"Навмисне збиття". У ЗМІ з'явилося аудіо щодо катастрофи МАУ в Ірані, Україна хоче його отримати

"Навмисне збиття". У ЗМІ з'явилося аудіо щодо катастрофи МАУ в Ірані, Україна хоче його отримати

Оновлено
"Навмисне збиття". У ЗМІ з'явилося аудіо щодо катастрофи МАУ в Ірані, Україна хоче його отримати
. УНІАН

10 лютого канадська телекомпанія CBC News опублікувала аудіозапис, на якому людина, схожа за голосом на міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Джавада Заріфа, говорить, що знищення літака "Міжнародних авіаліній України" могло бути навмисним актом. Іран поставив під сумнів достовірність запису, а Україна долучилась до встановлення його автентичності. Офіс генпрокурора звернувся до Канади із запитом про міжнародну правову допомогу.

"Офіс Генерального прокурора підготував запит до Канади про надання міжнародної правової допомоги щодо отримання аудіозапису, опублікованого канадським телерадіомовником CBC News, на якому може міститися інформація про ймовірну навмисність збиття українського пасажирського літака МАУ рейсу PS 752 в небі над Іраном", - повідомив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

"Сподіваємося, що Канада без зайвих очікувань надасть Україні наявні у них записи переговорів, що були опубліковані в ЗМІ. Ми розраховуємо на отримання аудіофайлу, адже процеси дослідження запису та проведення фонетичних експертиз можуть бути запущені паралельно в Канаді та в Україні. А, отже, й слідство піде більш оперативно для швидшого встановлення істини й відновлення справедливості", - зазначив Мамедов.

"Сьогодні ЗМІ опубліковано запис розмови за ймовірної участі міністра закордонних справ Ірану пана Заріфа. Від самого ранку нами проведено серію телефонних розмов з представниками органів досудового розслідування та прокуратури України, які перебувають на контакті з нашими іноземними колегами та координуватимуть зусилля дослідження з метою встановлення його автентичності", - повідомив Суспільному заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

Він додав, що вже через кілька тижнів органи з безпеки авіації України висловлять свої коментарі щодо дослідження проєкту технічного звіту щодо причин катастрофи, після чого Іран подасть його на розгляд у Міжнародну організацію цивільної авіації.

"Також продовжується і трек кримінального розслідування. Саме воно має розставити крапки над "і" щодо того хто і за яких обставин збив літак. Україна разом з Канадою, Великобританією, Швецією та Афганістаном, які є членами спільної координаційної групи, не допустять, щоб ця трагедія забулася", - підсумував Єнін.

Що сталося

Як пише CBC News, на опублікованому в ЗМІ записі чутно, як схожа на міністра закордонних справ Ірану людина на фарсі говорить, що існує "тисяча можливостей" пояснити збиті літаки, включно з навмисним нападом за участю двох або трьох "впроваджених осіб". За його словами, такий сценарій був "зовсім не малоймовірним".

Він також додав, що, на його думку, правда щодо збиття літака ніколи не буде розкрита на найвищому рівні – урядом і збройними силами Ірану.

За словами Заріфа, "є причини, з яких вони ніколи не будуть розкриті". Він зазначив, що керівництво Ірану може зберігати цю інформацію в інтересах нації, оскільки вона може "відкрити певні двері" в систему оборони країни.

8 січня 2020 року Корпус вартових ісламської революції Ірану збиву небі над Тегераном рейс 752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" двома ракетами класу "земля-повітря", в результаті чого загинули всі 176 осіб на борту, включаючи 138 осіб, пов'язаних із Канадою.

Спеціальний радник прем'єр-міністра Канади у справі про рейс PS752 Ральф Гудейл сказав, що канадському уряду відомо про запис. За його словами, канадська група судової експертизи та оцінки отримала копію в листопаді. Він додав, що аудіофайл містить конфіденційну інформацію, і публічне коментування його деталей може поставити під загрозу життя людей. За словами Гудейла, канадські спецслужби оцінюють достовірність запису.

Що кажуть в Ірані

Міністерство закордонних справ Ірану поставило під сумнів достовірність аудіозапису, на якому нібито голова МЗС Ірану пан Заріф говорить про причини катастрофи українського літака під Тегераном.

"Твердження, зроблені в цій статті, невірні та ненадійні. Звичайно, всім відомо, що пан Заріф на офіційних зустрічах наголошував на необхідності вивчити всі можливі версії щодо причини і обставини цієї трагедії", - зазначив представник міністерства закордонних справ Ірану Саїд Хатібзаде.

Хатібзаде також додав, що "розслідування авіаційних подій є повністю спеціалізованим і технічним питанням, і шляхом поширення чуток і політизації роботи не варто нав'язувати громадській думці результат отруйних політичних цілей".

За його словами, уряд Ірану залишається прихильним своїм міжнародним зобов'язанням, а Тегеран буде крок за кроком виконувати свої міжнародні зобов'язання відповідно до внутрішніх і світових норм.

Що відомо

  • 8 січня 2020 року літак МАУ розбився незабаром після вильоту з Тегерана. Він прямував до Києва. На борту перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, всі загинули.
  • 11 січня Іран визнав, що випадково збив літак Boeing-737, який належить українським Міжнародним авіалініям. Командувач аерокосмічними силами Корпусу Вартових Ісламської революції бригадний генерал Амір Алі Гаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за збиття українського літака.
  • 19 жовтня в Ірані розпочався другий етап переговорів щодо авіакатастрофи літака "Міжнародних авіаліній України" поблизу Тегерану, у якій загинули 176 людей.
  • Іран взяв на себе всю відповідальність за збиття літака МАУ і заявив про готовність виплатити однакову компенсацію родичам всіх жертв.
  • Уряд Ірану повідомив, що він виплатить компенсацію в розмірі 150 тисяч доларів сім'ям кожного із загиблих в катастрофі літака МАУ в Тегерані. Речник МЗС Олег Ніколенко зазначив, що її розмір встановлять після перемовин.
  • Напередодні Нового року іранська сторона передала Україні проєкт технічного звіту щодо причин катастрофи літака МАУ в Тегерані. Далі його має затвердити Міжнародна організація цивільної авіації
  • Наразі генпрокуратура почала досліджувати знайдений на місці авіакатастрофи МАУ планшет.
  • Секретар РНБО Олексій Данілов допустив перекваліфікацію справи про катастрофу літака МАУ на теракт.
На початок