Будинок-музей Поліни Райко затоплено — Храмцов

Будинок-музей Поліни Райко затоплено — Храмцов

Важливо
Будинок-музей Поліни Райко затоплено — Храмцов
. Малюнок Поліни Райко. Фотографія Семена Храмцова

Будинок-музей Поліни Райко опинився під водою. Про це повідомив художник та представник Херсонського обласного благодійного фонду ім. Поліни Райко Семен Храмцов на своїй сторінці у Facebook.

"Станом на зраз (7.06.23 18:00) мені відомо, що будиночок з фресками під водою", — написав він.

За його словами, "берегині музею" евакуювалися і перебувають у безпеці. Він також додав, що є запит на ліки, їжу, воду.

Будинок-музей Поліни Райко затоплено — Храмцов
Стеля, розписала Поліною Райко у її будинку. Будинок Поліни Райко. Фотографія Семена Храмцова

Нагадаємо, дім ар брют художниці Поліни Райко розташовується в місті Олешки, яке затоплене мінімум на 90%.

Міський голова Євген Рищук розповів у етері Українського Радіо, що російська влада не евакуює людей і не дозволяє їм залишити місто самостійно.

Будинок-музей Поліни Райко затоплено — Храмцов
Карта з координатами будинку Поліни Райко. Скріншот

Чому будинок Поліни Райко є особливим

Будинок Поліни Райко був особливим, адже художниця розписала його власноруч. Це один з яскравих прикладів українського наївного мистецтва (або ар брюту).

Райко полюбляла малювати сюжети з фантастичними звірями, зображала свої сни, перемальовувала родинні портрети з фотографій, також вона використовувала сюжети, які відсилали до досвіду Другої світової війни; у її стінописах наявні й релігійні образи.

Мистецтвознавиця Тетяна Кочубинська писала про неї: "Ніде не навчаючись живопису, Райко створила власну "іконографію". Розміщення тих чи інших сюжетів було пов’язано з розташуванням кімнат у будинку. Наприклад, з дверей спальні видніється розпис із зображенням її весілля; вхід у спальню прикривають леопарди-птахи — хранителі й захисники; у печі намальована маленька чорна собака, а над вогнищем — войовничий шуліка. Практично кожна композиція в кімнатах має своєрідний оберіг у вигляді пари лелек, лебедів, голубів".

Будинок-музей Поліни Райко затоплено — Храмцов
"Фантастичні звірі" Поліни Райко. Будинок Поліни Райко. Фотографія Семена Храмцова

Поліна Райко у PinchukArtCentre

У 2018 році фотографії стінопису Поліни Райко були експоновані у PinchukArtCentre у межах виставки Дослідницької платформи "Свій простір" (кураторки – Тетяна Кочубінська та Тетяна Жмурко). Вони були надруковані на стінах і таким чином приміщення артцентру імітувало приватний простір художниці.

Виставка "Свій простір" розповідала історію українського мистецтва з позиції жінок-художниць.

"Кімната" Поліни Райко була представлена разом із творами Євгенії Бєлорусець, Яни Бистрової, Катерини Білокур, Катерини Єрмолаєвої, Маргарити Жаркової, Анни Звягінцевої, Жанни Кадирової, Алевтини Кахідзе, Аліни Клейтман, Марії Примаченко та інших.

Хто така Поліна Райко

Художниця народилася 1928 року в Олешках, саме там прожила все своє життя. Вона почала малювати у дорослому віці. Однак саме після трагічних життєвих подій смерті чоловіка, доньки, арешту сина та згодом його загибелі, вона присвятила цьому життя. І згодом увесь її будинок перетворився на тотальну інсталяцію.

Поліна Райко померла у січні 2004 року в Олешках. Їй було 75 років.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок