"Фотофобія" та "Мирні люди": фільми про українську війну покажуть на австрійському кінофестивалі

"Фотофобія" та "Мирні люди": фільми про українську війну покажуть на австрійському кінофестивалі

Кінофестиваль у Австрії триватиме з 30 квітня до 5 травня
Кадр із фільму "Мирні люди". Надано компанією "Мун Мен"

На кінофестивалі Crossing Europe Film Festival у Австрії покажуть два українські фільми — зняту в копродукції "Фотофобію" та документальну стрічку "Мирні люди".

Про їхнє внесення до програми повідомили на сайті кінофестивалю.

Фестиваль триватиме з 30 квітня до 5 травня у Лінці (Австрія).

Загалом буде представлено 144 художні, документальні та короткометражні фільми. Дві основні теми програми — війна Росії проти України та кліматичний активізм.

"Фотофобія"

Фільм покажуть у програмі European Panorama Documentary 2024.

Це стрічка спільного виробництва Словаччини, Чехії та України про війну в Україні.

Фільм розповідає про 12-річного Нікі, який з родиною живе на станції харківського метро. Тут вони ховаються від війни. Саме тому для сім'ї Нікі денне світло — синонім смертельної небезпеки, і хлопчику не дозволяють виходити назовні.

Українським продюсером виступив Денис Іванов.

Раніше Суспільне Культура повідомляло, що фільм "Фотофобія" представлятиме Словаччину серед претендентів на номінацію "Найкращий міжнародний повнометражний фільм" премії "Оскар".

Стрічка також отримала приз Europa Cinemas Label Award та нагороду за найкращий повнометражний документальний фільм на Варшавському міжнародному кінофестивалі.

"Мирні люди"

Стрічка української режисерки Оксани Карпович змагатиметься у конкурсі документальних фільмів за головний приз фестивалю.

Фільм "Мирні люди" створено разом із Канадою та Францією.

Документальна стрічка Карпович побудована на перехоплених розмовах російських військових зі своїми рідними. У фільмі режисерка показує наслідки цих розмов — сучасну реальність України.

В анотації вказано, що "розлогі картини зображають руйнування, які спричинила війна в Україні", а "перехоплені телефонні розмови між російськими солдатами та їхніми сім'ями шокують".

Фільм "Мирні люди" отримав спеціальну відзнаку на 74-му Берлінському кінофестивалі, де й відбулася його міжнародна прем'єра. Фільм також отримав спеціальну згадку від журі Amnesty International.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок