Автосервіс у Миколаєві допомагає військовим та цивільним у ремонті й обслуговуванні транспорту

Автосервіс у Миколаєві допомагає військовим та цивільним у ремонті й обслуговуванні транспорту

У Миколаєві діє автосервіс, у якому машини військовослужбовців ремонтують першочергово за пільговою ціною або безкоштовно. Тут же оборонці можуть помити свої автомобілі та відвідати безплатно кафе.

Про це кореспондентам Суспільного розповів власник сервісу та волонтер Петро Коваль.

За словами підприємця, з лютого 2022 року майстерня обслуговувала тільки військові автомобілі, останній рік працюють і з цивільними. Протягом дня автомеханіки ремонтують від чотирьох до шести машин.

Деякі машини, що на підіймачах станції технічного обслуговування, тут вже ремонтували. Петро Коваль каже, центр працює без вихідних. Такі ж умови і на мийці, куди також приїжджають і бойові машини.

"Наприклад, цю машину з хлопцями вже робимо, мабуть, третій раз. Повністю вириває і мотор, і коробки й колеса. Хлопці привозять їх на евакуаторах. Тому ми ставимось так, що зазвичай ми працюємо до 17:00, але часто наші хлопці працюють і до 12 години ночі. І без вихідних", — розповідає Петро.

Волонтер підкреслює, що військові мають пріоритет в обслуговуванні.

"Коли приїжджають хлопці наші, щоб обов'язково була для них знижка. Якщо ми дивимось по тих хлопцях, що вони не мають змоги платити, то ми просто робимо від себе. Безплатно. Хлопці купують запчастини, а наші майстри це роблять безплатно. Коли є змога в людини розрахуватись, вона розраховується."

Робітники автосервісу часто ремонтують буси, на яких евакуювали поранених або загиблих бійців, каже Петро.

"Незвичайно було, коли ти цивільна людина, коли ти займаєшся бізнесом і в один день в тебе все перекручується. І до тебе приїжджають машини, в яких просто всередині все в крові. Все в шматках людських. І ти просто не розумієш, де ти взагалі знаходишся. І з часом воно вже пішло і стало звичайним", — розповів власник.

Автомеханік Олексій, який лагодить двигун, додає, що в автівок багато проблем із запчастинами.

"Достатньо багато проблем. По-перше, це знос двигуна, у нас виконується заміна двигуна, бо досить великий прозір в поршневій групі. Відповідно в нас вже 'приїхало' і паливне обладнання, турбіна. По коробці в нас є проблеми, вона вже відправлена в ремонт. Вона в нас гуде, вибиває передачі".

"З власником вирішили зійтись на заміні двигуна, оскільки цей вже на останньому подиху", — каже автомеханік.

Тетяна, дружина Петра Коваля
Тетяна, дружина Петра Коваля. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

На території комплексу кав'ярня, де військові можуть безплатно відпочити, додає Тетяна, дружина Петра.

"Хлопці приходять, ми їх тут пригощаємо кавою, солодощами. Хлопці з "АВК" нам допомагають, привозять. І таким чином, хлопці тут відпочивають, коли очікують. Це все безплатно для військових. Ну, от наша позиція така з перших днів війни", — розповіла Тетяна.

Також Петро каже, що від початку повномасштабного вторгнення його благодійний фонд "Південні промені надії" співпрацює з генерал-майором Дмитром Марченком.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок