"Є імовірність, що музей може не пережити цю зиму" — що роблять для консервації музею Сковороди

"Є імовірність, що музей може не пережити цю зиму" — що роблять для консервації музею Сковороди

Ексклюзивно
Зруйнований російським обстрілом Музей Сковороди збирає кошти на консервацію
Модель зруйнованого обстрілом РФ Музею Сковороди, листопад 2023 року. Фото: Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди

Заступниця директора Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди Настя Іщенко в коментарі Суспільне Культура пояснила, для чого запустили акцію "301 Справжній друг Сковороди". А ще повідомила про новий сайт музею.

"Справді, є імовірність, що музей може не пережити цю зиму. І це не страшилка і не клікбейтний заголовок, — розповідає представниця музею. — Влучання сталося 6 травня 2022 року. Вибуховою хвилею вибило двері, стіни від вибуху дуже постраждали. Якщо пояснювати простими совами — це ніби коли людина отримує величезний опік. Стіни — умовно, шкіра музею. І від перепаду температури від гарячого до холодного та через високу вологість стіни починають руйнуватися. У будівлі вже виникли тріщини, вони вологі. Крім того, наближається зима, а зима — це велика кількість опадів".

Настя Іщенко підтвердила, що держава передала музею кошти на консервацію — у грудні 2022 року на це виділили 2 млн грн з держбюджету, а потім голова ОВА Олег Синєгубов казав, що плани з консервації можуть переглянути, якщо додаткові гроші надійдуть від міжнародних партнерів.

"Ми зараз уже втретє оголосили тендер. Перші два аукціони не відбулися через відсутність пропозицій на торги. Був випадок, що приходило одне підприємство, документи якого не відповідали вимогам", — ділиться музейниця.

Щодо коштів від ЮНЕСКО на повне відновлення музею, про які говорив ексміністр культури Олександр Ткаченко в березні, — вони не надходили, про цю програму в музеї не в курсі.

Пані Іщенко повідомила, що в музею запрацював оновлений сайт. Там є детальна презентація, куди планують спрямувати гроші, які зберуть у межах акції "301 Справжній друг Сковороди". Попередньо музей хоче зібрати 3 млн грн на честь 301-річчя з дня народження мислителя.

Як повідомляє пресслужба музею Сковороди, зібрана сума:

  • стане частиною співфінансування протиаварійних робіт та збереже музей від тотального руйнування;
  • дозволить реставрувати пошкоджені експонати;
  • дасть час на підготовку до подальших реставраційних робіт;
  • приверне увагу міжнародних фондів та донорів до музею.

Що відомо про музей Сковороди на Харківщині

На території музею — могила та улюблені місця філософа Григорія Сковороди: криниця й дуб, під яким він любив працювати. Національний музей його імені зруйновано прямим влучанням російської ракети у ніч проти 7 травня 2022 року. Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний син директора музею, який залишився охороняти приміщення. Приміщення було знищене, однак найцінніші експонати не постраждали. В зруйнованому росіянами будинку філософ жив та творив, в ньому ж і помер 9 листопада 1794 року.

На відновлення музею жертвували кошти Святослав Вакарчук та гурт Kalush Orchestra.

Будівлю музею не законсервували через відсутність фінансування та технічні причини. У травні директор облдепартаменту культури та туризму Едуард Павленко розповів Суспільне Харків, що невідомо, коли саме знайдуть кошти на відновлення будівлі. Наприкінці 2022 року на консервацію виділили 2 млн гривень.

У липні голова Харківської ОВА Олег Синєгубов говорив, що музей Сковороди планують законсервувати до зими 2023 року.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок