США збільшать військову присутність в Україні, якщо буде потреба – Квін

США збільшать військову присутність в Україні, якщо буде потреба – Квін

США збільшать військову присутність в Україні, якщо буде потреба – Квін
. Twitter U.S. Embassy Kyiv

США будуть збільшувати свою військову присутність на території України, якщо у цьому буде потреба з української сторони.

Про це на спільному брифінгу повідомила тимчасово повірена у справах США Крістіна Квін.

"Ми постійно оцінюємо ситуацію та робимо оцінку потреб з українського боку. Ми на постійній основі маємо присутність 160 військових американського контингенту, і якщо, за нашими оцінками, потреба змінюється і треба буде збільшувати (присутність – ред.) – ми це питання розглядатимемо", – сказала Квін.

Також Квін наголосила, що Сполучені Штати залишаються непохитними у своїй політиці із підтримки суверенітету й територіальної цілісності України, включно з Кримом та територіальними водами.

Читайте також: Підтримка України та зустріч з Путіним влітку: що сказав Байден після введення санкцій проти РФ

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна зацікавлена у розширенні програми з підготовки військових.

"Дійсно у восьме відбулась ротація інструкторів США, які на Яворському полігоні у Львівській області проводять навчання української армії. Це наближає нас до стандартів НАТО, це значно підвищує боєздатність збройних сил України. Ми просимо, і будемо докладати зусиль, щоб подібні місії відбувалися не лише на Явірському полігоні, а й в інших областях України", – сказав Шмигаль.

Що відомо

  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі погіршилася з початку березня 2021-го. Так, 3 березня бойовики самопроголошеної “ДНР” заявили, що отримали дозвіл на застосування “упереджувального вогню на знищення” по позиціях Збройних сил України. Голова української делегації Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук назвав такі заяви зривом "мінських домовленостей".
  • Головне управління розвідки доповіло, що війська російських окупаційних сил приведені у найвищих ступені бойової готовності. 15 березня СММ ОБСЄ зафіксувала зосередження танків окупантів з порушенням лінії відведення важкої техніки. Також окупанти продовжують укріплювати старі та облаштовують нові позиції.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони України повідомило, що Росія готує провокації та розширює військову присутність на окупованій території Донбасу. Того ж дня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що РФ перекидає війська до кордонів, оскільки по периметру "підвищена активність військ НАТО".
  • Співробітники розслідувальної групи Conflict Intelligence Team виявили у Воронезькій області польовий табір, приблизно за 250 км від кордону з Україною, де сконцентровані російські війська.
  • 12 квітня президент Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення. На його думку, Росія стягує війська, щоб "перевірити" Захід.
  • 15 квітня США запровадили нові санкції проти Росії через втручання у вибори та кібератаки. Також американський лідер Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію у сфері нацбезпеки через дії Росії.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок