Тристороння контактна група не домовилась про "великоднє" перемир’я – Арестович

Тристороння контактна група не домовилась про "великоднє" перемир’я – Арестович

Тристороння контактна група не домовилась про "великоднє" перемир’я – Арестович
. Фото: УНІАН

Тристороння контактна група не змогла 28 квітня домовитися щодо проведення перемир'я на Донбасі.

Про це Суспільному повідомив речник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.

“З приємних новин – всі сторони, безумовно, погодились з ідеєю, що треба встановити так зване “великоднє” перемир’я. Сторони приступили до обговорення тексту спільної заяви. Але оскільки там багато спільних питань, то сьогоднішнє засідання завершили розглядом пропозицій. Є два документи – російської й української сторони. Ми їх узгоджували. Зараз тривають консультації вже в режимі політичних радників і в режимі спілкування з ОБСЄ", – розповів речник української делегації.

Водночас Арестович не виключає, що перемир'я вдасться домовитися найближчим часом.

"Є непоганий шанс, що, можливо, ці консультації приведуть нас до успіху. І в п’ятницю або в неділю є шанс, що буде встановлене так зване "пасхальне перемир’я", – сказав він.

Читайте також: Стримування Кремля. Як змінилася позиція Заходу щодо безпеки України

За словами Арестовича, для оголошення перемир’я може знадобитися ще одна зустріч Тристоронньої контактної групи.

"Може бути додатковий збір (ТКГ) або може бути на рівні обміну відповідними офіційними листами через ОБСЄ", – додав він.

Що відомо

  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі погіршилася з початку березня 2021-го. Так, 3 березня бойовики самопроголошеної “ДНР” заявили, що отримали дозвіл на застосування “упереджувального вогню на знищення” по позиціях Збройних сил України. Голова української делегації Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук назвав такі заяви зривом "мінських домовленостей".
  • 1 квітня 2021 року Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО".
  • Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що обстріли на фронті активізувались після рішень РНБО про санкції за фінансування тероризму.
  • 12 квітня президент Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення. На його думку, Росія стягує війська, щоб "перевірити" Захід.
  • 15 квітня США запровадили нові санкції проти Росії через втручання у вибори та кібератаки. Також американський лідер Джозеф Байден оголосив надзвичайну ситуацію у сфері нацбезпеки через дії Росії. Того ж дня у польському МЗС заявили про повну солідарність з рішеннями США, що стосуються Росії.
  • 16 квітня президент Володимир Зеленський відвідав Париж з офіційним візитом, де провів зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель щодо ескалації, викликаної зосередженням російських військ на кордоні з Україною. Того ж дня Меркель, Макрон та Зеленський закликали Росію відвести війська від українського кордону.
  • Президент Володимир Зеленський доручив найближчим часом підготувати засідання Ради національної безпеки і оборони за результатами наради у Херсоні щодо безпекової ситуації.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок