У будинку-музеї Поліни Райко збереглося до 40% фресок після затоплення — Храмцов

У будинку-музеї Поліни Райко збереглося до 40% фресок після затоплення — Храмцов

Оновлено
У будинку-музеї Поліни Райко збереглося до 40% фресок після затоплення — Храмцов
. Фото: Херсонський обласний благодійний фонд iмені Поліни Райко

Будинок-музей Поліни Райко в окупованих Олешках вистояв після затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС, але більшість фресок втрачено. Про це повідомив художник та представник Херсонського обласного благодійного фонду імені Поліни Райко Семен Храмцов.

Він написав, що отримав відео з будинку. "Більшість внутрішніх стін обвалилися, тепер це жахливий опенспейс... Фресок десь 30-40% (зі стелями) збереглося", — зазначив Храмцов.

За його словами, повністю втрачена "Стіна з сестрами", а також, ймовірно, не збереглися "Муж-рибак", "Дорога в рай", зображення котів та роботи, що були в нижній частині будинку.

"Не знаю, скільки він так ще вистоїть... Берегині якось планують "сушити дім", і гадаю треба надати інструкцію після спілкування зі спеціалістами, "що робити далі?", — поділився представник фонду.

Семен Храмцов у коментарі Суспільне Культура уточнив, що зараз важливо вберегти стелю будинку. Люди будуть шукати підпірки для того, щоб дах не впав.

"Попросив їх нічого не чіпати. Лише бруд прибрати. Вони будуть свої будинки та будиночок Райко якось сушити... А що далі, будемо чекати. Підсохне й може рухнути", — зазначив Храмцов.

Додає, що потрібно чекати звільнення Олешок, щоб думати над відновленням музею та залучати до цього фахівців. Один із варіантів — встановлювати VR-окуляри, щоб віртуально відновити будинок.

7 червня стало відомо, що музей опинився під водою. До цього часу його доля була невідома. Спеціаліст відділу моніторингу ситуації на окупованих територіях Міністерства культури та інформполітики Сергій Нємцев згадував, що у попередні роки музей оцифрували, тож у майбутньому "його можна відновити сучасними методами в музейному просторі".

Хто така Поліна Райко

Художниця народилася 1928 року в Олешках, де провела все своє життя. Вона почала малювати у дорослому віці. Однак саме після трагічних життєвих подій смерті чоловіка, доньки, арешту сина та згодом його загибелі, вона присвятила цьому життя.

Райко власноруч розписала будинок. Це один з яскравих прикладів українського наївного мистецтва (або ар брюту). Вона полюбляла малювати сюжети з фантастичними звірами, зображала свої сни, перемальовувала родинні портрети з фотографій, також вона використовувала сюжети, які відсилали до досвіду Другої світової війни; у її стінописах наявні й релігійні образи.

Поліна Райко померла у січні 2004 року в Олешках. Їй було 75 років.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок