"На 101% справжня робота". Кива переплутав прізвище наукового керівника своєї дисертації

"На 101% справжня робота". Кива переплутав прізвище наукового керівника своєї дисертації

Ексклюзивно
"На 101% справжня робота". Кива переплутав прізвище наукового керівника своєї дисертації
. Ілля Кива. Фото: УНІАН

Народний депутат від "Опозиційної платформи — За життя" Ілля Кива назвав необґрунтованими звинувачення щодо невідповідностей у його дисертації. Водночас під час свого виступу у Верховній раді він переплутав прізвище свого наукового керівника.

"Я думаю, що це всього-на-всього спроба дискредитувати мою наукову роботу та захист. Зараз робота перебуває на погодженні. Перед тим, як я був допущений до захисту, усі документи неодноразово перевірялись, враховуючи те, що буде підвищена увага до моєї наукової роботи та діяльності. І з боку ЗМІ теж. Тому це необґрунтовані та голосні звинувачення тих, кого вже неодноразово ловили на брехні. Ви кажете зараз про інформагентство Bihus.info, яке нібито знайшло якісь неточності", — сказав депутат у коментарі Суспільному в кулуарах Ради.

Напередодні журналісти Bihus.info знайшли низку неточностей у дисертації народного обранця. Зокрема довідку з фальшивим підписом, а також згадки про участь у науково-практичних конференціях, на яких насправді народного депутата не було.

"Якщо хтось знає про невідповідності тих чи інших документів, то потрібно не кричати про це у вікно як потерпілий, а потрібно звертатись в правоохоронні структури, якщо інформація є достовірною. Я на 101% знаю і впевнений у справжності, правильності, охайності своєї роботи стосовно наукового середовища та виконанні наукової роботи, і, як результат її блискучого захисту", — наголосив депутат.

Він розповів, що захист дисертації проходив онлайн, а до цього його намагалися зірвати.

"Спроба була дискредитувати здачу та захист, потім була спроба її зірвати, але й це провалилось. Усе було дійсно демократично й відкрито. Тільки чому президент на наступ день після здачі ставить завдання негайно звільнити мого наукового керівника і декана того навчального закладу, де я захищався. Сьогодні мій науковий керівник Гашковський Володимир Ігорьович (справжнє прізвище наукового керівника депутата Гурковський — ред.) уже написав заяву, тому що його змусили й сказали, що це пряма вказівка президента. Те ж саме стосується й декана навчального закладу, де проходив захист", — сказав Кива.

Що сталося

26 квітня народний депутат від "Опозиційної платформи — За життя" Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію із державного управління. Члени атестаційної комісії одностайно проголосували за надання нардепу ступеня "кандидата наук".

Захист відбувся в Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості. Тема дисертації нардепа — "Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)". Науковим керівником був заступник директора Всеукраїнської громадської організації "Центр дослідження проблем публічного управління", професор Володимир Гурковський.

Під час захисту невідомі особи блокували двері аудиторії, в якій проходив захист нардепа, а журналістів не пускали у приміщення. Згодом їх пустили всередину й посадили в окреме приміщення, де вони дивилися онлайн-трансляцію захисту дисертації Киви.

Як отримати ступінь

За процедурою, описаною в постанові Кабміну, МОН має чотири місяці, аби ухвалити остаточне рішення щодо кандидатських дисертацій, для докторських цей період триває впродовж шести місяців.

За цей час комісія проводить експертизу захищеної дисертації і готує експертні висновки. У разі потреби може повторно запросити на своє засідання здобувача наукового ступеня, його наукового керівника і керівника вченої ради, де проводився захист дисертації.

Науковий ступінь кандидата наук надалі може присвоїти Міністерство освіти та науки.

На початок