Українська сучасна опера відкриє Роттердамський фестиваль опери

Українська сучасна опера відкриє Роттердамський фестиваль опери

Оновлено
Opera aperta відкриє фестиваль у Роттердамі
Ілюстрація до опери Opera aperta. Фото: Денис Мельник/Opera aperta/Facebook

Твір українського колективу Opera aperta відкриватиме Фестиваль опери у Роттердамі у травні 2024 року. Опера буде присвячена підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це повідомили засновники лабораторії на своєму Facebook.

У створенні сприяли Goethe-Institut, Міністерство закордонних справ Німеччини та Національний заповідник "Хортиця".

"Цього літа, одразу після того як росіяни підірвали Каховську ГЕС, ми почали працювати над новою оперою. Її світова прем'єра відбудеться в Києві, після чого вистава поїде в Роттердам", — пишуть митці.

На сайті фестивалі вказано, що це буде "сучасна геоісторична вистава", яка досліджує наслідки руйнівної людської діяльності, зокрема російського вторгнення в Україну в межах глобальної екологічної кризи.

"Коли земля наповниться достатком, знай, що наближається велика битва. Оскільки моря висихають, річки змінюють річище, а ліси стають непридатними для життя через радіацію, імперія ось-ось впаде. І коли наближається кінець світу, земля і небо зливаються в одне. Так до нас говорить Гея в усіх її іменах — Гея, Терра, Мага, Мати-Земля. Серед променів світла та захопливих відеопроєкцій ми ставимо питання: чи можемо ми все ще почути те, що говорить нам Гея?" — йдеться в описі вистави.

Opera aperta ("відкритий твір" за Умберто Еко) — лабораторія сучасної опери в Україні. Її створили композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко. Рік тому команда давала інтерв'ю "Українській правді", тоді колектив складався з 20 людей.

Маніфестаційна для Opera aperta — робота Chornobyldorf, яку презентували для слухачів у 2020 році в "Мистецькому арсеналі". Її також показували на Роттердамі. Інший твір, написаний за два дні до вторгнення, — "Маріуполь". Пізніше композитори допрацювали його та перейменували на "Колискову для Маріуполя". А ще одну оперу GENESIS показували в Музеї Ханенків 30 вересня 2022 року, незадовго до російського ракетного обстрілу, який пошкодив музей.

Суспільне Культура звернулося до засновників Opera aperta, щоб дізнатися більше деталей про майбутню виставу. Ми чекаємо на відповідь.

O.Festival — міжнародний фестиваль опери, музики та театру в Нідерландах. Його мета, як зазначено на сторінці проєкту, — розкрити форму мистецтва опери, її потужну актуальність для широкої аудиторії. Фестиваль запрошує нідерландських та іноземних митців понад 170 національностей. Подія відбувається з 2012 року навесні. У 2024 році O.Festival пройде з 16 по 26 травня на різних локаціях міста Роттердам.

Новину оновлено 6 грудня о 18:20. Уточнено, що Opera aperta відкриватиме не Роттердамський міжнародний кінофестиваль, а фестиваль O.Festival. Перепрошуємо за неточність.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок