Збільшені штрафи за випалювання трави набули чинності. Чи зупинить це українців

Збільшені штрафи за випалювання трави набули чинності. Чи зупинить це українців

Ексклюзивно
Збільшені штрафи за випалювання трави набули чинності. Чи зупинить це українців
. Ілюстративне фото: pixabay

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який вносить зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій. В Україні є тенденція до збільшення кількості пожеж, саме через необережне поводження з вогнем і внаслідок масового сільськогосподарського випалювання.

Експерти розповіли в ефірі Українському радіо, чи зменшать нові правила кількість порушень, та чим загрожує випалювання сухої трави.

Про що закон

За порушення заборони передбачається адміністративна відповідальність. Новий закон забороняє випалювати траву з порушенням встановленого порядку, сухої рослинності у прибережних смугах, вздовж річок, морів, морських заток і лиманів, навколо водойм та на островах, у середовищі розмноження та на шляхах міграцій тварин.

Наприклад, знищення або пошкодження рослинності, випалювання сухої рослинності або її залишків на землях водного фонду, зокрема у прибережних захисних смугах та на островах, зайнятих лісами, смугах відведення, берегових смугах водних шляхів тягтиме за собою штрафи від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень. За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6120 до 12 240 гривень.

Чи зменшать нові правила кількість порушень

За словами ексміністра екології та природних ресурсів Сергія Курикіна, справа не в жорстокості і не в розмірі штрафів, а у невідворотності покарання. На його думку, особливу увагу слід звертати на роз’яснювальну роботу — пояснювати шкідливість і неправильність подібної діяльності.

"З одного боку — посилення просвітницької діяльності, а з іншого — посилення відповідальності за подібні дії, що може в підсумку дати масштабний позитивний ефект", — вважає ексміністр.

Читайте також: Рада збільшила штрафи за випалювання полів та лісів. Якими будуть суми

Чому шкідливе випалювання сухої трави

Окрім пожежної небезпеки й шкоди довкіллю, випалювання трави або сухої стерні призводить також до руйнування верхнього шару ґрунту. Існує також чинник, пов'язаний зі зміною клімату, адже коли випалюється сухе листя, трава, стерня — здійснюються викиди окису вуглецю, що загострює проблеми із кліматичними змінами.

Також такі пожежі завдають непоправної шкоди довкіллю, рослинному і тваринному світу, знищують види рослин і тварин, які потребують захисту і занесені до Червоної книги України.

Професор кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України, директор Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев заявив, що нині пожежі становлять надзвичайну небезпеку для населених пунктів, які знаходяться біля лісів.

"Пожежі виникають на всіх елементах ландшафту, у першу чергу — на сільськогосподарських угіддях, городах і заплавах. Потім ці пожежі заходять в ліс, набувають нищівної сили й виходять на населені пункти, вже, фактично, в такому стані, коли їх контролювати неможливо", — сказав він.

Забцев зазначив, що якщо ви стали свідком спалювання листя чи сухої трави, слід телефонувати до пожежної служби.

Читайте також: "Непоправні втрати". У ДСНС закликали припинити палити рослинність, траву і сміття

Що робити з сухою травою

І трава, і сухе листя — це природні добрива. Вони мали б залишатися на землі або їх можна збирати. Це потребує зусиль і часу, але найправильніше було б використовувати це як добриво, але не випалювати в будь-якому випадку, оскільки випалювання стерні не призводить до підвищення врожайності, нічим не збагачує землю, а навпаки знижує продуктивність земельних угідь.

Читайте також: Як утилізувати листя без вогню та уникати пожеж. Пояснюють екологи

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок