Як пандемія змінила робоче життя і кому не варто повертатись в офіс

Як пандемія змінила робоче життя і кому не варто повертатись в офіс

Як пандемія змінила робоче життя і кому не варто повертатись в офіс
. Фото: АР

На тлі пандемії коронавірусу, заборони на вихід з дому та зупинки роботи громадського транспорту тисячі компаній по всьому світу вимушено перевели співробітників на віддалений режим роботи. Рік потому інструменти, які успішно використовував ІТ-сектор, запровадили інші компанії та оцінили плюси віддаленої роботи. Тепер повна або часткова відмова від роботи в офісі стає загальносвітовим трендом. Суспільне розбиралось, як перелаштували роботу великі компанії , кому варто і не варто повертатись до офісів.

Як по-новому організовує роботу світ

"Локдаун відкрив величезний тренд, який спостерігається не тільки в Україні: це всесвітній тренд, де багато компаній дійсно переведуть назавжди свої взаємини зі співробітниками у дистанційний режим. А хтось в адаптивному режимі буде працювати. Мається на увазі, що це буде або графік змінної роботи: наприклад, одні виходять понеділок-середа-п'ятниця, інші – вівторок-четвер-субота", — розповів Суспільному голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

Яскравий приклад повної відмови від офісу показав Twitter. Ще в травні 2020 року компанія оголосила, що дозволить своїм працівникам працювати з дому постійно. Водночас Twitter вирішив дозволити повернути до офісів тим, хто не зможе постійно працювати вдома. Наразі у компанії 35 офісів по всьому світу, зокрема центральний у Сан-Франциско, а також є відділення у Лондоні, Сингапурі та Делі.

Рішення повністю відмовитися від офісів у Twitter ухвалили в перші місяці пандемії, заявивши, що досвід переводу 5 тисяч людей на віддалену роботу був вкрай успішним.

Офіс Twitter
Офіс Twitter. Фото: officesnapshots.com

Аналогічну поведінку обрала і компанія Dell Technologies. Як оголосив виконавчий директор компанії Джейсон Ворд, понад 50% співробітників компанії будуть працювати віддалено навіть після завершення пандемії. При цьому він наголосив, що для того, щоб організувати новий формат роботи, компаніям доведеться пройти через низку трансформацій — як технологічних, так і культурних.

"Дистанційний робочий експеримент минулого року назавжди змінив концепцію роботи. Робота — це те, чим ти займаєшся, а не місце, куди їдеш. Зараз організації стикаються з проблемою підвищення продуктивності серед робочої сили, яка перебуває як в офісі, так і вдома. Щоб гібридна робоча сила процвітала в майбутньому, керівникам потрібно буде супроводжувати цифрову трансформацію культурною трансформацією. Побудована на довірі, чіткому спілкуванні та цінностях компанії, культура стане ключовим фактором для побудови співпраці в команді", — розповів Ворд в інтерв'ю виданню Tech Buzz Ireland.

Усього щонайменше 10 найвідоміших світових компаній вирішили частково або повністю дозволити співробітникам працювати з дому. Серед них — Facebook, Mastercard, Siemens, Groupe PSA та компанія з обміну криптовалюти Coinbase.

Однак Google оголосив, що з першого вересня 2021 року його співробітники мають повернути до офісів, хоч і не на повний робочий тиждень.

У компанії розраховують, що з вересня працівники будуть в офісі щонайменше три дні на тиждень. Працювати ж вдома понад 14 днів на рік зможуть тільки працівники, які подадуть відповідні заявки на віддалену роботу. За "виняткових обставин" персоналу можуть дозволити не ходити в офіс протягом 12 місяців.

Офіс Google
Офіс Google. Фото: АР

Компанія радить працівникам зробити щеплення проти Covid-19, але це не обов'язково для повернення на робоче місце.

Водночас не всі в захваті від досвіду життя без офісу. Так, Рід Гастінгс, виконавчий директор Netflix, заявив, що не бачив "жодного позитиву" від роботи вдома і що відсутність можливості зібратися для обговорення ідей особисто є "чистим негативом". Але навіть враховуючи поганий досвід, він зазначив, що по закінченню пандемії компанія може дозволити співробітникам працювати віддалено один день на тиждень.

Окрім того, Goldman Sachs та JPMorgan Chase також розраховують на повернення своїх працівників до офісів: Девід Соломон, представник Goldman's C.E.O., назвав роботу вдома "відхиленням", а керівник JPMorgan Джеймі Дімон заявив, що у такого формату є "серйозні слабкі місця".

Чи повернуть українські компанії співробітників до офісів

Очільник Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь переконаний, що бізнес не повернеться до "доковідного" формату роботи.

"Я розумію, що у тому вигляді, як це було, вже не буде, що всі працівники сидять в офісах з 9 до 6 ведуть свою діяльність. До прикладу, "Нова пошта" ще з карантину 2020 року не вивела в офіси своїх співробітників, а це величезні офісні площі. А вже рік пройшов і практика показує, що вони виграли у цій моделі: вони дуже зекономили і економлять на адміністративних витратах", — розповів він.

Так, зокрема, за віддаленої роботи компанія економить на оренді, оплаті прибирання, роботі додаткового персоналу тощо.

"Тепер за це платити не треба. Тому що цих послуг або набагато менше, або взагалі вони припинили існування. Чи закінчиться карантин — звичайно. Але чи закінчиться адаптивний режим роботи — ні", — наголосив Соболь.

За його словами, на віддалену роботу остаточно мають перейти ті, хто працює з бухгалтерією, холодними продажами, надає консультаційні послуги. Це також вплинуло і на особливості добору персоналу, зокрема тепер неважливо, де фізично перебуває співробітник.

"Вже зараз ми перейшли до принципу екстериторіальності у доборі персоналу. Тепер все одно, де перебуває співробітник — у Києві, Кривому Розі, Запоріжжі чи Білорусі. Ті інструменти, які ефективно використовував ІТ-сектор, перекочували в інші", — пояснив Соболь.

При цьому він зазначив, що на початку пандемії, у 2020 році, загальна продуктивність співробітників, відправлених на homeoffіce, впала, однак вже у 2021 році показник вирівнявся.

"У 2021 році це стабілізувалося, ефективність віддаленої роботи повертається, і в цьому допомагають ті ж інструменти цифровізації, психологічної підтримки. От компанія економить на оренді, клінінгу тощо, але витрачає гроші на психологічні тренінги, на інструменти підтримки одне одного на відстані, формуванні зум-конференцій і зустрічей, щоб поговорити, хто ж випадає з контексту", — розповів Соболь.

За його словами, процеси, які рухають бізнес в бік принаймні часткової відмови від офісної роботи, невідворотні: "Ми вже стали на шлях і точку неповернення ми пройшли".

Кому варто повертатись в офіс, а кому – ні

Формат роботи подальшої роботи значною мірою залежить не тільки від економічної вигоди, а й від ефективності роботи, вважає експертка ринку праці Тетяна Пашкіна.

Так, деяким керівникам складно спостерігати за тим, як віддалено працюють співробітники. Це призводить до того, що керівник може давати забагато роботи, яку люди не можуть виконати вчасно, це спричиняє професійне вигоряння і люди починають звільнятися.

"За різними опитуваннями, зокрема міжнародними, і самі керівники відчувають меншу компетентність в управлінні віддаленими командами, і самі команди втрачають відчуття залученості і, відповідно, ефективність роботи менша", — розповіла Пашкіна.

За її словами, залежно від менеджерів після локдауну 2020 року компанії поводилися по-різному: у межах одного сегменту ринку були компанії, які залишили команди у хоум-офісах, тоді як інші за першої можливості викликали всіх в офіс.

Також Пашкіна відзначила, що наразі українські компанії та іноземні фірми, що працюють в Україні, втілюють низку "гібридних" підходів до місця роботи.

"У нас є українські компанії, як, наприклад "EVA Company", які вирішили, що у них офіс залишається у форматі коворкінгу, щоб туди просто приїжджали співробітники на кілька годин, щоб влаштувати якийсь захід, поспілкуватися, щось обговорити по проєкту і все. Є українські компанії, які переходять на комбінований режим, на гнучкий графік", — розповіла вона.

Окрім того, іноземні та українські компанії почали "дуже позитивно" ставитися до системи hot-desk: це коли на 100 співробітників 80 робочих столів, тому що хтось раз на 5 днів один день відсутній на роботі. За такого формату у співробітників є графік, в якому кожного вечора чи ранку бронюється стіл, а постійного робочого місця немає .

"Я знаю, що це було і в доковідні часи, але тоді це було дещо дивно і люди не дуже позитивно до цього ставилися. Але зараз все стало дещо веселіше, ми зрозуміли, що це не смертельно", — зазначила експертка.

Інший гібридний варіант — робота у коворкінгу раз на тиждень, коли фірма орендує його на кілька годин, щоб "люди зустрілися, обговорили робочі питання, відчули себе частиною команди та розійшлися".

Читайте також: Вимушений експеримент. Як змінилося ставлення до віддаленої роботи

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок