"Уже в літаку". Коли та які вакцини приїдуть в Україну

"Уже в літаку". Коли та які вакцини приїдуть в Україну

Оновлено
"Уже в літаку". Коли та які вакцини приїдуть в Україну
. AP

Заступник голови Офісу президента обіцяє, що Україна отримає партію вакцини від COVID-19 виробників Pfizer/BioNTech на початку березня. Тим часом, за словами міністра охорони здоров'я перша партія вакцини Covishield виробника Serum Institute India прибуде до України 23 лютого.

Про це свідчать дані перевізника Turkish Cargo.

Згідно з відео, опублікованим міністром охорони здоров'я Максимом Степановим, номер вантажу з першими 500 тисячами доз препарату Covishield - 235-16344952. За інформацією перевізника, вантаж з таким номером було завантажено у Мумбаї вночі 22 лютого. О 9:35 він прибув до Стамбула, звідки має вилетіти до Києва. У Борисполі літак має приземлитися 23 лютого.

Перша партія вакцини Covishield прибуде в Україну 23 лютого
Скріншот

Як розповів під час форуму "Україна 30. Інфраструктура" заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, "вакцина вже в літаку". За його словами, на початку березня Україна має отримати партію вакцин за програмою Covax.

"За програмою CovaxCovax — це світова ініціатива, яку створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації, із метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Близько 150 країн є учасниками цієї ініціативи, зокрема Україна. ми отримаємо Pfizer. Це мало статися наприкінці лютого. На жаль, програма змінила дати доставлення, і зараз очікуємо на початку березня", — сказав він.

Він зазначив, що першу партію вакцини не вдалося доставити до України напряму через логістичні проблеми, однак наступні партії мають доставляти швидше.

"Фактично Україна кожного тижня чи кожні 10 днів буде отримувати вакцину", - зазначив він.

20 лютого Степанов повідомив, що проконтролював відвантаження першої партії вакцин із заводу-виробника в індійському місті Пуне, звідки її транспортували до Мумбаї. Розробниками Covishield є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Наразі індійський препарат ще не ліцензований в Європі. Влітку 2020 року AstraZeneca та Індійський інститут вакцин підписали угоду про виробництво вакцини, щоб "допомогти країнам з низьким і середнім рівнем доходу".

Що відомо

  • Україна отримає додаткові 5 мільйонів доз американської вакцини проти коронавірусу виробництва NovaVax.
  • 19 лютого міністр охорони здоров’я Максим Степанов вилетів до Індії, щоб проконтролювати відправлення вакцин від COVID-19 до України та домовитись із місцевим виробником про закупку додаткових обсягів.
  • Раніше Степанов повідомив про домовленість щодо постачання вакцин, розроблених за участю компаній AstraZeneca (Велика Британія та Оксфордський університет) та Novavax (США), які виробляються за ліцензійними угодами на потужностях Serum Institute (Індія).
  • Міністерство охорони здоров'я розробило інтерактивну карту з пунктами безкоштовного тестування на COVID-19.
  • Компанія AstraZeneca подала заявку на реєстрацію своєї вакцини від COVID-19 на території України.
  • Раніше заявку на реєстрацію вакцини в Україні подала китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розраховує, що перше щеплення вакциною від COVID-19 буде зроблено до 21 лютого. Водночас він пояснив, що відтермінування початку масової вакцинації, яка була запланована на 15 лютого, відбулось через логістичні проблеми.

Читайте також

Україна отримає 500 тисяч доз індійської вакцини Covishield. Що про неї відомо

На початок