Чому законно не допускати до навчання дітей без щеплень. Пояснює освітній омбудсмен

Чому законно не допускати до навчання дітей без щеплень. Пояснює освітній омбудсмен

Чому законно не допускати до навчання дітей без щеплень. Пояснює освітній омбудсмен
. МОН

Обмеження відвідування шкіл та садочків для дітей, у яких немає всіх щеплень відповідно до графіка, є повністю законними.

Про це повідомляє пресслужба освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

"Найголовніше право кожної людини – і в освіті також – право на життя та здоров’я. Усі інші права, у тому числі й право на освіту, мають бути узгоджені з цим фундаментальним правом кожної людини. Це ситуація, в якій стикаються законні права та інтереси різних рівнів. У закладі освіти дитина проводить більшу частину свого дня, контактує з великою кількістю інших дітей. Тому, якщо у шкільній спільноті немає сформованого колективного імунітету, це створює високий ризик зараження інфекційними хворобами всіх дітей та працівників закладу", – пояснив Горбачов.

Офіс освітнього омбудсмена пояснив, що заборона на відвідини закладів освіти дітьми без щеплень спирається на низку законодавчих актів України, а саме:

  • Стаття 15 Закону України про захист населення від інфекційних хвороб чітко визначає, що прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями;
  • Частина 6 статті 12 Закону України про захист населення від інфекційних хвороб визначає, що профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань. Особам, які не досягли п’ятнадцятирічного віку чи визнані у встановленому законом порядку недієздатними, профілактичні щеплення проводяться за згодою їх об’єктивно інформованих батьків або інших законних представників. Особам віком від п’ятнадцяти до вісімнадцяти років чи визнаним судом обмежено дієздатними профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об’єктивної інформації та за згодою об’єктивно інформованих батьків або інших законних представників цих осіб. 

В разі, якщо батьки категорично відмовляються від вакцинації дітей, Стаття 9 закону про освіту передбачає різні альтернативні форми здобуття повної загальної середньої освіти. У такому випадку дитина може здобувати освіту на індивідуальній формі навчання. Це, зокрема, може бути або екстернатна форма здобуття освіти, або сімейна, або педагогічний патронаж, або дистанційна форма. 

Що відомо

  • У грудні 2019 року мешканка Запоріжжя звернулася до суду з позовом до Запорізького Академічного ліцею, яким просила визнати недійсним та скасувати наказ про відсторонення від занять учнів, які не мають щеплень за віком.
  • Жовтневий районний суд Запоріжжя та Запорізький апеляційний суд відмовили у задоволенні позову. Жінка звернулася до Верховного суду України.
  • 23 березня 2021 року Верховний Суд підтвердив законність відсторонення від занять у школі дитини без щеплень за віком та залишив без змін рішення районного та апеляційного судів, якими відмовлено у скасуванні наказу директора ліцею у Запоріжжі про відсторонення від занять учениці без щеплень за віком.

На початок