"За 40 років вона перша одержима водою". Що сказав тренер каноїстки Лузан про її медаль на Олімпіаді

"За 40 років вона перша одержима водою". Що сказав тренер каноїстки Лузан про її медаль на Олімпіаді

Ексклюзивно
"За 40 років вона перша одержима водою". Що сказав тренер каноїстки Лузан про її медаль на Олімпіаді
. НОК

Микола Мацапура оцінив виступ Людмили Лузан і розповів про тактику українки для Суспільне Спорт.

Автор: Сергій Захарченко

Медаль каноїстки Людмили Лузан стала 12-ю для збірної України на Олімпійських іграх-2020 у Токіо. Свою першу олімпійську "бронзу" веслувальниця назвала "спільною маленькою перемогою" для неї та тренера Миколи Мацапури.

Що про цю медаль думає наставник Людмили та як він оцінює роботу підопічної, Мацапура розповів у коментарі Суспільне Спорт.

Читайте також: Українка Людмила Лузан здобула "бронзу" Олімпіади-2020 в каное-спринті: це дванадцята медаль України

"Я почав працювати саме у веслуванні першим тренером у Комсомольську – сьгодні Горішні Плавні, Полтавська область – з 1980 року, – згадує Мацапура. – І за весь цей час це, напевне, перша [моя] спортсменка, яка одержима водою. Ще були Янчук і Міщук – двійка, бронзові призери Ріо-2016, Сабін – чемпіон світу й учасник Олімпіади-2000 у Сіднеї. Але це були хлопчики з витівками своїми".

"Люда на сьогодні – це зібрані в одне єдине і працелюбність, і віддача, і впевненість у собі, і віра в тренера. Вона не цураєтся абсолютно ніякої роботи, хоч яку б я дав. Бувало навіть таке, що просто озлюся, мало не матом [сварюся на тренуванні], а вона [потім підходить] з мокрими, кров'яними долонями – кров тече по руці – і говорить: "Миколо Івановичу, я все зробила, як ви просили".

Напередодні заїздів Мацапура вибудовував тактику для Лузан, яка б дозволила їй боротися за найкращі місця у фіналі. Тренер зважав на погодні умови та визначав наперед, з якої води стартувати буде найвигідніше.

"Я вже багато брав участь у змаганнях, і [знаю, що] вітри ці дуже сильно впливають. Коли в півфіналі в Люди була п'ята вода, я її попросив: "Людо, треба потрапити на третю воду, тобто заїхати другою". Я все прорахував. Якщо заїдеш четвертою, буде перша вода. За такого вітру перша вода – це явно буде медаль. Третя вода – це боротьба за хороше місце.

Вона дуже боялася: заїзд щільний. "Не дай бог, я пролечу й не потраплю взагалі до фіналу". Кажу: "Людо, є росіянкаОлеся Ромасенко, яка у фіналі фінішувала сьомою., яка буде прораховувати все. Вона обов'язково йтиме другою". Кажу: "Ти йди всю дистанцію на розслабоні. Потужно, сильно, але з запасиком. І на фініші, за п'ять метрів до кінця, подивися [на ситуацію]". Вона так і зробила: трохи зупинилася, але росіянка – також, і вона в'їхала другою й потрапила на третю воду".

Читайте також: "Кажуть, канал поганий. Мені все подобається". Українська каноїстка Лузан – про медаль на Олімпіаді

Тренер переконаний, що за кращої стартової води Людмила Лузан могла б показати ще вищий результат. Можливо, не проти чемпіонки світу Невін Гаррісон із США, яка виграла "золото", але проти досвідченої Лоренс Венсан-Лапуант з Канади – точно.

"Я скажу, якби за цієї погоди Люда йшла по третій воді, вона б боролася з канадкою за друге місце. На рівних боролася б і могла виграти. А по першій воді вона б виграла в канадки. Американка сьогодні дуже сильна: з нею просто проти цього вітру важко боротися. Вона кілограмів на 10-12 важче, і, певна річ, маса спрацьовує. І вона просто добре готова".

"Люда була в найгірших умовах з усіх призерок. Американка по четвертій [їхала], канадка – по другій, Люда – по п'ятій. Це найбільш зустрічний вітер, вона найменша, худенька – і виборола третє місце. Це вчинок героя".

Що далі

  • П'ятниця, 6 серпня. 3:37. Людмила Лузан, Анастасія Четверікова – каное-двійка, 500 метрів (кваліфікація).
  • П'ятниця, 6 серпня. 3:52. Павло Алтухов – каное-одиночка, 1000 метрів (кваліфікація).
  • П'ятниця, 6 серпня. 4:16. Юрій Вандюк – каное-одиночка, 1000 метрів (кваліфікація).
  • П'ятниця, 6 серпня. 4:30. Марія Кічасова-Скорик, Людмила Кукліновська, Анастасія Тодорова, Марія Повх – байдарка-четвірка, 500 метрів (кваліфікація)
Читайте також: "Здається, що я сплю і це сон". Перші слова Людмили Лузан після виграної "бронзи" на Олімпіаді-2020

Де дивится Олімпіаду-2020

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне. Прямі ефіри Ігор-2020 доступні на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Дивитися Олімпіаду-2020 на сайті Суспільне Спорт

Для перегляду Олімпіади-2020 на сайті потрібно авторизуватися за допомогою однієї з соціальних мереж або через електронну поштову скриньку.

На початок