Стрічка "Фотофобія" серед лавреатів Europa Cinemas Label Award на Венеціанському кінофестивалі

Стрічка "Фотофобія" серед лавреатів Europa Cinemas Label Award на Венеціанському кінофестивалі

Стрічка "Фотофобія" серед лавреатів Europa Cinemas Label Award на Венеціанському кінофестивалі
. Фото надане пресслужбою "Артхаус Трафік"

Художня стрічка "Фотофобія" отримала приз Europa Cinemas Label Award на Міжнародному Венеціанському кінофестивалі.

Про це повідомляє пресслужба кінофестивалю.

Стрічка створена у копродукції Словаччини, Чехії та України. Україну представляє кінокомпанія "Артхаус Трафік".

Режисерами фільму є Іван Остроховський та Павол Пекарчик.

Сюжет стрічки розгортається на тлі перших днів повномасштабного вторгнення, у центрі — історія підлітків, які ховаються від обстрілів на станціях харківського метро. Головному герою 12-річному Микиті не дозволяють виходити на вулицю, він вишукує шляхи у підземці, знайомиться із 11-річною Вікою та разом із нею піднімається на поверхню, щоб побачити світло та відчути сонце.

Премія Europa Cinemas Label Award надає підтримку щодо дестрибуції стрічки від мережі артхаусних кінотеатрів, що налічує понад 1200 кінотеатрів і понад 3000 екранів по всій Європі.

Україна у Венеції

До конкурсної програми Horizzonti Extra відібрали український фільм "Назавжди-Назавжди" (робоча назва "Коли нам було 15") режисерки Анни Бурячкової.

У програмі Giornate degli Autori представлять фільм спільного виробництва Словаччини, Чехії та України "Фотофобія". Стрічка створена за участі режисерів Івана Остроховського і Павола Пекарчика. Українським продюсером виступив Денис Іванов.

У межах фестивалю також представлять проєкти:

  • "Перший день" Валерія Коршунова у категорії Biennale College Cinema – VR;
  • "Поема про зорі" Дмитра Кашуби (Україна, Італія, Франція) серед проєктів з Німеччини та Квебеку, VPB Focus 2023.

Також у спеціальній ретроспективній програмі покажуть стрічку українсько-вірменського режисера Сергія Параджанова "Тіні забутих предків".

"Показ присвячено 100-літтю Сергія Параджанова. Вперше в історії українську кінокласику буде показано в офіційній ретроспективній програмі кінофестивалю класу «А»", — написав кінознавець, ексочільник "Довженко-Центру" Іван Козленко.

Про 80-й Венеційський кінофестиваль

80-й щорічний Венеціанський міжнародний кінофестиваль триває з 30 серпня до 9 вересня 2023 року.

Це найстаріший кінофестиваль у світі, заснований у 1932 році за ініціативи Беніто Муссоліні. Проводиться щорічно у вересні на острові Лідо.

Журі присуджує нагороду "Золотий лев" за найкращий фільм, "Срібний лев" як головний приз журі, а також за найкращу режисуру, "Кубок Вольпі" за найкращу жіночу та чоловічу роль і премію Марчелло Мастроянні найкращим молодому акторові чи актрисі.

У 2022 році на ньому відбулася світова премʼєра "Люксембург, Люксембург" Антоніо Лукіча у конкурсній програмі "Горизонти".

6 вересня 2023 року буде "українським днем" на Венеційському кінофестивалі. Заплановано кілька заходів, присвячених становищу кіноіндустрії України в контексті країни у війні.

Повний список фільмів, які покажуть на події, можна знайти на офіційному сайті фестивалю.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок