У Франції на фестивалі російського кіно показали фільм "Тіні забутих предків". Посольство України відреагувало

У Франції на фестивалі російського кіно показали фільм "Тіні забутих предків". Посольство України відреагувало

У Франції на фестивалі російського кіно показали фільм "Тіні забутих предків". Посольство України відреагувало
. Фото надане організаторами кінофестивалю

На фестивалі російського кіно (Fastival du film russe), що проходить у Парижі та Таверні, показали фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". У посольстві України у Франції розкритикували таке рішення і звернулися до французького Мінкульту.

Про показ фільму повідомили на сайті фестивалю.

Цей фестиваль проводять вдесяте, цьогоріч його присвятили померлому російському політику Олексію Навальному. З 7 до 12 березня покази відбувалися у Парижі, а з 12 до 17 — у Таверні. Організовує захід асоціація "Інша Росія".

"Тіні забутих предків" — це фільм режисера Сергія Параджанова, який він зняв за однойменною повістю українського письменника Михайла Коцюбинського. На афіші фестивалю Параджанова називають "вірменином із Грузії, вишколений у Москві, щоб відродити зниклий український світ". Показ відбувся у Парижі 10 березня.

"Ми вважаємо, що навіть у ці неспокійні часи, попри насильство з боку нинішньої влади, необхідно продовжувати захищати й просувати російську культуру, зокрема, у сфері кіно", — таке йдеться в описі російського фестивалю.

У посольстві України звернулися до компетентних владних інституцій країни, зокрема до міністерства культури, щодо показу фільму Параджанова, повідомляє "Укрінформ".

"Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії. Відомо, що роками цей фестиваль fastival du film russe спирався на підтримку російської влади. Очевидно, що, попри ніби формальну зміну акцентів організаторами, їх методи багато в чому залишаються незмінними", — наголосили у посольстві.

Дипломати назвали цей випадок культурною апропріацією, тому попросили французьку владу розібратись з інцидентом.

30 січня в Франції, в Католицькому університеті ICES планували провести конференцію "Франція-Росія: 1000 років історії та культури", де доньку київського князя Ярослава Мудрого, Анну представили як російську. Український інститут в Франції висловив протест цьому заходу. Подію провели, попри протест.

Фільм "Тіні забутих предків"

"Тіні забутих предків" (в міжнародному прокаті "Дикі коні вогню") — український радянський художній фільм режисера Сергія Параджанова, відзнятий у 1964 році на кіностудії імені Олександра Довженка. Екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського.

Гарвардський університет додав стрічку до списку обов'язкових для перегляду студентам, які претендують на вищий ступінь у кінознавстві. Картина також займає першу позицію рейтингу 100 найкращих фільмів у історії українського кіно.

У березні 1965-го фільм брав участь у кінофестивалі в аргентинському місті Мар-дель-Платі, за підсумками якого стрічку нагородили "Південним хрестом", а також призом ФІПРЕССІ за колір, світло та спецефекти.

А у 1966 році Параджанов отримав золоту медаль на кінофестивалі у Салоніках (Греція).

Тіні забутих предків стали об’єктом українського спротиву радянській політичній системі. 4 вересня 1965 року в київському кінотеатрі "Україна" під час показу фільму почався публічний протест проти радянської влади, нової хвилі репресій проти інтелігенції тоді до протесту долучилися Іван Дзюба, В'ячеслав Чорновіл, Василь Стус.

У 2023 році у спеціальній ретроспективній програмі Венеційського кінофестивалю показали відреставровану стрічку.

Крім "Тіней забутих предків", Параджанов зняв "Андрієш", "Перший хлопець", "Українська рапсодія", "Квітка на камені", короткі метри "Думка", "Золоті руки", документальну стрічку про Наталію Ужвій, "Київські фрески". В 1973 році був засуджений радянською владою за "український націоналізм і гомосексуалізм", проте більш ніж через 50 років, за сприяння Українського інституту національної пам’яті, його реабілітували.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок