Пісню Христини Соловій використали в РФ у льодовому шоу Тетяни Навки

Пісню Христини Соловій використали в РФ у льодовому шоу Тетяни Навки

Христина Соловій Тримай Каміла Валієва Навка Вечори на хуторі плагіат авторське право
Співачка Христина Соловій (ліворуч) та фігуристка Каміла Валієва (праворуч) у ролі Одарки. Валієва танцювала під перероблену пісню Соловій. Фото: soloviyka/Navka Show/Instagram

Пісню української співачки Христини Соловій переробили для льодового шоу в Росії "Вечори на хуторі". Артистка шукає причетних юридичних осіб — хоче притягти до відповідальності за порушення авторських прав.

Про це Соловій повідомила у своєму Instagram.

Пісню "Тримай" переспівали для льодового спектаклю "Вечори на хуторі" за мотивами повісті Миколи Гоголя. Шоу показують у Москві з 22 грудня 2023 року. Головну роль там виконує Тетяна Навка — фігуристка родом з Дніпра, олімпійська чемпіонка, а нині вона одружена з речником російського президента Дмитром Пєсковим.

Христині Соловій надсилали відео, де російська фігуристка Каміла Валієва, яку підозрюють в порушенні антидопінгових правил, виконує роль Одарки та танцює під мелодію "Тримай". Співачка зазначає, що це вже не перше порушення авторських прав проти неї, яке зробили росіяни. Уривок льодового шоу із піснею Соловій на тлі опублікований на офіційній сторінці Navka Show.

"Йдеться про апропріацію (присвоєння) культурної спадщини українців. Я свідома того, що засудити винних буде нелегко. (...) Українська пісня — це зброя. І це той випадок, коли ми повинні обʼєднуватись, аби відборонити своє", — говорить артистка.

Христина Соловій також каже, що Instagram видалив один з її дописів на тему крадіжки.

Також у виставі використали мелодію "Щедрика" Миколи Леонтовича та перекладену народну пісню "Ніч яка місячна", яку виконують Ані Лорак та Олександр Панайотов. Російські користувачі публікують уривки з вистави, де чути ці композиції. А в одному з промороликів на сторінці шоу використано пісню Вєрки Сердючки (Андрія Данилка) "Горілка" з мюзиклу 2001 року "Вечори на хуторі біля Диканьки". До слова, у виставі фігуристів Ані Лорак озвучує Оксану — вона виконувала цю ж роль в українському мюзиклі 22 роки тому.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок