Колектив Довженко-Центру опублікував відкритого листа до української влади

Колектив Довженко-Центру опублікував відкритого листа до української влади

Колектив Довженко-Центру опублікував відкритого листа до української влади
. Довженко-Центр

Співробітники центру вважають, що інституція опинилася під загрозою руйнації та просять продовжити контракт з чинним генеральним директором Іваном Козленком або призначити його виконувачем обов’язків до кінця 2021 року.

Серед адресатів звернення – прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник керівника Офісу президента України Юрій Костюк.

Як йдеться в повідомленні, колектив глибоко занепокоєний інформацією щодо можливого переведення Довженко-Центру у сферу управління Держкіно, затримкою фінансування інституції, а також через порушення проведення конкурсної процедури на посаду генерального директора Довженко-Центру.

Нижче подаємо зміст листа: 

Чому переведення Центру в сферу управління Держкіно є вкрай негативним для нас? Довженко-Центр є інституцією, яку не можна розглядати як індустріальну. Його статутні завдання є значно ширшими, аніж сфера кіновиробництва, якою покликане опікуватися Держкіно, і лежать у сфері культурної спадщини, архівної та музейної справи. На відміну від Міністерства культури та інформаційної політики України, у Держкіно не має досвіду та необхідних компетенцій з управління нерухомим майном, капітальними інвестиціями, музейним та архівним фондами.

Ймовірне підпорядкування Центру відбувається на тлі того, що 17 березня у Івана Козленка, чинного генерального директора Довженко-Центру, закінчується п’ятирічний контракт. Проведення конкурсу на цю посаду розпочалося з порушення законодавства: конкурсну процедуру було оголошено за два тижні до закінчення каденції, хоча за законом мали зробити це за два місяці.

Недотримання передбаченої законом процедури залишає можливість оскарження результату конкурсу в судовому порядку, зменшує його легітимність і відтак може негативно вплинути на весь комплекс робочих процесів Довженко-Центру.

Окрім того, вже другий рік поспіль Довженко-Центр стикається із катастрофічною затримкою затвердження паспорту бюджетної програми. Станом на середину березня інституція знову опинилася на порозі неплатоспроможності та неможливості втілювати річний план заходів.

Вищезазначені порушення не дають колективу завершити розпочаті важливі культурні проєкти та ставлять під загрозу колапсу діяльність Довженко-Центру як такого.

Ми закликаємо відтермінувати проведення оголошеного конкурсу та продовжити контракт із чинним генеральним директором Іваном Козленком або призначити його виконувачем обов’язків до кінця 2021 року.

Ознайомитися з повною версією листа можна на сайті Довженко-Центру.

Що відомо

  • У гендиректора центру Івана Козленка за тиждень закінчується контракт, а паспорт бюджетної програми на 2021, за якою здійснюється державна підтримка центру, досі не затвердили.
  • Минулого року Довженко-Центр вже опинявся під загрозою припинення існування. Тоді проєкт паспорту бюджетної програми теж не затвердили вчасно. Центр не отримав державне фінансування, тому не міг сплачувати податки та виконувати свої зобов'язання перед партнерами, співробітниками та зберігати фонд у належному стані.

Читайте також

Доходи у сфері кінопрокату та туризму впали на 50% – Ткаченко

Хор з фільму "Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго" припиняє існування

Премія Women in Arts 2021 назвала імена лауреаток

На початок