ВООЗ схвалила екстрене використання вакцини виробника Sinovac Biotech

ВООЗ схвалила екстрене використання вакцини виробника Sinovac Biotech

ВООЗ схвалила екстрене використання вакцини виробника Sinovac Biotech
. Фото: Associated Press

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала вакцину СoronaVac китайського виробника Sinovac Biotech для екстреного використання. 26 травня Україна отримала четверту партію у 500 тисяч доз цього медпрепарату. Наразі їм роблять щеплення у центрах масової вакцинації у Києві, Львові, Одесі та Тернополі.

Про це повідомляє пресслужба організації.

"Сьогодні я радий повідомити, що вакцину Sinovac-CoronaVac внесено до переліку ВООЗ для екстреного використання після того, як вона була визнана безпечною, ефективною та гарантованою якістю після двох доз інактивованої вакцини", — заявив глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус.

Як повідомляє Reuters, внесення вакцини CoronaVac є сигналом національним регуляторам щодо безпеки та ефективності товару. Це також дозволить включити щеплення CoronaVac до глобальної ініціативи COVAX щодо забезпечення вакцинами переважно для бідних країн. Більшість з них стикаються з проблемами із постачанням через припинення експорту з Індії.

Додається, що незалежна група експертів рекомендувала вакцину виробництва Sinovac для дорослих старше 18 років. При цьому, другу дозу потрібно вводити через 2-4 тижні після першої. Поруч з цим, дані свідчать про те, що вакцина цілком безпечна для людей похилого віку.

Раніше у компанії "Лекхім" розповіли Суспільному, що за загальним контрактом до України прибуде 1 млн 900 тис. доз вакцини CoronaVac для профілактики COVID-19.

Що це за вакцина та як вона діє

Над розробкою інактивованої вакцини СoronaVac найбільша китайська фармацевтична компанія Sinovac Biotech почала працювати ще у січні 2020-го року. Ця компанія ще до пандемії займалась виготовленням різних вакцин для 34-х країн світу, зокрема проти гепатиту А і В, вірусів грипу та паротиту. СoronaVac діє, використовуючи вбиті частинки вірусу, тренуючи таким чином імунітет. Таким типом вакцин щеплюють, зокрема проти дифтерії, гепатиту В і поліомієліту. Зберігати СoronaVac можна при температурі від +2 до +8 °C. Вводять її двічі з інтервалом у три тижні.

Випробування та ефективність

Перші дві фази випробувань на 743-х добровольцях були проведені торік у червні. Тоді влада Китаю повідомила про відсутність серйозних побічних ефектів. Наступні фази випробувань відбувалися у різних країнах, зокрема в Бразилії, Індонезії та Туреччині. У серпні 2020-го в Китаї цю вакцину схвалили до застосування у групах високого ризику. Дослідження, які робили у Бразилії показали, що вакцина СoronaVac ефективна на 50%, але від ускладнень захищає на 78%. Такі ж дослідження, але проведені у Туреччині, в яких взяли участь понад 10 тисяч людей, показали, що ефективність становить понад 83%. Ці дані надала і компанія-постачальник вакцину в Україну "Лекхім".

Побічні дії

Клінічні випробування показали, що серед побічних дій після щеплення вакциною СoronaVac у третини пацієнтів спостерігалися: підвищення температури, втома та біль в місці ін’єкції.

Які країни використовують

На розгляді у Всесвітньої організації охорони здоров'я вакцина CoronaVac перебуває і досі. У травні ВООЗ звернулась до компанії Sinovac Biotech із запитом отримати більше даних щодо випробувань вакцини, перш ніж її офіційно рекомендувати для масового використання. Процедура експертизи триває і в Європейському агентстві з лікарських засобів (EMA).

Окрім самої країни-виробника, Китаю, цю вакцину вже закупили для вакцинації декілька азійських країн, серед яких Малайзія, Індонезія, Філіппіни та Пакистан. Також вакциною CoronaVac вже щеплюють у низці країн Південної Америки – Бразилії, Мексиці, Чилі, Колумбії й Еквадорі. В Африці CoronaVac отримали Зімбабве, Сомалі, Джібуті, Бенін і Туніс. В Європі контракти з Sinovac підписали Туреччина та Україна. Першу партію цієї вакцини (215 тисяч доз) Україна отримала з Китаю у квітні 2021-го.

Як розробляли вакцину

Принцип роботи вакцини CoronaVac полягає у спробі навчити імунну систему виробляти антитіла проти коронавірусу SARS-CoV-2. Таким чином антитіла приєднуються до вірусних білків (таких як так звані "спайкові білки"), які вкривають їх поверхню.

Щоб створити вакцину дослідники Sinovac почали з отримання зразків коронавірусу у пацієнтів з КНР, Великої Британії, Італії, Іспанії та Швейцарії. Зрештою один зі зразків з КНР послужив основою для вакцини.

Яким чином антитіла приєднуються до вірусних білків. Графіка: nytimes
Читайте також: В Україні розпочинається щеплення вакциною CoronaVac. Що необхідно знати про препарат

Принцип роботи вакцини

Для розробки вакцини науковці накопичили великі запаси коронавірусу у клітинах нирок мавп. Потім вони наситили вірус хімічною речовиною, яка називається бетапропіолактон.

Дослідники побачили, що подібні з'єднання виводили з ладу коронавіруси, зв'язуючись з їхніми генами. Після цього інактивовані коронавіруси більше не могли поширюватися, однак їхні білки, включаючи зубці, залишились без пошкоджень.

Потім науковці виділили інактивовані віруси й змішали їх із незначною кількістю сполуки на основі алюмінію, яка називається ад'ювантом. Ад'юванти стимулюють імунну систему для посилення реакції на вакцину.

Принцип роботи вакцини CoronaVac. Графіка: nytimes.

Додається, що інактивовані віруси використовуються вже понад століття. Зокрема американський медичний дослідник та вірусолог Джонас Солк використовував їх, щоб створити свою вакцину проти поліомієліту у 1950-х роках. Інактивовані віруси також стали основою для вакцин проти інших хвороб, у тому числі проти сказу і гепатиту-А.

Імунна відповідь

Науковці зазначають, що оскільки коронавіруси у вакцині CoronaVac безпечні, їх можна вводити в організм людини. Щеплені можуть не боятися захворіти на коронавірусну хворобу COVID-19, позаяк потрапляючи в організм, деякі інактивовані віруси поглинаються антигенпрезентаційною імунною клітиною.

Таким чином клітина, що представляє антиген, розриває коронавірус і відображає деякі його фрагменти на своїй поверхні за допомогою допоміжної Т-клітини. Якщо фрагмент вписується в один із його поверхневих білків, Т-клітина активується і може допомогти набрати інші імунні клітини, щоб відповісти на вакцину.

Імунна відповідь вакцини CoronaVac. Графіка: nytimes

В-клітина — інший тип імунних клітин, який також може зіткнутися з інактивованим коронавірусом. Вони мають велику кількість різноманітних поверхневих білків, і деякі з них можуть мати таку форму, щоб закріпитися на коронавірусі.

Коли В-клітина замикається, вона може втягнути частину або весь вірус всередину і представити фрагменти коронавірусу на своїй поверхні.

Інший тип клітини — активована допоміжна Т-клітина, може закріпитися на тому самому фрагменті. Коли це трапляється, активується і В-клітина. Вона множиться і випускає антитіла, які мають таку ж форму, що і їх поверхневі білки.

Імунна відповідь вакцини CoronaVac. Графіка: nytimes

Блокування коронавірусу

Після вакцинації CoronaVac імунна система може реагувати на зараження зовнішніми коронавірусами. В-клітини виробляють антитіла, які чіпляються до нових типів вірусу. Антитіла, спрямовані на спайковий білок, перешкоджають потраплянню вірусу до клітин. Інші види антитіл можуть блокувати вірус іншими способами.

Блокування живих вірусів вакциною CoronaVac. Графіка: nytimes
Читайте також: У Києві у МВЦ відкривається центр вакцинації

Хто виробляє Coronavac

Вакцину CoronaVac розробили спільно одна з найбільших фармацевтичних компаній Китаю Sinovac, біомедичний дослідницький інститут Бутантан у Бразилії та індонезійська компанія Biofarma.

Sinovac Biotech, на потужностях якої виробляється вакцина — найбільша китайська компанія з виробництва вакцин, яка була заснована у Пекіні у 2001 році, а нині виробляє від 300 до 500 мільйонів доз вакцини на рік. Також Sinovac було розроблено і виведено на ринок вакцини проти гепатиту А, гепатиту А+В, вірусів грипу, зокрема пташиного і паротиту тощо.

Sinovac є акціонерною компанією, акції якої котируються на американській фондовій біржі. Також вакцини Sinovac схвалені у 34 країнах світу і перекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Читайте також

Як створювали вакцину CoronaVac і яким чином вона працює

В Україні розпочинається щеплення вакциною CoronaVac. Що необхідно знати про препарат

Що відомо

  • 13 квітня в Україні розпочалися щеплення вакциною CoronaVac.
  • 26 травня в Україну прибула четверта партія вакцини CoronaVac.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок