Альберт Цукренко виграв суд проти УКФ: його виключили з експертів фонду за "порушення моральних норм"

Альберт Цукренко виграв суд проти УКФ: його виключили з експертів фонду за "порушення моральних норм"

Альберт Цукренко виграв суд проти УКФ: його виключили з експертів фонду за "порушення моральних норм"
Альберт Цукренко. Надано автором

Музикант, учасник групи "Хамерман Знищує Віруси" та журналіст Альберт Цукренко виграв суд проти Українського культурного фонду — його у 2022 році виключили з експертів фонду за "порушення моральних норм". Про перемогу він повідомив у своєму Facebook 26 червня.

"Я вдячний юридичній компанії "Міллер", адвокату Юрію Мельнику та юристці Олександрі Вергелес, які вели цю справу", — написав музикант.

Альберт Цукренко виграв суд проти УКФ
Альберт Цукренко виграв суд проти УКФ. Скрнішот зі сторінки у Facebook

Київський апеляційний суд, що розглядав справу, не виявив порушення Цукренком будь-яких положень УКФ або конфлікту інтересів та визнав, що рішення Наглядової ради не є законним і призначив йому відшкодування моральної шкоди у розмірі 5 000 грн.

Адвокатка Олександра Вергелес у коментарі для видання "СЛУХ" зазначила, що виключення кандидатів зі списку експертів, який укладає Дирекція УКФ, взагалі не входить до переліку повноважень Наглядової ради.

"Тобто під час погодження звіту щодо результатів обрання експертів Наглядова рада УКФ лише мала право обговорити його результати та погодити або не погодити звіт Дирекції Фонду в запропонованому вигляді. А повноважень виключити кандидата не було", — сказала вона.

Що сталося

Альберт Цукренко був експертом програми УКФ "Аудіовізуальне мистецтво" протягом двох років — у 2020 та 2021-му. Причиною виключення стало "порушення моральних норм, що підривають авторитет інституту експертів".

У коментарі Радіо Культура музикант припустив, що когось у Наглядовій раді могла обурити його участь у гурті "Хамерман Знищує Віруси", який часто виступає у напівоголеному вигляді.

Водночас він зауважував, що головною причиною виключення є не тільки творча діяльність: "Річ у тому, що я і моя історія це лише вишенька на торті. Головне — це те, на що перетворився УКФ за останні пів року. Прозора, сформована за європейськими принципами грантова інституція перетворилася на "мєждусобойчик" для правильного перенаправлення коштів фонду".

Альберт Цукренко виграв суд проти УКФ
Альберт Цукренко.

Разом із Цукренком з експертної ради також виключили режисера Дмитра Тяжлова та історикиню моди Зою Звиняцківську.

"Нікому з тих, хто був виключений з експертної ради, не пред'являлися жодні претензії, також не була озвучена мотивація, чому їх виключили. За процедурою, перш ніж виключити експерта, має бути проведена співбесіда, тестове завдання — нічого з цього не відбулося", — розповідав тоді Цукренко.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок