Найцінніші експонати музею Сковороди на Харківщині врятували — Синєгубов

Найцінніші експонати музею Сковороди на Харківщині врятували — Синєгубов

Найцінніші експонати музею Сковороди на Харківщині врятували — Синєгубов
. Зруйнований російським обстрілом музей Григорія Сковороди на Харківщині. Травень 2022 рік. Фото: t.me/synegubov

Приміщення музею Григорія Сковороди в Харківській області знищене, однак найцінніші експонати не постраждали.

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Снаряд влучив просто в дах будівлі…Приміщення фактично знищене. Найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх перемістили заздалегідь в безпечне місце", — повідомив він.

Інформацію про те, що деякі експонати вдалося вберегти підтвердив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Що відомо

  • Національний музей Григорія Сковороди у Богодухівському районі знищений прямим влучанням російської ракети у ніч проти 7 травня. Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний син директора музею, який залишився охороняти приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги та відправили до лікарні. Площа пожежі склала близько 280 кв. м. О 08:05 7 травня загоряння загасили.
  • Музей Сковороди розташований у селі Сковородинівка Богодухівського району. Це був маєток XVIII століття, у якому останні роки свого життя працював та біля якого вперше був похований Сковорода. Музей планували відреставрувати: відремонтувати адміністративний будинок та облаштувати парк.
  • В експозиції музею представлені видання творів філософа, наукова і художня література про нього, книги античних, середньовічних та новочасних філософів і поетів, які він вивчав, етнографічні предмети; присвячені йому картини, графічні роботи, скульптури, сувеніри. Зберігалися й особисті речі Сковороди.
  • Письменник та філософ Григорій Сковороді народився 3 грудня 1722 року на Полтавщині. Верховна Рада ухвалила постанову "Про відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди” на державному рівні. У Києві презентували офіційну айдентику національної кампанії "Світ Сковороди", підготовлену до 300-річчя від дня народження українського філософа та письменника.
На початок