Як розпізнати інтернет-шахраїв та не стати жертвою. Розповідає експерт

Як розпізнати інтернет-шахраїв та не стати жертвою. Розповідає експерт

Ексклюзивно
Як розпізнати інтернет-шахраїв та не стати жертвою. Розповідає експерт
. Unsplash

Минулого року інтернет-шахраї викрали в українців понад 250 мільйонів гривень. А загалом у 2020 році у світі було втрачено 32,4 мільярдів доларів через обман в мережі. Як вберегтися від шахрайства в інтернеті, куди звертатися у випадку, якщо ви все ж таки стали жертвою та чи існують історії, коли кошти повертали їх власнику? Про все це Українське радіо розпитало у засновника компанії BWN Group, голови ГО "Електронна республіка", колишнього радника Міністра інфраструктури з ІТ Євгена Поремчука.

Хто такі інтернет-шахраї

Поремчук говорить, що потрібно розрізняти шахраїв та хакерів. Тому що перші — це злочинців, а другі — люди, які дуже добре розуміють комп'ютерну техніку із самих основ. За його словами, 99% шахрайств та зламів в інтернеті — це не хакерські атаки, а порушення елементарної інформаційної гігієни користувачів. Тому кількість подібних злочинів щороку збільшується.

“Це говорить не про те, що шахраї стали кращими, а люди — тупішими. Просто збільшилась кількість покупок в інтернеті, активності. Але в цьому не варто звинувачувати гроші, картки, владу, а лише свою необачність та те, що ти не виконуєш елементарні поради з інформаційної гігієни”, — зазначив він.

Разом з тим експерт наголосив, що офіційна статистика, яка показує, що українці втратили на інтернет-атаках у 2020 році 250 мільйонів гривень, занижена.

"Це лише офіційні дані. А в нас рівень недовіри до держави майже 70%. Тобто люди в принципі не ходять і не пишуть заяви на втрату своїх коштів. Суму можна сміливо множити на десять і це буде реальна цифра втрат", — пояснив він.

Фішинг — один із найпопулярніших видів інтернет-шахрайства

Він розповів, що у фішингу Вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів онлайнових аукціонів, сервісів із переказу або обміну валюти, інтернет-магазинів. грають на емоціях, страху, на природньому бажанні нажитися.

"За останні кілька місяців ми, наприклад, знайшли кілька підроблених сайтів “Дії”, де вказувалось, що користувача чекає 8 тисяч гривень (допомога від держави в зв’язку із локдауном - ред.), але не знати, куди їх перераховувати. Люди вводять дані своєї карти одразу на фішинговому сайті, отримують смс через 5 хвилин, відкривають клієнтбанк, а там повідомлення не про 8 тисяч, а про те, що на рахунку більше немає грошей”, — зауважив Поремчук.

Він пояснив, що так само працюють фішингові сайти й у випадку, коли людині повідомляють, що вона щось виграла або що її акаунт заблокований.

"Тоді людина забуває про все, адже, наприклад, виграла мільйон. Але просять оплатити комісію в тисячу гривень і люди шлють тисячами", — зазначив він.

Поремчук наголошує, що якщо в людини є хоча б підозра на безкоштовне отримання коштів, на те, що її просять зазначити дані карти, паролі, номери телефонів — слід одразу задуматися.

"Зверніть увагу на стрічку в браузері, де вказано сайт. Там має бути замочок, при натисканні на який висвітлиться ccl-сертифікат, який підтверджує автентичність цього сайту. Якщо ви зайдете, наприклад, на "Українське радіо" і натиснете на замочок, там буде написано, що це перевірений якоюсь аудиторською компанією, яка цінується на ринку, власник. Й тільки тоді можна подумати, чи вводити дані кредитної карти”, — порадив експерт.

Романтичне шахрайство

Євген Поремчук розповів, що у всесвітній мережі існує велика кількість різновидів шахрайства, зокрема, й романтичне. Він розповів, що нещодавно жертвою шахрайства стала жителька Північної Македонії, яка продала квартиру, влізла в борги та понабирала кредитних карток, щоб допомогти своєму "онлайн-коханцю".

"Вони переписувалися, проте, як виявилось, ніякого Адама Донні не існувало. Цифровий образ створив собі шахрай. Найцікавіше, що він використовував як свій аватар фотку нашого колишнього заступника міністра з питань стратегічних галузей Віталія Немілостівого. Не знаю, чи він красунчик, але люди продають квартири, щоб йому допомогти”, — сказав Поремчук і додав, що на щастя, шахрая знайшли і частину коштів жінці повернули.

Що робити, якщо ти вже став жертвою шахраїв?

Поремчук зазначив, що в багатьох випадках шахраї беруть маленькі суми грошей, за які людина не хоче боротись. Утім він в будь-якому випадку рекомендує звернутись до поліції.

"Часто буває, що ви — не єдина жертва шахраїв, буває, що їх потім таки виловлюють і поліція дивиться на заяви, аналогії й, можливо, вам потім навіть повернуть гроші. На моїм пам’яті таке бувало декілька разів”,— підсумував він.

Читайте також

Як захистити свої гроші. Список найпоширеніших схем кібершахраїв

Як читати економічні дані, щоб вами не маніпулювали. Пояснюємо на прикладі звіту уряду"

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок