Кількість випадків COVID-19 в Україні щонайменше вдвічі перевищує офіційну статистику

Кількість випадків COVID-19 в Україні щонайменше вдвічі перевищує офіційну статистику

Опитування
Кількість випадків COVID-19 в Україні щонайменше вдвічі перевищує офіційну статистику
.

Кількість українців, які стверджують, що перехворіли на COVID-19, переважає офіційну статистику щонайменше вдвічі.

Про це свідчать дані опитування, поведеного Київським міським інститутом соціології.

На запитання соціологів "чи ви вже перехворіли або зараз хворієте на COVID 19? / Чому ви вважаєте, що це саме COVID 19 – робили тести чи тільки за симптомами?", 65% опитаних відповіли, що не хворіли,  29% – що хворіли.  З тих, хто хворів – 17% робили тест, 12% – відчували симптоми.

Як пояснив гендиректор КМІС Володимир Паніотто, результати опитування можуть свідчити, що реальна кількість хворих на COVID-19 в Україні переважає офіційну статистику в кілька разів.

"Ми закінчили опитування 15 квітня.  На 16 квітня за офіційною статистикою (я узяв дані університету Джонса Гопкінса) перехворіли на Ковід 1974056, тобто приблизно 2 мільйони людей.   За даними опитування перехворіли 29.1%, з них 16,9% визначили це за тестами, а 12% лише за симптомами.   Якщо прийняти до уваги лише тих, хто  робив тести, врахувати похибку і взяти нижню межу (див.таблицю нижче), то серед дорослого населення (18 років і старші) перехворіло 4,4 мільйона людей.  Це означає, що в Україні хворих щонайменше вдвічі більше, ніж за офіційною статистикою. Якщо прийняти до уваги, що в 2 мільйони офіційної статистики входять і люди у віці до 18 років, а також, що частина тих, хто вважає, що у них був Ковід, але не робили тести, теж могли бути правими, то хворих у нас може бути і втричі більше, ніж за офіційною статистикою", – пояснив Паніотто.

На думку соціолога, розходження даних опитування та офіційної статистики захворюваності не може бути пояснене свідомим наданням хибних відповідей респондентами.

"На мій погляд це не може бути пов’язано з нещирістю респондентів, вони не мають мотивації казати про те, що тести підтвердили, що вони хворіли, якщо такого не було.  Я не знаю протоколів збору інформації про випадки Ковіду, але, можливо, приватні клініки і комерційні центри тестування не завжди повідомляють про випадки Ковіду і ці дані не потрапляють до централізованої системи", – додав Паніотто.

Довідка. Упродовж 13-15 квітня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 2001 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим та окремі райони Донецької та Луганської областей. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 2,4%.

Що відомо

  • Станом на 3 травня в Україні було зареєстровано 2758 нових випадків захворювання на COVID-19. Одужало за добу 5 550 людей.
  • За даними Фонду соціального страхування, з початку року 2 138 українців та їх дітей пройшли медичну реабілітацію після ускладнень COVID-19 за кошти Фонду.
  • Уряд продовжив карантин до 30 червня і закликав українців на Великдень лишатись вдома.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що не планують вводити додаткові обмеження на Великдень. Водночас він закликав українців дотримуватися правил безпеки.
  • До України 23 квітня прибула партія у 367,2 тисячі доз вакцини AstraZeneca, вироблена у Південній Кореї. Це друга партія вакцин, яку Україна отримує в рамках глобальної ініціативи COVAX.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок