Книжка В'ятровича й Луцюка про ОУН та УПА — серед найкращих історичних видань за 2022–2023 рік

Книжка В'ятровича й Луцюка про ОУН та УПА — серед найкращих історичних видань за 2022–2023 рік

Книжка В'ятровича й Луцюка про ОУН та УПА — серед найкращих історичних видань за 2022–2023 рік
. Фото: McGill-Queen's University Press

Книгу Володимира В'ятровича і Любомира Луцюка про ОУН та УПА внесли до списку найкращих історичних матеріалів за 20222023 рік у США.

Список оприлюднила Американська асоціація бібліотек.

У перелік потрапила книга "Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух" — це збірка перекладених архівних документів про український націоналістичний рух від Другої світової війни до 1955 року.

У книзі зібрали 161 документ з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи НКВДНародний комісаріат внутрішніх справ СРСР, існував у 1934–1946 роках-КГБКомітет державної безпеки СРСР з 1954 року, де йдеться про боротьбу з українськими повстанцями.

Крім того, світлини у книзі теж походять з архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху. Частина з них вже доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Авторами праці є:

  • Володимир В'ятрович — український історик, ексголова Інституту національної пам'яті, дослідник історії Другої світової війни та українського визвольного руху;
  • Любомир Луцюк — канадський історик, який досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни.

Переклала книгу журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник.

"Оскільки більшість листів перекладено англійською мовою вперше, це видання є цінним джерелом для дослідників, що вивчають історію відносин між Радянським Союзом та Україною", — йдеться на сайті асоціації.

Сам В'ятрович зазначає, що це найбільша колекція архівних документів, яка дає можливість зрозуміти історію повстанського руху 1940–50-х років.

Коли я працював у Сполучених Штатах Америки в Гарварді, то побачив, як мало первинних джерел з історії Української повстанської армії, Організації українських націоналістів доступні для західних вчених, як мало вони використовуються. Це найважливіші документи структур підпілля, а з іншого боку найголовніші документи радянської каральної системи про боротьбу з повстанським рухом.

Письменниця Оксана Забужко у мережі прокоментувала, що тепер це видання увійде в обов'язковий для фахівців канон — адже досі ці документи були недоступні міжнародним дослідникам, "і Кремлеві, по суті, було так само легко продавати Заходу небилиці про ОУН, УПА та «українських нацистів», як і за Сталіна чи Хрущова. А тепер, із публікацією й визнанням «Enemy Archives», Кремль зазнав серйозної інформаційної поразки".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок