Снайдер, Плохій та Грицак разом із колегами започатковують проєкт "Українська історія: глобальна ініціатива"

Снайдер, Плохій та Грицак разом із колегами започатковують проєкт "Українська історія: глобальна ініціатива"

Снайдер, Плохій та Грицак разом із колегами започатковують проєкт "Українська історія: глобальна ініціатива"
. Фото надані пресслужбою

90 науковців, зокрема Тімоті Снайдер, Сергій Плохій та Ярослав Грицак доєднаються до масштабної дослідницької ініціативи з вивчення глибинної історії України — проєкт називається "Українська історія: глобальна ініціатива". Презентація проєкту пройшла у Британському музеї 27 листопада.

Про це Суспільному Культура повідомила пресслужба проєкту.

Над ініціативою працюватимуть 50 українських та 40 міжнародних науковців. Вони розроблятимуть близько 70 тем, досліджуючи їхні зв'язки та взаємозалежність.

У межах трирічної програми історики проведуть десятки незалежних досліджень, які охоплюватимуть часи від передісторії українських земель до сьогодення.

Засновники проєкту зазначають, що будуть використовувати "інноваційні міждисциплінарні підходи, нові технології, шукатимуть нового емпіричного і концептуального осмислення".

"Досліджуватимуться такі теми, як початок розселення людства, поширення індоєвропейських мов, відносини між класичною Грецією та Чорноморським регіоном, Європа епохи вікінгів, стосунки між Візантією та Києвом, а також сучасні питання націєтворення та імперії", — йдеться в описі.

"Українська історія: глобальна ініціатива" — це благодійна організація, яка регулюватиметься Комісією з питань благодійності Англії та Вельсу. Проєктом керуватиме незалежна рада директорів. До її складу належать, зокрема, політик і дипломат Карл Більдт, історикиня й лавреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум, митрополит-архієпископ Української католицької архиєпархії Філадельфії Борис Ґудзяк, поет та новеліст Сергій Жадан і засновник ініціативи та мільярдер Віктор Пінчук.

Снайдер, Плохій та Грицак разом із колегами започатковують проєкт "Українська історія: глобальна ініціатива"
Снайдер, Плохій та Грицак разом із колегами започатковують проєкт "Українська історія: глобальна ініціатива". Фото надані пресслужбою

Під час презентації проєкту в Британському музеї відбулася також дискусія на тему "Україна і світ: переосмислення історії".

Тімоті Снайдер, професор історії Єльського університету, який розробляв академічну концепцію проєкту впродовж останніх трьох років, та є головою міжнародної академічної консультативної ради та членом ради директорів програми "Українська історія: глобальна ініціатива", зазначив:

Ця ініціатива залучатиме фахівців із різних дисциплін з усього світу, які працюватимуть з використанням як традиційних методів, так і нових технологій, що допомагатиме нам досліджувати глибоке минуле. Україну тут слід розуміти в дуже широкому контексті, як її землі та народи, які заселяли їх від самого початку. (...) Україна — це територія, де наше стандартне уявлення про історію може бути переглянуте і збагачене.

"Переосмислення української історії у глобальному контексті може бути важливим для української перемоги, це шанс зробити світ кращим", – сказав Ярослав Грицак, співголова міжнародної академічної консультативної ради та професор історії Українського католицького університету.

Рада директорів проєкту "Українська історія: глобальна ініціатива"

  1. Енн Епплбаум — лавреатка Пулітцерівської премії, історикиня, журналістка і авторка The Atlantic.
  2. Карл Більдт (голова) — співголова Європейської ради з міжнародних відносин, міністр закордонних справ Швеції (2006–2014), прем’єр-міністр Швеції (1991-1994).
  3. Борис Ґудзяк — архієпископ і митрополит Філадельфійської митрополії Української греко-католицької церкви, президент Українського католицького університету.
  4. Наталія Гуменюк — журналістка, що спеціалізується на висвітленні воєн і конфліктів, правах людини, співзасновниця Public Interest Journalism Lab та ГО "Громадське".
  5. Юлія Мостова – журналістка, співзасновниця та головна редакторка газети "Дзеркало тижня".
  6. Віктор Пінчук (засновник, автор ідеї проєкту) – бізнесмен.
  7. Філіп Сендс — юрист, професор права в Університетському коледжі Лондона.
  8. Тімоті Снайдер — професор Єльського університету, науковий співробітник Інституту гуманітарних досліджень у Відні.
  9. Фарід Закарія — ведучий CNN, колумніст The Washington Post.
  10. Сергій Жадан — письменник.

Міжнародна академічна консультативна рада проєкту "Українська історія: глобальна ініціатива":

  1. Тімоті Снайдер (голова).
  2. Сергій Плохій (співголова) — професор історії України, директор Українського наукового інституту Гарвардського університету.
  3. Ярослав Грицак (співголова) — професор Українського католицького університету, директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім. І. Франка.
  4. Суніл Амріт — професор історії та голова Ради з вивчення Південної Азії в Єльському університеті.
  5. Рохіт Де – юрист та викладач історії Південної Азії, Єльський університет.
  6. Барбара Енгелькінг — засновниця та директорка Польського центру дослідження Голокосту при Інституті філософії та соціології Польської академії наук у Варшаві.
  7. Хусейн Фенсі — викладач історії ісламського світу, Єльський університет.
  8. Рорі Фіннін – професор українських студій Кембриджського університету та співробітник Коледжу Робінсона у Кембриджі.
  9. Тімоті Ґартон Еш – професор європейських студій в Оксфордському університеті, професор у коледжі Св. Антонія та старший науковий співробітник в Інституті Гувера при Стенфордському університеті.
  10. Антон Дробович – голова Інституту національної пам'яті України.
  11. Амелія Глейзер – професорка, завідувачка кафедру юдаїки в Університеті Каліфорнії у Сан-Дієго.
  12. Ювал Харарі – філософ, професор Єврейського університету в Єрусалимі.
  13. Оля Гнатюк – перекладачка, есеїстка, професорка Варшавського університету та Національного університету "Києво-Могилянська академія".
  14. Мая Джасанофф – професорка історії в Гарвардському університеті.
  15. Леонора Невілл – завідувачка кафедри історії Візантії та професорка Університету Вісконсін-Медісон.
  16. Келлі О'Ніл – директорка проєкту "Імперія" та викладачка історії Гарвардського університету.
  17. Марсі Шор – викладачка історії Єльського університету.
  18. Тула Сімпсон – викладач історії Університету Преторії.
  19. Ірина Склокіна – історикиня та дослідниця у Львівському центрі міської історії.
  20. Кетрін Янгер – постійна співробітниця Інституту гуманітарних досліджень у Відні та директорка програми "Україна в європейському діалозі".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок