Київські композитори проти внесення Чайковського до української культурної спадщини: відкрите звернення

Київські композитори проти внесення Чайковського до української культурної спадщини: відкрите звернення

Київські композитори проти внесення Чайковського до української культурної спадщини: відкрите звернення
. колаж Суспільного

Київські композитори опублікували звернення до президента, Верховної Ради, Кабміну та Мінкульту — вони наголошують на неможливості внесення в культурну спадщину України Петра Чайковського.

Звернення опублікував у Faceboook композитор Андрій Бондаренко.

Станом на 27 лютого звернення підтримало 563 людини.

Як повідомляє видання LB.ua, звернення виникло у відповідь на рішення учасників круглого столу "Повернення та збереження культурної спадщини України в умовах російсько-української війни" повернути до культурної спадщини Чайковського серед інших митців.

Київські композитори наголосили, що його ім'я неможливо повернути Україні, адже воно ніколи не належало до української спадщини: сам композитор сформувався як митець у Росії, не написав жодного твору на українські тексти, натомість писав майже виключно на російські тексти.

А у збереженому листуванні ідентифікував себе як "росіянин у цілковитому розумінні цього слова", щодо українців вживаючи слово "хохол".

консерваторія звернення композиторів
Текст звернення. Фото: Андрій Бондаренко/Facebook

"Питання Чайковського це не тільки питання вивіски в одному із закладів. Це питання збереження нашої ідентичності. Бо з поверненням Чайковського повернеться і весь російський світ, російська мова і цінності. До речі, музика Чайковського — це перше, що окупанти виконали на руїнах ними же зруйнованого драмтеатру в Маріуполі", зазначає Бондаренко.

У зверненні додають, що зараз популяризація українського мистецтва є важливим завданням культурної дипломатії, творчість таких українських композиторів, як Микола Лисенко, Микола Леонтович чи Борис Лятошинський, досі лишається маловідомою, тому насамперед слід сфокусуватися на цьому.

Ми боремося за наше право на самоідентифікацію, право говорити українською мовою і право бути українцями. Але в такому випадку ми не маємо права намагатися примусово "повертати" митців, які зробили свій усвідомлений вибір на користь іншої країни, іншої культури і іншої мови.

У зверненні також зауважили, що голова Національної спілки композиторів Ігор Щербаков підписав рішення круглого столу без його обговорення з членами спілки.

Серед підписантів листа — композитори Ілля Разумейко, Золтан Алмаші, Алла Загайкевич, а також диригент Міхеїл Менабде, піаніст Павло Гінтов, генеральна директорка Національного будинку органної та камерної музики Ольга Кононенко, композитор і директор "Музичної України" Богдан Кривопуст та інші.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок