Презентували реєстр нерухомих об'єктів культурної спадщини "єПам'ятка" — там понад 100 тисяч об'єктів

Презентували реєстр нерухомих об'єктів культурної спадщини "єПам'ятка" — там понад 100 тисяч об'єктів

МКІП презентує державний реєстр об'єктів культурної  спадщини "єПам’ятка"
Презентація Державного реєстру нерухомих пам’яток України "єПам’ятка", Київ, 29 листопада 2023 року. Фото: МКІП

29 листопада презентували Державний реєстр нерухомих пам'яток України — "єПам'ятку". У переліку — 105 532 об’єкти культурної спадщини, що під охороною держави. Внесені й пам'ятки на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомила пресслужба МКІП.

Проєкт розробляли спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури і Міністерством цифрової трансформації. Для більшості користувачів він запуститься 1 січня 2024 року. Не лише держслужбовцям, але й всім громадянам можна буде переглянути реєстр.

Органи влади будуть зобов'язані вести цей реєстр, оновлювати. Для представників ОДА та громад на презентації "єПам'ятки" провели майстерклас, як ним користуватися.

У перелік внесли спадщину архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки і техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва. Як зазначає заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, "єПам'ятка" об'єднуватиме картки про пам'ятки державного і місцевого значення; відомі й нововиявлені.

Як пише Мінкульт, "єПам'ятка" перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, зокрема за відбудови після війни. А ще реєстр оптимізуватиме процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях держуправління.

"Запуск «єПам'ятки» впорядкує процес охорони культурних пам'яток в Україні та зробить його прозорим. Доступ до інформації стане більш зрозумілим, простим і відкритим для тих людей, які користуються нашими управлінськими рішеннями для здійснення господарської діяльності", — коментує т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок