У власності громади чи у приватній. Хто обгородив лісопарк Никанорівський у Кропивницькому

У власності громади чи у приватній. Хто обгородив лісопарк Никанорівський у Кропивницькому

У Кропивницькому земельну ділянку площею 3,8 гектара біля річки Сугоклія обгородили парканом й під'єднали там електрику. Ці роботи розпочалися наприкінці минулого року. Це територія лісопарку Никанорівський, і вона належить громаді. А до початку 90-их тут був дитячий табір.

Про це розповів Суспільному голова комітету мікрорайону Никанорівка Віктор Гончаров.

Голова комітету вважає, парк обгородили незаконно. На підтвердження показав два проєкти рішень міської ради. В одному з них (від 1 грудня 2017 року) йдеться про віднесення земельної ділянки на вулиці Приміська до зони садибної житлової забудови.

"Враховуючи, що це прибережно-захисна зона біля водосховища, а водосховище понад три гектари, повинна бути забудова не менше, ніж за 50 метрів. Враховуючи, що тут понад три гектари ухилу і тут 100 метрів — ніхто не має права".

Другий проєкт від 12 липня 2018 року відносить цю земельну ділянку до категорії лісопарків міста і територій природно-заповідного призначення.

Чи законно обгородили лісопарк Никанорівський у Кропивницькому. Думки власника паркану, жителів, міськради і юриста
У парку колись розміщувався дитячий табір. Суспільне Кропивницький

Чому парк огородили парканом і виставили охорону, представники міської ради виїхали з’ясовувати на місце після звернень ініціативної групи мікрорайону та місцевих депутатів.

У листопаді 2022 року рішенням сесія міськради цю землю віддали для облаштування комунальному підприємству "Благоустрій". Воно не оформило право на постійне користування ділянкою. Проте це не дає право здійснювати тут забудову, пояснив заступник міського голови Кропивницького Олександр Вергун. За його словами, міськрада готує звернення у поліцію.

"Відповідно до Держгеокадастру земельна ділянка на сьогоднішній день належить до територіальної громади міста. Тут будь-які дії вчиняти: будувати, охороняти, будувати паркан — робити не можна".
Чи законно обгородили лісопарк Никанорівський у Кропивницькому. Думки власника паркану, жителів, міськради і юриста
Вхід у парк перегородили. Суспільне Кропивницький

Біля парку зібрались місцеві жителі. За підрахунками Суспільного, було 15 людей. Вони ухвалили рішення — не давати в парку робити забудову.

Охоронець з журналістами та представниками міськради спілкуватись не захотів.

"Мені сказали: у четвер сюди приїде юрист. Будь ласка, зустрічайтеся. Усі питання до нього".
Чи законно обгородили лісопарк Никанорівський у Кропивницькому. Думки власника паркану, жителів, міськради і юриста
Кропивничани зібралися біля загородженого парку в мікрорайоні Никанорівка. Суспільне Кропивницький

Власником комплексу будівель колишнього дитячого табору, що розташований на земельній ділянці вулиці Приміська, є Сергій Димитрович. З ним кореспондент Суспільного поспілкувався телефоном. З його слів, неодноразово звертався щодо надання в оренду землі, на якій розташована нерухомість, але дозволу не отримав. Також сказав, що за порадою юриста більше не коментуватиме, а сам юрист надасть інформацію цього тижня.

Начальник міського управління земельних відносин Роман Лунгол пояснив, що Сергій Димитрович отримав відмову.

"Він просто пішов по такому шляху, напівзаконному. Просто самовільно виконує встановлення даних споруд і будівель".
Чи законно обгородили лісопарк Никанорівський у Кропивницькому. Думки власника паркану, жителів, міськради і юриста
Парк Никанорівський. Суспільне Кропивницький

Юрист Роман Попов пояснив Суспільному, що в українському законодавстві разом з правами на нерухомість переходить і право на земельну ділянку, де ця будівля розташована.

"Чинне земельне та цивільне відповідно законодавство визначає певну імперативність, а саме автоматичність переходу прав на земельну ділянку при переході прав на об’єкт нерухомого майна. І власне цей принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованої на ній будівлі або певної споруди передбачений Цивільним кодексом України (377 стаття) і Земельним кодексом України (120 стаття). З одного боку є прибережна зона, але з іншого боку він як власник об'єкта нерухомого майна має повне право на земельну ділянку під цим нерухомим майном".

Кропивницька окружна прокуратура за цим фактом зареєструвала кримінальне провадження, прокоментувала Суспільному речниця прокуратури області Наталія Алєксєєнко.

"Досудове розслідування здійснюється за фактом заволодіння земельною ділянкою у прибережній зоні (стаття 190 Кримінального кодексу — "Шахрайство") та щодо самовільного будівництва (стаття 197-1 Кримінального кодексу України). Зʼясовуються усі обставини набуття права власності на обʼєкт нерухомості на вказаній земельній ділянці".

Шахрайство в Україні карається громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво — арештом на строк до шести місяців.

На початок