Еліна Світоліна закликала WTA й ATP закріпити відмову українців тиснути руку білорусам і росіянам

Еліна Світоліна закликала WTA й ATP закріпити відмову українців тиснути руку білорусам і росіянам

Еліна Світоліна закликала WTA й ATP закріпити відмову українців тиснути руку білорусам і росіянам
. Еліна Світоліна. Фото: Getty Images

Українка вимагає від керівних тенісних організації дозволу на цей крок.

Українська тенісистка Еліна Світоліна прокоментувала традиційні рукостискання між тенісистами в контексті матчів між українцями, білорусами та росіянами. Колишню першу ракетку України цитує Talksport.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну світові тенісні організації WTA й ATP заборонили росіянам та білорусам використовувати національну символіку. Відтак, тенісисти з цих країн змагаються у нейтральному статусі.

Натомість українські тенісисти в очних матчах проти росіян чи білорусів відмовляються від традиційних післяматчевих рукостискань. Інколи така поведінка українців викликає реакцію у глядачів закордоном, як-от на Ролан Гаррос, де публіка освистала Марту Костюк та Еліну Світоліну за відмову тиснути руку білорусці Аріні Сабалєнці.

У четвертому колі Вімблдону-2023 Світоліна знову зіграла проти тенісистки з Білорусі – Вікторії Азарєнки, яку українка перемогла за підсумками тайбрейку у третьому сеті. Після матчу українка не потисла руку суперниці, а коли білоруська тенісистка покидала корт, глядачі відреагували несхвальним гудінням.

На післяматчевій пресконференції Еліна закликала керівні тенісні організації виступити із заявою щодо рукостискань та пропонує затвердити, що їх не буде між українцями та білорусами і росіянами.

"Думаю, що тенісні організації повинні виступити із заявою про те, що не буде рукостискань між росіянами, білорусами та українцями. Не знаю, чому людям це незрозуміло. Я вважаю, що це правильний шлях. Уже неодноразово говорила, що поки російські війська не вийдуть з України, і ми не повернемо наші території, то не подамо один одному руки. Це моя чітка заява. Не уявляю, як можу висловитися ще чіткіше", – сказала українка.

Що відомо про матчі між українцями, білорусами та росіянами

  • На початку року Міністерство молоді та спорту України закликало українських тенісистів бойкотувати матчі з росіянами.
  • Еліна Світоліна на Вімблдоні-2023 може зустрітися з представницею Росії чи Білорусі лише у фіналі змагань, де у нижній частині сітки до півфіналу вийшли три тенісистки з цих країн.
  • У березні Леся Цуренко відмовилися виходити на корт проти білоруски Аріни Сабалєнки через панічну атаку.
На початок