Чоловік прибирав у саду і знайшов камінь із давнім письмом з Ірландії, якому близько 1500 років

Чоловік прибирав у саду і знайшов камінь із давнім письмом з Ірландії, якому близько 1500 років

Британський вчитель випадково знайшов стародавній камінь
Камінь огам. The Herbert Art Gallery and Museum

Вчитель географії Грехем Сеньйор під час прибирання у саду наткнувся на камінь із різбленням давнього кельтського письма огам. Він вирішив передати його до музею.

Про це повідомляє Archeonews.

Чоловік знайшов прямокутний камінь у місті Ковентрі під час локдауну 2020 року, коли прополював бур'яни. Проте справжня цінність знахідки стала зрозумілою нещодавно.

Артефакт довжиною 11 сантиметрів і вагою 139 грамів має написи кельтським алфавітом, якому понад 1600 років.

Представниця відділу зв'язків із громадськістю з Бірмінгемського музейного фонду Тереза ​​Гілмор розповіла, що знахідка письма огам на камені в центральній частині Англії є рідкісною. Зазвичай такі камені знаходять в Ірландії.

Дослідниця Кетрін Форсайт з Університету Глазго провела додаткові дослідження каменя. За її даними, камінь походить із V чи VI століть, але може бути й давнішим.

Написи є на трьох із чотирьох боків каменя. Напис Maldumcail/S/ Lass спантеличив дослідників: перша частина може вказувати на ім'я Mael Dumcail, а от що означає S і LASS — невідомо.

Теорій про те, як камінь потрапив до Ковентрі, декілька: через міграцію або наявність ранньосередньовічних монастирів.

Камінь мають представити на виставці у художньому музеї в Ковентрі, яка відкриється 11 травня.

Що відомо про огам

Огам — система письма, у якій рядки розташовані в групах лише від однієї до п'яти. Камені дають уявлення про ірландську мову до використання латинського острівного письма.

Ранньосередньовічний алфавіт, що використовувався для запису первісної ірландської мови з IV по VI століття та давньоірландської з VI по IX століття. Пам'ятки цієї писемності зазвичай знаходять висіченими на каменях в Ірландії, Вельсі та західній Британії. Це була перша письмова мова в Ірландії.

Більшість із приблизно 400 відомих написів первісного ірландського періоду — це стовпи з прізвищами, які були побудовані, щоб оголосити про право власності на землю.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок