Услід за Голлівудом: сценаристи Канади готуються до страйку, якщо не вдасться домовитися про врегулювання ШІ

Услід за Голлівудом: сценаристи Канади готуються до страйку, якщо не вдасться домовитися про врегулювання ШІ

Гільдія сценаристів Канади може почати страйк, якщо не домовиться про захист від ШІ
Гільдія сценаристів Канади проголосувала за дозвіл на страйк. Ілюстративне фото

Гільдія сценаристів Канади (Writers Guild of Canada, WGA) проголосувала за дозвіл на страйк під час переговорів з продюсерами кіно і телебачення про нову трудову угоду. Якщо не вдасться досягти домовленості, то страйк почнеться за 15 днів після його оголошення.

Про це 25 розповідає The Hollywood Reporter.

96,5 % членів Гільдії сценаристів Канади проголосували за дозвіл на страйк.

"Це голосування перше в 33-річній історії гільдії, і є ключовим моментом для канадських сценаристів", — заявила виконавча директорка WGC Вікторія Шен.

Результати голосування не гарантують негайної зупинки роботи, але дають можливість провести страйк, якщо переговори з кіно- і телепродюсерами щодо нової Угоди про незалежне виробництво не досягнуть домовленості.

Попередній контракт закінчився 31 грудня 2023 року. Організації ведуть переговори вже понад шість місяців з трьох основних питань:

  • справедлива компенсація;
  • захист від штучного інтелекту;
  • забезпечення мінімальної чисельності персоналу.

Дослідження, проведене WGC, показало, що сценаристам анімації платять на 320 канадських доларів (9272 гривні) менше за 15-хвилинний сценарій, ніж сценаристам звичайних фільмів, і це змушує багатьох з них брати другу роботу.

Продюсер та сценарист Марк Де Анджеліс зазначає: "Ми не просимо більшого захисту, ніж американські автори. Нинішній захист, який нам пропонують, робить нас дуже вразливими. Все просто і зрозуміло: ми хочемо бути сценаристами, а не переписувачами ідей, згенерованих штучним інтелектом".

Водночас віцепрезидент Канадської асоціації медіапродюсерів (Canadian Media Producers Association, CMPA) Шон Портер заявив, що це може завдати величезної шкоди канадському сектору кіновиробництва і телебачення, тому він сподівається на успішне завершення переговорів.

"Канадські продюсери цінують роботу канадських сценаристів і щиро вірять, що майбутні канадські проєкти повинні писати люди, а не алгоритми штучного інтелекту", — додає він.

Страйк сценаристів Голлівуду

У жовтні 2023 року в США завершився 148-денний страйк сценаристів, другий за тривалістю після 1988 року. Серед вимог гільдії також були питання щодо гідної оплати праці та проблема штучного інтелекту.

Нова угода передбачає значні покращення для сценаристів щодо питань захисту прав у роботі зі штучним інтелектом, укомплектування кімнат авторів і забезпечення прозорості даних, а також підвищення заробітної плати. Угода діятиме з 25 вересня 2023 року до 31 травня 2026 року.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок