 100% спортсменів їде 50% тренерів, масажистів, фахівців, що обслуговують наших спортсменів. Усі федерації збираються і дивляться, які спортсмени знаходяться в топ-10 світу й претендують на нагороди, і всі умови роблять для тих спортсменів. Федерації надають нам списки тренерів, які їдуть на Олімпійські ігри. На жаль, ця легкоатлетка не була в топ-10".

При цьому Гутцайт наголосив: Килипко допомагали інші тренери, які спеціалізуються на стрибках із жердиною. І назвав своїм завданням забезпечення Україною більшою кількістю ліцензію і, відповідно, представників у делегації на Олімпіадах.

"Ми розраховуємо на всіх спортсменів, але не на всіх спортсменів вистачає тренерів. Не було особистого її тренера, але там були тренери, які їй допомагали. Ми будемо працювати над тим, щоб більше наших спортсменів отримували ліцензії, щоб більш тренерів їхало разом у делегації".

Щодо легкої атлетики загалом, то Гутцайт зазначив, що цей вид спорту мав найбільше фінансове забезпечення. І вважає, що з такими можливостями результати мали б бути кращими.

"По приїзді президента федерації [легкої атлетики] будемо збиратися й обговорювати. Є питання, є проблеми – нам потрібно їх вирішувати. Багато коштів ми виділяли на підготовку спортсменів. Не тільки цього року, а й останні п'ять років. Практично вони були забезпечені всім для того, щоб результати були кращими. Президент федерації Равіль Сафіуллін на посаді вісім місяців, і вже йшла підготовка до Олімпійських ігор. Практично щось уже змінити було складно. Потрібно щось міняти до 2024 року".

Міністр спорту очікує, що у майбутньому Україна здобуде більшу кількість медалей. І припускає, що для цього потрібно змінювати щось у підготовці або ж навіть тренерів.

"У легкій атлетиці 49 дисциплін. Я вважаю, що там ми можемо розраховувати на більшу кількість медалей. Потрібно зараз сісти, подивитися й попрацювати. Запланувати, можливо, іншу підготовку, зміну тренерів".

Найвищі місця України у легкій атлетиці на Олімпіаді-2020

  • "бронза": Ярослава Магучіх (стрибки у висоту)
  • 4-е місце: Михайло Кохан (метання молота), Ірина Геращенко (стрибки у висоту)
  • 5-е місце: Анна Рижикова (400 метрів з бар'єрами), Марина Бех-Романчук (стрибки у довжину), Марина Килипко (стрибки із жержиною)
  • 6-е місце: Вікторія Ткачук (400 метрів з бар'єрами)
  • 8-е місце: Юлія Левченко (стрибки у висоту)
На початок