В усіх школах та дитсадках Кропивницького сортуватимуть сміття

В усіх школах та дитсадках Кропивницького сортуватимуть сміття

В усіх школах та дитсадках Кропивницького сортуватимуть сміття
. фото пресслужби міськради

В усіх школах та дитсадках Кропивницького сортуватимуть сміття. Про це Суспільному розповіла завідувачка сектору екології та природоохоронної діяльності управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Галина Негода.

Для облаштування контейнерів роздільного збору твердих побутових відходів з місцевого фонду охорони навколишнього середовища виділили 1 мільйон 250 тисяч гривень.

У 39-ти дитячих садочках та 40-а школах планують встановити 304 контейнери. На сьогодні уже розмістили 182 контейнери у 45 закладах, до кінця березня встановлять ще 122. Кожен контейнер розрахований на 100 літрів.

У школах відходи розподілені на чотири типи – пластик, папір, скло та метал. У садочках, з метою безпеки – на папір і пластик. "Подібну роботу розпочали в інших містах України, але це поодинокі випадки. З пунктами прийому вторинної сировини заключатимуть договори. Як керівники, так і діти позитивно поставилися до подібної ініціативи.  До того ж, це додатковий дохід для шкіл та садочків. В одній зі шкіл діти запропонували на зібрані кошти купити тенісний стіл, – сказала Галина Негода.

Керівник пункту прийому відходів Сергій Вдовиченко розповів, що папір приймають за ціною 1,8-2 гривні за кілограм: ”Звозимо, сортуємо за марками, запаковуємо і відправляємо на паперові комбінати”.

Пластикові пляшки сортують за 4-ма кольорами, окремо – пляшки з-під олії. Їх запаковують в кипи по 100-115 кілограмів і відправляють на переробку. Алюмінієві банки пресують і відправляють на переплавку.

Зі слів Сергія Вдовиченка, пункт прийому відходів став учасником проєкту із сортування сміття. Гроші за зібране сміття перераховуватимуть школам та дитячим садкам, з якими уклали угоди: ”Пояснили, що гроші планують використовувати для закупівлі обладнання для шкіл, канцелярських товарів. Домовилися, що по мірі наповнення будуть нам зі шкіл телефонувати, ми забиратимемо сміття без проблем”.

Читайте також

На початок